≫ 

Đoković spektakularno spasavao meč lopte, pa preokrenuo protiv Del Potra za polufinale Rima! (FOTO)

Đoković se izvadio iz ambisa i prošao među četiri najbolja u prestonici Italije!

  • 33

Najbolji teniser planete Novak Đoković plasirao se u polufinale Mastersa u Rimu posle pobede nad Huanom Martinom Del Potrom u tri seta 4:6, 7:6 (6) i 6:4 i u polufinalu će igrati protiv Dijega Švarcmana.

Argentinac se ispostavio kao tvrd orah za srpskog igrača koji je prvi put posle sedam mečeva izgubio set i protiv "Diva sa Tandila" odigrao čitavih tri sata i deset minuta na Foro Italiku.

Del Potro je čak imao i dve meč lopte u taj-brejku drugog seta, Novak je drugu spasao neverovatnim drop-šotom, udarcem koji mu nije išao tokom celog meča, izjednačio je na 6:6 i nakon toga se iščupao i otišao u treći set.

Tamo je Delpo uspevao da parira uprkos bolovima koje je osećao, ali je na kraju Đoković trijumfovao. Novak je u ranoj fazi meča počeo da preti i ugrožava servis Del Potra koji ga u početku nije idealno služio. Nije imao mnogo ni igru iz forhenda argentinski as, ali zasluga za to ide Srbinu koji mu je gađao suprotnu stranu.

Italy Tennis Italian Open Foto: Tanjug/AP

Del Potro je forhendima spasao dve brejk lopte u četvrtom gemu, nove šanse je prokockao u šestom, da bi u sedmom pao i pretrpeo brejk.

U narednom gemu imao je i sreće jer ni Đoković ni sudija Bernardes nisu videli da je loptica posle udarca Del Potra otišla u aut i tada je umesto šanse za ribrejk, Novakov rival dobio gem loptu, nakon čega je potvrdio brejk i poveo 5:3.

Do kraja seta bilo je drame u desetom gemu kada je Delpo morao da spasava nove tri brejk lopte, pošlo mu je za rukom i osvojio je set. Đokovića to nije poremetilo pa je odigrao perfektan prvi gem drugog seta i posle sedme propuštene brejk lopte iskoristio jednu u šestom gemu.

Osetio je da je malo pao intenzitet udaraca protivnika, došao je do dve šanse da mu oduzme servis, u drugoj šansi je očistio liniju i poveo sa 4:2.

Italy Tennis Italian Open Foto: Tanjug/AP

Potvrdio je brejk i onda se desio pad. Del Potro je zaigrao bolje posle spasene set lopte u osmom gemu, vratio je brejk u narednom i izjednačio na 5:5.

Drugi set je tako odlučen u taj-brejku u kom je Argentinac opet bio u prednosti. Tokom druge polovine drugog seta je uglavnom šamarao lopticu forhendima za koje Novak nije imao rešenja, servis u T liniju je funkcionisao odlično i Delpo je bio bliži pobedi.

To je potvrdio i kada je poveo sa 6:4 u taj-brejku, ali je onda pogrešio iz forhenda posle čega je usledio spomenuti drop-šot Đokovića.

Treći set je bio egal sve do 2:2. Đoković je do tog trenutka spasao tri brejk šanse, jednu mu je poklonio Huan koji je iz sredine promašio čist udarac.

Novak se potom trgnuo i počeo da savršeno da riternira, ali mu se osmehnula i sreća. Brejk lopta za Novaka i poen na razliku, Del Potro ga servisom izbacuje iz terena i dobija idealnu skraćenu lopticu na mreži i pogađa mrežu!

Srbin je poveo 3:2 i napravio brejk koji je lagano potvrdio asom iz drugog servisa bez izgubljenog poena. Del Potro je potom čuvao svoje servis gemove jakim servisima, ali nije mogao da ugrozi Đokovićev servis i na kraju je morao da mu pruži ruku.

Drugi polufinalni par čine Rafael Nadal i Stefanos Cicipas.

TOK MEČA

Del Potro - Đoković 1-2 (6:4, 6:7, 4:6)

III SET

Sjajno je odigrao Đoković, hladnokrvno je sačuvao svoj servis, nije se trošio u gemu Del Potra i pobedio je 6:4.

Osvaja gem Del Potro, servis ga je služio dobro, ali naš igrač na isti način odgovara i ponovo potvrđuje brejk i vodi 5:3.

Tri sigurna poena za Novaka, pa onda sjajan udarac iz drugog servisa i as kojim je Srbin potvrdio brejk i poveo 4:2.

BREJK - vodi Novak 3:2! Čelične nerve ima naš teniser, uzeo je preko potrebni gem na servis Delpa, imaće servis na možda i ključni beg ka pobedi.

Tri brejk prilike spasio je Novak u trećem gemu seta odluke - pokazuje Srbin koliko je fokusiran i u najtežim momentima. Karakterom šampiona izdržao je nalet Argentinca, a onda uzvratio za 2:1. Del Potro je brzo došao do novog egala ovog fenomenalnog meča.

Poveo je Del Potro u setu odluke, Nole izjednačio za 1:1.

II SET

Taj-brejk je priča za sebe: Del Potro je imao dve meč lopte, ali je Đoković pokazao koliko je neprijatan rival svakome: uspeo je Srbin da izjednači na 6:6, potom i da veže još dva poena za egal u setovima! Fantastična igra najboljeg na svetu onda kada je to bilo najvažnije.

Italy Tennis Italian Open Foto: Tanjug/Ap

Drama u drugom setu: Novak je uspeo da prekine seriju Del Potra od tri vezana gema - poveo je sa 6:5. Argentinac je uzvartio, egal je, gledaćemo taj-brejk.

Argentinac je uzvratio - brejkom! Prethodno je uzeo gem na svoj servis za 3:5, potom, nakon 0:40 i 15:40, "uzeo" servis rivalu, pa će servirati za novi egal u gemovima. Veliku priliku je propustio Novak... Del potro je u naletu, on je prigrabio šansu koja mu se ukazala i izjednačio na 5:5.

Lagano je Nole stigao i do 5:2. Del Potro će servirati za opstanak u setu.

BREJK! Novaku je sreća sada bila naklonjena - poslao je loptu u polje rivala, ona se odbila o liniju i bila neuhvatljiva za Del Potra, za vođstvo Srbina 4:2. Uspeo je da materijalizuje naš as drugu brejk priliku u ovom gemu. Podsetimo, u prvom setu, imao je pet propuštenih brejk šansi.

Italy Tennis Italian Open Novakovi navijači u Rimu Foto: Tanjug/Ap

Mučio se Argentinac prktično u svakom gemu na svoj servis u prvom setu, ali je četvrti u drugom, za 2:2, rešio očas posla. Velika borba se nastavlja u Rimu. Dva titana su se razigrala.

Đoković je bez trzavica uzeo prvi gem, a Del Potro drugi, uz demonstraciju moćnog bekhenda. Nole je miran na svoj servis u trećem gemu - vodi 2:1 posle 40:0.

I SET - 6:4

Sjajno igra Del Potro, ali ima i mnogo sreće definitivno. Sa nekoliko rizičnih poteza, pogođenih linija, uspeo je da napravi razliku i uzme prvi set koji je trajao 62 minuta.

Velika borba na 5:4 za Del potra - Novak nije iskoristio još dve brejk prilike! Argentinac se spasio u obe situacije zaista neverovatnim rešenjima. Ali, ima Đoković i treću brejk loptu. Ni nju nije iskoristio.

BREJK! Nole nije iskoristio tri, a Argentinac jeste svoju treću brejk priliku, za vođstvo od 4:3! Uspeo je Del Potro u nastavku da materijalizuje i gem na svoj servis, stigne na gem od osvajanja seta. Đoković je na potezu.

Italy Tennis Italian Open Reakcija Del Potra posle jednog izgubljenog poena Foto: Tanjug/Ap

Ista meta - isto ostojanje u Rimu. I dalje je na snazi egal (3:3), i ponovo posle Novakove propuštene brejk prilike. Imao je naš tensier 40:30 na servis Argentinca, ali je ovaj sa tri vezana vrhunska poteza sprečio "beg" rivala preko mreže. Novak se i dalje žali na stanje terena po kojem sve češće proklizava.

Propustio je Đoković dve "brejk" lopte za 3:1, Argentinac je posle toga odigrao sjajno i uveo meč u novi egal - 2:2.

Poveo je Nole 2:1, za sada uspeva, bez većih problema, da iskontroliše gemove u kojima servira. U pauzi između trećeg i četvrtog gema obojica tenisera su iznela zamerke sudiji na stanje terena koji je vlažan, pa je uvećana i mogućnost da se neko povredi.

Italy Tennis Italian Open Foto: Tanjug/Ap

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA