Lejver Kup: Cicipas pobeđuje i sa jednom patikom, Rodžer i Rafa trenerski podbacili...

Na 2:2 u taj brejku grku opet pukla patika, ali sve ostalo bilo dovoljno za pobedu. Rodžer i Rafa uzalud "dizali iz bedaka" Fonjinija, ali to nije omelo Tim Evrope da povede 3:1 posle pobede Švajcarca i Zvereva u završnom dublu današnjeg programa. Svi uživaju da glume trenere, iako često umeju da zabrljaju. Kup uručio donaciju od 100 hiljada franaka Centru za dečju rehabilitaciju.

  • 1
Cicipas i Federer Foto: Tanjug/Ap

Prvi dan trećeg izdanja Lejver Kupa izgleda da ne može da prođe bez dramatičnih momenata. U tri od četiri singl meča viđeno je više "kam-bekova", i u setovima i u taj-brejkovima, i to baš ekstremnih (Cicipas - Fric 6:2 pa 1:6, na primer), a u vezi sa tim je Tim sveta morao baš dobro da se pomuči da u svlačionici motiviše nesrećnog gubitnika (propustio više meč lopti) današnjeg singla Šapovalova da bi odigrao većerašnji dubl sa Sokom protiv "domaćina" Federera i novog pulena njegove menadžment agencije, Saše Zvereva.

"Famozni" Fabio Fonjini ne bi bio to što jeste da ponovo ceo teniski svet ne priča o njegovim hirovima, koje su, posle izgubljenog prvog seta od Soka sa 6:1, pokušali da suzbiju ni manje, ni više nego Federer i Nadal - zajedno.

"Nećemo da vidimo više taj tvoj defetizam!", moglo bi se sažeti u jednu rečenicu ono što su deklamovali u pauzi Rodžer i Rafa na španskom i engleskom, nasuprot uobičajenoj "kuknjavi" Fonjinija da mu "ništa ne ide od ruke". Tokom završnog dubla dana viđen je i gastronomski momenat, koga drugog nego Nika Kirijosa, koji se nije libio da smaže parče pice na timskoj klupi, dok je Džek Sok jedino tokom svojih mečeva "pauzirao" od teatralne imitacije poteza svojih suigrača. Valjda je sve to "kul"...

Nadal, Federer i Fonjini Foto: Tanjug/Ap

Da Stefanos Cicipas ima redovne probleme sa delom svojih patika na mestu gde se pertlaju od ovog leta ceo svet zna (kao i to šta Kirijos misli o toj robnoj marki sportske obuće), ali da će uspeti da pobedi u neizvesnom meču protiv vaskrslog Frica sa samo jednom "zdravom" patikom (pertle pukle na drugoj pri 2:2 u taj brejku) to zaista niko nije mogao da pretpostavi.

U "ispovesti" za Telegraf, popularni "Cici" je rekao da je na momenat pomislio da prekine meč i zameni obuću, ali se onda setio koliko je to nerviralo sve letos u Americi" pa je odustao.

- Ljudi su mislili da ja to radim namerno, baš zato što se to dešavalo u odlučujućim momentima meča, kao i ovde, i smatrali su da je to nesportski od mene. Ali, činjenica je da je promena patika meni još više smetala, jer mi je u potpunosti remetila ritam. Iako me u suštini ne bi trebalo da bude mnogo briga za to šta publika misli, nastavio sam da igram iako sam mogao da ostanem bez patike bukvalno svakog trenutka. Hvala Bogu da se to nije desilo, i da sam uspeo da pobedim "na jednoj nozi"... - u šali će Stefanos.

A da li će neko jednom da nađe rešenje za te tvoje patike, pitali smo.

- Nadam se da hoće. Obavio sam više razgovora sa svojim sponzorom, i mogu da vam objavim da ćemo za sledeću sezonu predstaviti nešto novo i uzbudljivo što bi trebalo da označi kraj tim problemima! - optimističan je Grk.

Preko 20 neiskorišćenih brejk lopti je obeležilo "teniski tobogan" viđen u dublu Feder/Zverev vs.Šapovalov/Sok, a često je svoj četvorici za ovo bila kriva sudija iz stolice, koja je morala materinski da ih prekori nekoliko puta zbog takvog "razmaženog" ponašanja.

Lejver kup Foto: Tanjug/AP

Zverev se mučio "kao na krstu" sa servisom, Šapovalov sa zicerima, Federer je pravio kolute nazad na mreži, a Sok je besomučno udarao đon svojih patika posle prečestih grešaka. Ostatak Tima Evrope na klupi, mnogo agilniji u navijanju, što i nije teško, kada su se prekoputa njih nalazile dve voštane figure koje su podsećale na Miloša Raonića i Džona Iznera. Rafa je, sa razdeljkom i, za promenu, u majci sa rukavima, predvodio "čirliding" Evropljana, a Bautisti Agutu ni još jedna trenerka ne bi bila dovoljna da zagreje na njihovoj klupi. I napokon, kada Amerikanac i Kanađanin nisu poslušali savete kapitena "Džonija Meka" da ne igraju na Federera, kucnuo je čas da ubitačnom paralelom Rodžer odluči pobednika u ovom meču - 6:3 7:5 za Evropu.

- Eto, imalo je smisla izgubiti ranije na Ju-Es Openu, kako bih imao vremena da se pripremim za pobede na Lejver Kupu, pred mojom publikom! - našalio se Rodžer na kraju meča.

- Veoma sam srećan ishodom današnjih mečeva, jer sam bio spreman da "potpišem" da će biti 2:2, pogotovo što su za Evropu danas igrača dvojica "rukija", Fonjini i Cicipas. Tenis u dvorani je dosta nepredvidiv, sve se brzo odvija, i za tili čas se pretrpi brejk. No, kako je izgledalo posle poraza Fonjinija, mislim da smo sjajno prošli! - rezimira on.

Upitali smo Rodžera - da li je za njega i sve ostale igrače jedna od najzabavnijih karakteristika ovog takmičenja to što mogu jedni drugima da daju savete i bukvalno oponašaju trenere, i to sa mnogo više strasti nego što se inače viđa?

- Zapravo, ispostavilo se da je svo ovo "treniranje" postalo jedna od najdragocenijih tajni Lejver Kupa, nešto što čak i publika pokušava da isprati do detalja kako bi se još više uživela u meč. Naravno, mi to ne radimo zbog publike, već nam se svima to desilo, prirodno. Eto, pitajte bilo kog člana našeg tima, i svako će vam reći da ne može da kontroliše sebe u želji da podrži saigrača i da mu što bolji savet. Kada to ne bismo uradili, živeli bismo u žalosti što to nismo rekli i, eto, odjedanput imate 8 trenera u timu. Ako i omanete, nema veze, a ako ste doprineli nečemu dobrom, onda je sjajno. Zato i mogu da kažem za sebe da istinski uživam u ulozi ovakvog "trenera"; štaviše, mi se čak i dogovaramo pre nego što izađemo pred kamere i publiku kako bismo mogli jedni druge da savetujemo, na koji način, šta bi zaista moglo da pomogne, a šta ne. Veoma je važno znati kako se najbolje izraziti, a da to bude delotvorno baš za tog igrača jer, u suprotnom, možete ozbiljno da zabrljate...- prenosi nam svoje utiske iz "trenerske pozicije" Federer.

- Nažalost, i Rafa i ja smo potpuno podbacili kao Fabiovi treneri danas. Ništa što smo mu rekli nije dalo rezultata, verovatno je bio pod prevelikim pritiskom, ipak mu je prvi put da igra Lejver Kup. Možda je ono što smo mu rekli posle meča bilo korisnije, u želji da ga odobrovoljimo posle poraza, ali slaba vajda od toga! Ni Sok nam nije baš previše pomogao, jer je odigrao odličan meč, ali... Šta da se radi, bili smo baš loši...- nije poštedeo kritike sebe i Nadala šaljivi Rodžer.

Lejver kup Foto: Tanjug/AP

Ipak, dalje kritike ga je spasao Saša Zverev:

- Da nisam imao Rodžera na terenu i Rafu na klupi uz sebe večeras, mislim da ne bi bilo šanse da izguram večerašnji dubl. Rafa emituje najviše energije sa naše klupe, kao da je i sam na terenu, a Rodžer me, po svemu što ste čuli i videli, opušta i daje samopouzdanje...- prenosi nam utiske Zverev.

A za kraj ovog uzbudljivog teniskog dana, jedna lepa vest: Lejver Kup je uručio donaciju vrednu 100 hiljada švajcarskih franaka Centru za dečju rehabilitaciju u Ženevi. Bravo na tome, i bilo bi lepo to češće čuti, kada je bilo koji sport i događaj u pitanju!

(Izveštač sa Lejver Kupa u Ženevi, Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srem

    21. septembar 2019 | 05:33

    Previse su novca dali za decu,Ne znam kako moci to da potrose u toj ustanovi.Sta reci,vrte milione svi tamo na toj paradi od tenisa,novca,i cega sve ne,a kao brinu o deci.Pa za CH standarde to i nije neka suma,ako se znna da ti isti ulaznice naplacuju hiljadama CH franaka.Ali,bitno je da se cuje,dali su pomoc.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA