≫ 

Džentlmenska izjava Đokovića: U mečevima sa Nadalom, često sam osetio žaljenje što samo jedan može da bude pobednik!

Nakon to je deklasirao Puja, Novak je najavio epsko finale sa Đokovićem

  • 5

Jedan sat i dvadeset tri minuta je bilo potrebno prvom teniseru sveta Novaku Đokoviću da zabeleži još jednu u dugom nizu pobeda protiv francuskih igrača na gren slemovima. Ovoga puta protiv Luka Puja.

No, kako je Novak igrao u Melburnu, sa druge strane je mogao da bude bilo koji igrač, bilo koje nacionalnosti, i verovatno se ne bi proveo mnogo bolje. Bukvalno od prvog gema Novak je dominirao u svakom aspektu igre, načinivši do kraja meča samo 5 neiznuđenih grešaka (naspram 27 od strane Puja).

Agresivna igra „iz terena“, neverovatna pokretljivost i agilnost, briljantan ritern i brojni direktni poeni iz riterna, duboki i precizni udarci u penjanju, sjajan prvi i drugi servis i visoko efikasna kombinacija servisa i narednog „viner“ udarca i – ono što je i sam Puj pohvalio – fantastična tranzicija iz defanzive u ofanzivu su upotpunili utisak pravog teniskog „remek-dela“.

Ovim impozantnim trijumfom poslata je snažna poruka Rafaelu Nadalu da, ako on može onako dobro (Cicipas uzeo samo 6 gemova španskom asu), onda Novak može još bolje (Puju „udelio“ samo 4!), i teniski svet sa oduševljenjem i velikim nestrpljenjem čeka početak finala Australijen Opena – za istoriju.

Foto: Tanjug/AP

Jer – ako Novak pobedi Nadala – postaće prvi igrač u istoriji sa 7 osvojenih trofeja „Normana Bruksa“ (1 više od Federera i Emersona) i približiće se trenutno „odbeglom“ tandemu Nadal (17) i Federer (20) sa 15 titula – koji bi mogao da „naraste“ na 17 ili čak 18 u sezoni 2019. Nadal bi voleo da se, posle 5 neuspelih pokušaja, po drugi put pohvali osvojenim Austrelijen Openom, koji bi mu doneo 18. Grend Slem trofej i – uz projektovani uspeh na Rolan Garosu – približi na samo jedan razlike do Rodžerovog aktuelnog rekorda do kraja sezone.

- Protiv Puja sam odigrao i bolje nego što sam želeo, što veoma ohrabruje pre meča sa Nadalom - konstatuje Novak i dodaje:

- Rafa je odigrao verovatno najbolji turnir na tvrdoj podlozi ikada, nije izgubio set, promenio je mehaniku servisa i sada na raspolaganju ima još ubojitiju kombinaciju udaraca, pomoću čega lakše i brže osvaja poene. Znam da ćemo i ja i Nadal učiniti sve da ovaj meč učinimo nezaboravnim; naravno, pravila su se promenila pa ne verujem da ćemo se približiti finalu iz 2012, kada smo igrali skoro šest časova. Ono što će i ovoga puta biti važno u igri sa njim je da treba biti spreman na igru na najvišem nivou od samog početka meča, jer vam on neće dozvoliti da postepeno uđete u meč.

Rafael Nadal; Foto: AP/Tanjug

- Po tom intenzitetu od samog početka je Rafa verovatno jedinstven igrač u istoriji tenisa. Takođe, trudiću se da ne ulazim u duge razmene sa njima. a istovremeno, da budem strpljiv, konstruktivan u igri. Dobro je to što ni ja ni on nismo proveli previše vremena na terenu pred ovo finale – da budem iskren – jer protiv njega morate da budete na najvišem nivou fizičke pripremljenosti, spremni da trčite satima. Obojica smo mentalno i emotivno spremni; naravno, ne mogu sada da vas provedem kroz celo predstojeće finale – ali sam siguran da ćete prisustvovati sjajnom meču.

Foto: AP/Tanjug

„Rivalitet sa Rafom – na svim podlogama - mi je svakako najvažniji u karijeri, formirao me je kao igrača, menjao moju karijeru i pogled na tenis. Devet puta sam izgubio od njega u grend slemovima, i neke od tih poraza pamtim – poput onih sa Rolan Garosa. Isto tako, i neke pobede su me izdigle na nivo na kome prethodno nisam bio. Meč koji smo ovde odigrali 2012. bio je „vantelesno iskustvo“, jer smo prevazišli sve granice ljudske izdržljivosti – i imao sam osećaj da ga igram „van sebe“, u nekoj drugoj dimenziji.

- Jedan drugog možemo da motivišemo, skoro bezgranično. U tom smislu, i moja pobeda nad njim od 10-8 u taj-brejku petog seta u prošlogodišnjem finalu Vimbldona je bila velika pozitivna prekretnica za mene u mom povratku, dala mi je novo samopouzdanje i veru u moje mogućnosti, i zahvaljujući njoj sam opet na nivou na kome igram danas. Srećom, a za razliku od Rafe, ja ne prilagođavam igru svom telu, već obrnuto – jer sam, ipak, kroz karijeru uspeo da održim telo u zadovoljavajućem stanju, da ga previše ne istrošim.

Navodi Đoković i svoje adute pred finale sa španskim asom.

- Mnogo puta sam u svojoj karijeri, a najčešće u mečevima sa Nadalom, osetio žaljenje što samo jedan igrač može da bude proglašem pobednikom... - završava sa komentarima pred finale Novak.

Znajući to da je, u brojnim pobedama nad Nadalom, Novakova sposobnost da „uđe u glavu“ protivnika bila odlučujući faktor koji je konačno odnosio prevagu između ove dvojice velikana sporta – navijači našeg asa mogu biti spokojni da je Novak sada u svakom smislu spreman da 28. put zabeleži pobedu protiv Španca – i ostvari još jedan fascinantan rekord u istoriji tenisa!

(Izveštač Telegrafa iz Melburna - Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    25. januar 2019 | 14:49

    Nadal je sada malo nervozniji, samim tim Djokovic ima vece sanse da pobedi,kladim se na Novaka!!!🎾🎾🎾🎾🎾🎾

  • NANA

    25. januar 2019 | 16:54

    VOLIMO VERUJEMO NAVIJAMO SAMO ZA NASU VELIKU LEGENDU A VEC SVI ZNAMO ZOVE SE NOVAK DJOKOVIC SRECNOOOOOOOO

  • benjo

    25. januar 2019 | 16:26

    Ko uzme prvi set gubi meč

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA