≫ 

Nadal jedva "slomio" Medvedeva i pobegao Novaku posle jednog od najboljih finala u istoriji tenisa!

Medvedev od 0-2 i rutinske pobede Nadala stigao do 2-2 i bio nadomak senzacije, ali je US Open kao novog "kralja Njujorka" krunisao Rafaela Nadala

  • 19
APTOPIX US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Španaski teniser Rafael Nadal pobedio je ruskog igrača Danila Medvedeva i osvojio je svoj četvrti US Open posle pet neverovatnih setova u jednom od najboljih finala u istoriji tenisa!

Bik sa Majorke je sa 7:5, 6:3, 5:7, 4:6 i 6:4 slavio tek posle četiri sata i 54 minuta atomskog tenisa i pobegao i Novaku Đokoviću (16) po broju ukupno osvojenih Grend slemova jer mu je ovo 19. trofej po redu.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Rus je bio tako blizu i ostaje žal zbog toga što se činilo da je početkom petog seta imao sve u svojim rukama. I igru i udarce i tri brejk lopte, a sve to nakon što je gubio sa čak 2-0 u setovima i imao brejk zaostatka u trećem!

Čini se da ga je u prvom Grend slem finalu i prvom petom setu u karijeri preskupo koštalo nekoliko grešaka iz prva dva seta, ali i bizarna činjenica što mu je u petom setu pukla pertla na patici i potpuno ga izbacila iz ritma.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Rafa je veoma turbulentno ušao u meč gemom u kom je dvema greškama prvo olakšao Medvedevu da dođe do brejk lopte već na startu.

Rus tada nije napravio brejk, ali jeste u trećem gemu i poveo je 2:1. Španac je ekspresno odgovorio ribrejkom i sve do osmog gema nije bilo mnogo uzbuđenja.

Njegov jak servis nije pravio toliku razliku kao što se to obično dešava, pa je Medvedev opet zapao u probleme.

U osmom gemu je spasao tri brejk lopte, ali je odigrao i dva izvrsna forhenda kada je trebalo za egal 4:4. Ušlo se potom u igranje na razliku i Danil je kiksnuo.

Rafa je zaigrao agresivnije u 12. gemu, išao je napred na servis rivala i napao ga, a onda dijagonalom iz forhenda matirao Rusa za dve set lopte.

Medvedev nije izdržao i Španac je osvojio set. Danil kao da se "resetovao" u drugom setu i odmah je krenuo u napad na servis protivnika.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Prokockao je jednu brejk šansu u prvom gemu, ali se potom izvukao još četiri puta u četvrtom gemu.

Nadal je rutinskim gemom poveo 3:2, a onda dopustio protivniku samo jedan poen na putu do brejka za 4:2 kojim je i rešio drugi set u svoju korist.

U trećem Medvedev sam počinje da "crta" svoj poraz dvema greškama. Prvo je izbacio lopticu u aut, a onda je pogodio mrežu pa je Rafa posle pet gemova vodio 3:2 uz brejk viška.

I baš kada je delovalo da se Rus predao, on je uzvratio "udarac". Treću šansu je pretvorio u ribrejk, a kasnije i poveo.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Nadal je izjednačio na 4:4 i u devetom gemu je odigran jedan od najlepših, a do tog trenutka i najduži poen u meču od 28 udaraca. Bilo je 30:30, inicijativa se smenjivala i Nadal je napao Medvedeva dijagonalom.

Fantastično se branio Medvedev i vraćao sve dok Nadal nije skratio loptu. Stigao ju je Danil, ali je ostao bez snage i poslao u mrežu za brejk priliku Španca.

Medvedev je i to anulirao, Rafa je odapeo lopticu iz sve snage u narednom poenu za još jednu šansu da oduzme servis protivniku. Delovalo je kao da je napravio brejk posle forhenda po paraleli, ali se njegov rival odbranio i poslao "balon" koji je Nadal smečovao u mrežu.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Ruski igrač je potom pogodio bekhend, a onda i smeč i poveo je 5:4, da bi u završnici seta odigrao neke od najboljih udaraca na turniru.

Dvaput je promenama ritma i preciznim udarcima terao Nadala da šalje lopte u mrežu, a onda ispalio viner po paraleli i tako stigao do tri uzastopne set lopte na servis protivnika.

Nadal je na prvoj odservirao i odmah krenuo napred, te volejem završio posao za 15:40, ali je Medevev zatim bekhendom rešio završio posao i osvojio set.

US Open Tennis Sarah Stier

Tempo iz trećeg seta je Danil nakratko preneo i u četvrti i već u prvom gemu je na servisu Nadala zapretio brejkom i onda poslao lopticu u mrežu. Nadal je "preživeo" i u petom gemu greškom Rusa došao do brejk lopte, prve u četvrtom setu.

Nije ih iskoristio i Medvedev je to skupo kaznio pet gemova kasnije i završio je četvrti set kao i treći - brejkom. Igrao se deseti gem kada je Rafa imao 40:15 i dva servisa za 5:5.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Odservirao je tako da izbaci Medvedeva iz polja, a Moskovljanin je odgovorio spektakularnim ritern-vinerom iz forhenda, koji je ostavio ukopanog Španca u polju.

Bik sa Majorke je nakon toga promašio izgubivši strpljenje, pa je Medvedev stigao do set lopte. Rafa je servirao sa suprotne strane u bekhend svog protivnika, Danil je izvukao "đokovićevski" ritern u sam ćošak terena i izjednačio je na 2-2.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Medvedev je tokom meča tražio pomoć lekara, u petom setu je lekar došao da mu izmasira butne mišiće, ali se to na terenu nije primećivalo. Sve je stizao i pogađao je oštre uglove pa je već u drugom gemu izborio sebi dve šanse da "reši" Nadala.

Po onome kako je "prošetao" Nadala u poenu za 15:40, gotovo svako bi smeo da se kladi da je Rafa gotov. Međutim, Španac je dvaput pogađao liniju na drugoj brejk lopti, nakon što je prvu spasao izlaskom napred.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Treba napomenuti da je sudija Ali Nili baš na toj prvoj brejk lopti opomenuo Nadala drugi put zbog prekoračenja vremena za servis i dodelio mu je drugi servis što je razbesnelo Španca i samo ga motivisalo.

Danil je imao i treću, nije ni nju pretvorio u brejk, pa je drugi reket sveta izjednačio na 1:1. Medvedev je poklekao u petom gemu. Od gotovog je napravio veresiju jer je imao 40:0, da bi svojim greškama vratio protivnika u gem i još mu dopustio dve loptice da mu oduzme servis.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Rusu je u tom gemu pukla pertla zbog koje nije igrao kako treba, a pukao je i brejk. Nadal je posle duže razmene odigrao pasing šot i poveo 3:2, pa je prednost servisima potvrdio u narednom, a onda još jednom "okrenuo" Medvedeva i od 30:0, došao do 30:40 i onda duplog brejka.

U nastavku meča je Nadal izgubio jedan od dva servisa viška čudnim gemom u kom je odservirao duplu grešku za brejk, ali je onda ispustio dve meč lopte i u gemu u kom je Rus servirao.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Nestvarno finale završeno je servisom Nadala iako je Medvedev i u tom desetom gemu imao brejk šansu. Rafa je sačuvao prisebnost u polju i na mreži, iako mu servisi nisu išli i na kraju je uspeo da pobedi.

Da podsetimo, Španac je do finala redom pobeđivao Milmana, Kokinakisa, Čunga, Čilića, Švarcmana i Matea Beretinija. Medvedev je između ostalog u četvrtfinalu eliminisao Stana Vavrinku sa 3-1 u setovima, a u polufinalu je izašao na kraj sa Grigorom Dimitrovim.

VIDEO: Oni su Velika trojka i njihovoj dominaciji nema kraja

(M. Ljubisavljević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TakoKo

    9. septembar 2019 | 04:45

    Nadal penale retko propušta. Španac je brutalno dobar i definitivno najbolji igrač svih vremena. Kakav ludački fokus na tenis sve ove godine i kakva glad za trofejima to je nviđeno uopšte u profesionalnom sportu. Igra kao da je u zenitu karijere. Koliko samo manijačkog treniranja svih ovih godina stoji iza ovih silnih slemova i mastersa. On posle ovakvih podviga ne posustaje, čak i ako preskoči neki turnir na sledeći dolazi top spreman i prepun samopuzdanja. Zver!

  • Sone

    9. septembar 2019 | 08:21

    Naravno da je najbolji bez premca al to misljenje je tesko cuti u ovoj zemlji gde se nazor prestavlja da je to Djokovic uprkos sto je daleko iza njega

  • AMG

    9. septembar 2019 | 04:16

    Nadal je u tenisu kao Ronaldo u fudbalu, znaci disciplinovan i svojim radom ce sve da nadmasi!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA