≫ 

Mladenovićeva „osvetila“ Bajina: Osaka u Dubaiju više držala tiganj, nego reket! (FOTO)

Kristina izbacila favorizovanu svetsku broj 1 Naomi Osaku u Dubaiju – u prvom meču posle raskida saradnje sa trenerom Sašom Bajinom

  • 0

Dubai Djuti Fri teniski šampionat u ženskoj i muškoj konkurenciji, dugi niz godina progašavan za najbolji na turneji u obe selekcije (WTA Premier 5 i ATP Serije 500)  i ove godine predstavlja vanserijske zvezde i talente belog sporta u borbi za osvajanje “srebrnog jedrenjaka” iz ruku najviših predstavnika pokrovitelja turnira, vladarske porodice ovog naprednog emirata.

U svojoj devetnaestoj godini postojanja turnira za žene (odnosno dvadeset sedmoj za muškarce) – turnir u Dubaiju je prepoznat i kao “mini Grend Slem” – po aktuelnom rangu njegovih učesnica i njihovom značaju na ženskoj teniskoj sceni.

Pogled na teren u Dubaiju; FOTO: Violeta Đorđević

Uistinu, samo nekoliko najvećih imena se ne nalaze u žrebu – sestre Vilijams, Sloun Stivens, Marija Šarapova, dok su aktuelna broj jedan, osvajačica poslednja dva Grend Slema i sinoćnja dobitnica nagrade Laureus akademije za najveći proboj na sportskoj sceni, Naomi Osaka, druga na listi I aktuelna osvajačica Rolan Garosa Simona Halep, trećeplasirana i finalistkinja upravo završenog Austrelijen Opena Petra Kvitova, polufinalistkina u Melburnu Karolina Pliškova, bivše broj jedan Anđelik Kerber, Karolina Voznjaki, Garbinje Muguruza, dvostruka osvajačica Dubaia Elena Svitolina, pobednica završnog Mastersa u Singapuru Dominika Cibulkova, osvajačica Rolan Garosa Jelena Ostapenko i plejada sjajnih igračica poput Sabalenke, Garsije, Vekić, Hsi, Pavličenkove, Gergeš, Siniakove, Stricove, Curenko, Ženg, Benčić, Sasnović, Bušar i Erani tu da i ovo izdanje turnira učine sportskim događajem za pamćenje.

Osaka posle finala Australijen opena; Foto: Tanjug/AP

Našoj Ivani Jorović će Dubai 2019 zaista ostati u lepom sećanju. Prošavši kvalifikacije, nekadašnja prva juniorka sveta je u prvom kolu pobedila izrazitu favoritkinju Saru Erani i time nagovestila da bi ova sezona mogla da bude važna za njen plasman unutar najboljih 100 igračica WTA rang-liste. Iznenadile su i Tunižanka Ons Žaber (bolja od Done Vekić), Alison Riske (izbacila Juliju Gergeš) i Viktorija Kužmova (eliminisala Bertens).

Ipak, glavni “hit” prvog kola velika pobeda srpske francuskinje i dubl-šampionke Kristine Kiki Mladenović nad prvom nositeljkom turnira, Naomi Osakom već u prvom kolu, i u prvom meču posle raskida saradnje sa srpskim trenerom Sašom Bajinom.

Osaka je poražena od Kristine Mladenović; Foto: Dubai Duty Free Tennis Championships

Evidentno je da mlađana Japanka nije još dovoljno zrela da se nosi sa pritiskom favoritkinje i igračice “u centru pažnje”, po sopstvenom priznanju. Ako se uzme u obzir da je, od senzacionalnog osvajanja Ju-Es Opena 2018 u kontroverznom finalu protiv Serene Vilijams, kao igračica koja je stremila ka vrhu, zaista imala fantastičan niz rezultata do danas, razočarenje porazom protiv postojane Mladenovićeve teško da ičim može biti umanjeno ili opravdano.

- Igrala sam veoma lose, a nivo treninga u poslednje vreme mi je bio ispod potrebnog kako bih u ovakvim mečevima uspela da se “izvučem” iz nepovoljnih situacija. Nadala sam se da će se stvari rešiti “same od sebe”, da će mi se ukazati šansa da podignem nivo igre, ali to se jednostavno nije desilo… - neutešna je Osaka.

 VIDEO: Đoković: Ako sam jednom uspeo da osvojim Roland Garos, zašto ne bih opet?

Kristina Kiki Mladenović je, sa druge strane, bila veoma srećna što je ovom pobedom “osvetila” bolan poraz koji joj je nanela ista protivnica, na istom mestu, pre godinu dana.

- I pored toga što sam ispunila svoj glavni zadatak za ovaj meč, da imam dobar ritern i uspem da pariram njenom izrazito fizičkom stilom igre, i dalje nije bilo lako izboriti se sa pritiskom osvajanja odlučujućih poena u ovakvom meču - istakla je Kiki Mladenović.

Da li se Osaki već “sveti” ishitreni gest razilaženja sa sjajnim srpskim trenerom Sašom Bajinom zbog navodnog “komentarisanja iza njenih leđa”, to što je u Dubai došla na “slavljeničkom oblaku” iz Melburna ili što se previše opustila kroz razne vansportske aktivnosti koje ovaj turnir nudi svojim zvezdama (pohađala kurs kuvanja, to jest manje držala reket nego što je tiganj), to je već na preostalim članovima njenog tima da se razjasni.

Foto: Dubai Duty Free Tennis Championships

Ako se pogleda ženski tenis nekoliko godina unazad, nemoguće je opovrgnuti zaključak da “nova generacija” vodećih igračica evidentno oskudeva u “dodatnim vrednostima” koje im mogu obezbediti duži boravak na mestu broj 1 ili u vrhu, a da je veoma često razlog tome, svojeglavost.

Počevši od osvajačice Rolan Garosa i Vimbldona, Garbinje Muguruze, preko Kerber, Voznjaki, Halep, i sada najverovatnije i Osake, sve navedene su same sebi često bivale najveće protivnice u periodu kada su trebale da konsoliduju svoju poziciju u vrhu, i time rezimiraju period napornog i uspešnog rada koji ih je doveo do tog izuzetnog ostvarenja.

Foto: Dubai Duty Free Tennis Championships

Upravo zbog već dobro poznate nestalnosti u ženskom tenisu, napraviti niz dobrih rezultata i ostvariti plasman pri vrhu WTA rang-liste je zaista poseban uspeh igračice, ali i celog njenog stručnog tima i porodičnog okruženja. No, neretko se dešava to da “slava udari u glavu” i zanos “posebnog statusa” i naglašene pažnje medija I javnosti dovede do gubitka pažnje, hirovitih poteza i odluka koje najčešće nisu retke ili izolovane.

Ako je ovo slučaj sa Osakom, a sva je prilika da jeste,  jer je Saša Bajin u svetu tenisa poznat kao “veliki radnik” koji je bez izuzetaka i donosio dobre i trajne rezultate, jasno je ko je ovde na gubitku.

Bajin u loži Osake iz vremena zajedničke saradnje; Foto: AP/Tanjug

Turnir u Dubaiju je neretko lansirao u svetski vrh igračice i igrače iz “top 100” i predstavljao glavni indikator forme pred prve Masterse sezone u “prolećnoj američkoj seriji”. Zanemariti njegovu važnost ili kalkulisati sa nivoom nastupa nije padalo na pamet jednom Federeru, Nadalu, Đokoviću, Vilijamsovoj, Šarapovoj, a sigurno neće ni preostalim igračicama u žrebu, među kojima se realno već može tražiti sledeća ozbiljna pretendentkinja na mesto broj 1 ženskog tenisa u ovoj sezoni.

Sve u svemu, Osaki nije dobro krenulo bez Bajina, a da joj ukaže na posledice jednostrane odluke o prekidu saradnje, ta “čast” je pripala Kristini Mladenović. Ironija sudbine ili ne, ali je već u drugom delu sezone sasvim moguće da će se Bajin radovati pobedi neke svoje nove “pulenke” u meču protiv njegove donedavne klijentkinje, u ulozi u kojoj smo ga često viđali minulih godina.

Do tada nas čeka puno novih uzbuđenja na turnirima širom planete – a ove nedelje, zasigurno, pregršt sjajnih mečeva sa terena Ejviejšn Centra u Dubaiju.

VIDEO: Nole je najbolji sportista na svetu!

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA