Novak osvaja titulu u finalu sa Nadalom: Teniski stručnjaci dali svoju prognozu

Srpski teniski stručnjaci u okviru "Tennis talk-a" prognozirali rezultatr na US openu

  • 1
Rafael Nadal i Novak Djokovic Đoković

Foto: Profimedia, AFP

Srpski teniski stručnjaci prognoziraju da će Novak Đoković da opravda ulogu prvog favorita na US openu i da će da osvoji titulu, da će u finalu najverovatnije da igra protiv Rafaela Nadala, odnosno da Rodžer Federer u njegovom delu žreba neće ni stići do polufinala.

To su utisci sa teniske konferencije u Beogradu koju je danas organizovao „Eurosport“, a na kojoj su govorili Bogdan Obradović, naš trener i selektor Dejvis kup reprezentacije koja je 2010. osvojila „salataru“, Goran Bubanj, jedan od naboljih poznavalaca belog sporta u Srbiji i bivši selektor reprezentacije, zatim Boris Pašanski, svojevremeno prvi reket Srbije i učesnik sva četiri grend slema, kao i Dušan Orlandić, izvršni direktor Teniskog saveza Srbije.

- Siguran sam da US Open osvaja Novak. Mislim da su ovo njegove zlatne godine i da je njegova karijera ne samo u usponu, već bih rekao da je sve ono što radi na terenu prava umetnost. Iako je broj jedan, njegova igra stalno napreduje, posebno servis. Neverovatno je da se on i dalje razvija. Poboljšao se i po tome što ume da skrati poen kada je god potrebno. Jedan je od retkih igrača koji imaju podjednako forhend i bekhend.

Tenis

Foto: Ivana Tomašević

- Jako je inteligentan, sjajan je šahista i matematičar na terenu, mentalno je daleko iznad drugih, a način na koji kontroliše emocije je nešto ga izdvaja. Pametno se čuva u prvoj nedelji grend slema, štedi snagu i energiju, a potom pojačava ritam kako se bliži završnica. Uveren sam da će tako da bude i ovog puta, i da će dominirati takmičenjem. Tek sledi njegova era, preskočiće sve Federerove rekorde, a mi nismo ni svesni Novakove veličine – ističe Obradović.

Boris Pašanski smatra da najveće šanse za finale imaju dvojica prvih nosilaca, ali da će u slučaju da dođe do tog susreta pobednika mogu da odrede i spoljašnji detalji, poput brzine podloge na terenu.

- Novak je naravno favorit broj jedan za osvajanje US opena. Što se tiče Federera, mislim da će ono finale Vimbldona ostaviti trajne posledice po njega, jer je imao u rukama sve karte da dobije taj meč, ali je Đoković izvukao nešto što se generalno ne izvlači. Sve je bilo na Federerovoj strani i to se videlo i u drugom i četvrtom setu. Nole je na kraju pobedio, odigrao dobar meč. Mogao je da pobegne Novaku za jedan grend slem i to je u takvim mečevima veoma bitno, tako da je to finale nosilo nešto više nego običan meč.

VIDEO: Nole, pogrešna rupa! Ovako je Đoković izgubio partiju bilijara od Ivaniševića

- Sa druge strane, Federer uvek može da iznenadi. Mi ga često otpišemo, a on se vrati. Međutim, što se tiče ovog konkretnog US opena, ja ne bih otpisao Nadala. Ceo svet ga već godinama otpisuje, ali on i dalje beži Novaku za 2 ili 3 grend slema i ima najveći broj poena na ATP trci ove godine.

- Rafa je neko ko ima već godinama taktiku po kojoj se povlači pred Federerom i Novakom, prepušta im ulogu favorita i na taj način se oslobađa dodatnog pritiska. Ponovo je drugi nosilac, i ako njih dvojica budu igrali finale svašta može da se desi. Videćemo kakva će biti podloga. Nekad je ubrzaju, a nekad uspore na centralnom terenu, i to mislim da može dosta da utiče na ishod. Novak, naravno, uvek može da deklasira Nadala, ali i Nadal uvek može da nađe neki tračak u igri, da se za njega zakači i pobedi.

VIDEO: Kad Nole i najseksi pijanistkinja sveta zasviraju klavir

U Đokovićevom žrebu mnogi vide potencijalnu opasnost u četvrtfinalu, gde bi po projekciji žreba trebalo da se sastane sa Medvedevim, od kog je nedavno izgubio u polufinalu mastersa u Sinsinatiju.

- Govori se o Medvedevu, kao možda najvećoj prepreci na tom putu, ali nisam siguran da Rus uopšte može da prođe do četvrtfinala. Uopšte, ta nova generacija u vrhu ATP tura kao da nije dovoljno spremna na odricanja. Posebno problematičan je period između 25. i 30. godine, kada igrači počinju da formiraju porodice, kao Novak i Federer, i tu se vidi njihova mentalna jačina, jer i u tim uslovima uspevaju da dominiraju. Jedini način da opstanete toliko dugo u vrhu je ta motivacija da obarate rekorde, a to mladima nedostaje, jer su u situaciji da imaju osvojen jedan masters ili dva, a sa druge strane su teniseri sa 15 grend slemova i više. Kada se sve podvuče, potpuno sam ubeđen da je Novak najveći favorit za osvajanje turnira – rekao je Bubanj.

US Open Tennis

Foto: Tanjug/AP

Izvrši direktor TSS-a, Dušan Orlandić, pohvalio je i ostale srpske tenisere u glavnom žrebu.

- Definitivno je Novak favorit. Verovatno će u finalu igrati protiv Nadala. Cicipas, ili pak Medvedev koji je u najboljoj formi od tih mlađih tenisera, nisam siguran da mogu da iznenade. Možda Dominik Tim može da uradi nešto više u svom delu žreba. Ali, sve će biti u Novakovim rukama.

- Ponosan sam na sve naše igrače u Njujorku, ne samo na Đokovića. Nadam se da će doći do srpskog derbija u trećem kolu, gde Novak igra protiv Lajovića. Nadamo se i da će uspehe nastaviti da niže i Momir Kecmanović, dok je Krajinović igrač za koga je teško predvideti kakav rezultat može da ostvari. Reč je o teniseru sa ogromnim potencijalom, ali on može svakog da pobedi, a i od svakog da izgubi. Želim im svima sportsku sreću – zaključuje Orlandić.

VIDEO: Žurka na terenu: Novak i Ivanišević odigrali nožni tenis za medalju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA