Šampionka Svitolina grabi ka trećoj tituli u Dubaiju

Ukrajinka “zbrisala” dvostruku Grend Slem šampionku Muguruzu za 62 minuta; Tajpežanka Hsi izbacila favorizovanu Kerber uz “krompir” u odlučujućem setu

  • 0

Da “tenis u pustinji” itekako godi dvostrukoj osvajačici trofeja WTA turnira serije Premier 5 u Dubaiju, Ukrajinki Eleni Svitolini – potvrđeno je kroz njenu ubedljivu pobedu nad dvostrukom osvajačicom Grend Slem turnira i bivšom svetskom igračicom broj 1, Garbinje Muguruza.

KONCENTRISANA DO SAMOG KRAJA

Prevelike oscilacije u formi koje su odlika njenih nastupa u poslednjih godinu dana su u meču koji je odlučivao o prvoj učesnici četvrtfinala imale deprimirajuće dejstvo na španjolku – oličene u skoro katastrofalnom porazu od 6-1 6-2 posle samo 62 minuta igre.

- Trudim se da svaki put na terenu odigram svoj najbolji tenis, a danas sam u dobroj meri to i ostvarila. Protiv igračice njenog pedigrea – nikada ne možete biti sigurni da se neće vratiti u meč, i zbog toga sam ostala koncentrisana do samog kraja – što mi je i omogućilo ovako “lep” rezultat u pobedi,” objektivno ocenjuje svoj najbolji nastup u Dubaiju ove sezone Svitolina.

Svoj pohod ka završnoj fazi turnira nastavile su, uz manje-više podnošljive muke, bivše osvajačice “srebrnog jedrenjaka” Simona Halep (bolja od Curenko 6-3 7-5) i Petra Kvitova – koja je u drugom uzastopnom meču koji je trajao više od dva sata i bio igran po ometajućim udarima vetra – pobedila Amerikanku Brejdi sa 7-5 1-6 6-3.

Foto: Dubai Duty Free Tennis Championships

DRAME, SPAŠENE BREJK LOPTE

- Trudim se da što pre završavam poene, kako ne bih stvarala dodatni umor u ovoj fazi turnira – a pošto se osećam dobro na terenu, uspešno sprovodim plan agresivnije igre. Za sada sve funkcioniše – sasvim dobro!” zadovolja je druga igračica sveta – iako se dobrano naigrala tenisa u poslednjih mesec dana (4. kolo Austrelijen Opena, dva meča u Fed kupu i završnica prošlonedeljnog turnira u Dohi). No, “Simona nacionale” ima veliku podršku njenih sunarodnika i ove godine u Dubaiju – a njih je ovde do sada retko kada razočarala…

U ostalim mečevima dana, uz dosta drame, spašenih brejk i set lopti i velikog rezultatskog zaostatka – Karolina Pliškova je pobedila Riskeovu (7-6 7-6), Benčićeva – Sabalenku (6-4 2-6 7-6), mlada izazivačica Kuzmova – Kenin (1-6 7-5 6-2), vremešna Karla Suarez Navaro – Kiki Mladenović (7-5 7-5) – dok je najveće iznenađenje dana priredila neumorna igračica sa Kineskog Tajpeha, Su Vej His pobedom u tri seta (5-7 6-4 i popularnim “krompirom” u trećem - 6-0) protiv evidentno demoralisane pete nositeljke turnira Anđelik Kerber.

Foto: Dubai Duty Free Tennis Championships

ZANIMLJIVI DUELI ČETVRTFINALA

- I ove godine uživamo u krajnje neizvesnim mečevima, velikim rezultatskim obrtima i triler-iznenađenjima koje nam priređuju najveće zvezde svetskog tenisa – ali i njihove manje poznate izazivačice - na WTA Turniru Dubai teniskog šampionata. Sva je prilika da će se ovo nastaviti i do same završnice turnira u subotu, što je sjajno saznanje za našu vernu publiku na stadionima i uz ekrane širom sveta!” ocenio je direktor turnira Sala Tahlak.

Upravo ove reči predstavljaju najbolji uvod za mečeve četvrtfinala: Pliškova – Hsi, Kvitova – Kuzmova, Halep – Benčić i Svitolina – Suarez-Navaro. Ulazak u četvrtfinale ovako jakog turnira trebao bi da otpiše bilo kakvu mogućnost za kalkulisani pristup igri svih njegovih učesnica, tako da bi bilo očekivano da više mečeva u ovoj fazi turnira bude rešeno u tri seta.

Stručne procene ukazuju na to da je Kvitova “najranjivija” usled serije iznurujućih mečeva igranih iz dana u dan, ali se samo treba prisetiti povratka u skoro izgubljeni drugi set i meč protiv Naomi Osake u Finalu ovogodišnjeg Austrelijen Opena kako bi se zaključilo da se ni umorna Kvitova neće libiti toga da “ostavi srce na terenu” protiv nadiruće Kuzmove.

Foto: Dubai Duty Free Tennis Championships

Četvrtfinale bi trebalo da bude realno i najviši domet u Dubaiju 2019 za Hsi, Benčić i Suarez-Navaro, pa se posle lepih mečeva četvrtfinala – naziru “klasici” ženske teniske scene u polufinalu WTA turnira u Dubaiju. Aktuelna šampionka, bivše šampionke, osvajačice Grend Slem turnira i pretendentkinje na najviši plasman na WTA rang listi ove sezone su u svojoj “zoni komfora”, spremne da zasijaju u naredna tri meča na putu do osvajanja još jednog prestižnog trofeja u svojoj karijeri.

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA