Federer za Telegraf posle pobede: Rafa mi je pomogao da srušim Kirjosa!

Lejver Kup okupio je i ove godine sam teniski krem u borbi Evrope protiv ostatka sveta

  • 3
Rodžer Federer

Foto: AP/Tanjug

Tim Sveta izjednačio je rezultat sa Evropljanima na 3:3 na Lejver Kupu i podigao barometar uzbuđenja pred „poslasticu dana“ duel Federera i Kirijosa. Švajcarac je trijumfovao sa 2:1 iako je izgubio prvi set i doneo prednost Evropi 5:3, jer svaka pobeda sada vredi dva poena.

- Ovo je da čovek razmisli da li da stavi tampone u uši, toliko nas je publika bodrila - precizan je bio u svojoj oceni ambijenta u dvorani Palekspo „švajcarski maestro“. A svemu tome je kumovao upravo on, sjajnim kam-bekom posle osvojenog seta uplašenog Kirijosa u taj-brejku.

Staloženo, „namazano“, šampionski, iskoristio je prednost domaćeg terena, imao lopticu više u igri i terao Kirijosa da rizikuje u mometima kada se lomio drugi set – što je rezultiralo u brejku kada je to bilo najpotrebnije, pri vođstvu od 6:5.

Nik Kirjos

Foto: Ap/Tanjug

Znao je dobro Rodžer da, ako mu to pođe za rukom, da će Nik teško uspeti da zbije redove u super taj-brejku – i nije pogrešio. Iako je Kirijos probao da se vrati u meč posle značajne prednosti Federera i nekoliko spašenih meč lopti, situacija se ipak nije otela Federerovoj kontroli i ušla u dramatičan kovitlac kao što se desilo u jučerašnjem meču između Šapovalova i Tima.

Sedam poena je sve što je Kirijos uspeo da upiše pored svog imena u odlučujućem delu igre, smogne snage da se rukuje sa vremešnim velemajstorom na mreži, i onda odjuri pognute glave put svlačionice. Od Federera – dovoljno za danas, a od Kirijosa, još i nastup u dublu sa Sokom protiv Rafe i Cicija.

Da je švajcarska zemlja čudnog sklada, potvrdilo je i prvo obraćanje Federera (baziranog u Bazelu, nemačkom delu zemlje) lokalnoj ženevskoj publici (dominantno francusko govorno područje) sa „Da li neko ovde govori francuski?“

Pola kroz smeh, pola u neverici – publika je prvobitni žamor ipak zamenila aplauzima za reči zahvalnosti i pohvale „Fed-ekspresa“ za njihovo srčano navijanje. „Uvek ću se sećati osećaja koji sam imao kada sam izašao na stadion u Bogoti – bukvalno sam se uplašio koliko je bilo bučno.

Ponosan sam što sam danas doživeo ovakvo navijanje u svojoj zemlji, obzuela me je pozitivna jeza. Motivacija koju imam kada nastupam pred svojom publikom je neverovatna, i predstavlja vrhunac zadovoljstva u karijernom smislu. Presrećan sam što se nisam, usled raznih okolnosti, povukao ranije iz tenisa – jer sada mogu da uživam u ovom jedinstvenom iskustvu i delim ga sa nekim od najboljih tenisera na svetu!“ ističe Federer.

Nik Kirjos

Foto: Ap/Tanjug

- Znao sam da će ovo biti dan pun izazova za naš tim,  započeo je odgovor Telegrafu Federer na pitanje da li je tim očekivao da će biti stavljen pod tako veliki rezultatski pritisak danas. „Izner je igrač koga je u dvoranskom ambijentu veoma teško dobiti ako ima svoj dan i nalet energije koji ga je nosio u super taj-brejku.

- Čudno će vam zvučati, ali me je on čak i inspirisao svojim nastupom da verujem da bi mi se vratila inicijativa kada bih osvojio drugi set, što bi podstaklo publiku da me još više podrži u taj-brejku. Ipak, ne mogu da kažem da sam imao problema sa pritiskom; nesrećno sam izgubio prvi set, dok mi je u drugom bilo najvažnije da ostanem konkurentan, zadržim pozitivan stav i nađem ravnotežu u mojoj igri. Znao sam da će biti teško, i dobro je da me u tom smislu ništa nije iznenadilo - rezimira ovaj aspekt meča Rodžer.

- Uvek sam verovao da će ovaj koncept podstaći sve igrače da prikažu svoj najbolji tenis, i zato sam i očekivao da će Kirijos odigrati na najvišem nivou danas. Oni su svi izuzetni profesionalci, i tenis je sport u kome se igra na pobedu, živi za pobedu, nema kalkulacija ili nerešenih rezultata. Sada je jasno da svi mi doživljavamo Lejver Kup na ovaj način, i bukvalno izgaramo jedni za druge, strastveni, direktni, dobronamerni u našim savetima i podršci.

- Pravi profesionalac neće izaći pred 20,000 ljudi i živu legendu našeg sporta, Roda Lejvera, da bi pimplovao lopticu i zezao se preko mikrofona; niti je on tu zbog toga, niti su svi ostali – i ta spoznaja i sve sjajno što proizilazi iz ovog turnira potvrđuje da je Lejver Kup bio potreban tenisu i svetu sporta uopšte! -ističe njegov rodonačelnik Federer.

Cicipas i Federer

Foto: Tanjug/Ap

Lepe reči je imao i za njegovog velikog rivala Rafaela Nadala:

- Rafa je izuzetno puno učestvovao u mojoj pobedi, i pobedama svih nas. Podjednako je strastven na terenu i na našoj timskoj klupi, njegovi saveti su veoma korisni. Ono što sam iskusio kroz igru sa njim prve godine Lejver Kupa u dublu je da je izuzetan taktičar i strateg, da se ne ustručava i boji da menja svoju igru kako bi našao prava rešenja da dođe do pobede. To je veoma retko u našem sportu, i zbog svega toga je takav šampion. Veruje u sebe, jer je potpuno posvećen tenisu – i spreman je da to prenese i na vas kroz svoju energičnu podršku i savete. Pravo uživanje i čast!“

Od Kirijosa se nije ni očekivalo da će, posle još jednog bolnog poraza protiv Federera posle odlučujućeg meča 2017. u Pragu, biti veoma govorljiv. „Sve što mislim da treba da kažem je da sam danas izgubio od verovatno najboljeg u istoriji ovog sporta.

Rodžer Federer i Rafel Nadal

Foto: AP/Tanjug

Dobro sam igrao, trudio se, verovao da je pobeda moguća – ali na kraju sve to nije bilo dovoljno. Igrajuči za Tim sveta sastavljen od ovako sjajnih momaka, vođen braćom Mekenro, predstavlja inspiraciju i obavezu veću od bilo čega, vrhunac tenisa, nešto što ću uvek posebno ceniti. Nadam se da ćemo uspeti da dignemo Miloša kako bi nam doneo dva važna boda protiv Rafe, i to je sada naš novi zajednički cilj. Reći bilo šta više od toga je suvišno, i pitati me bilo šta više na ovu temu je bespredmetno...“ želeo je da ostane kratak i jasan australijanac, u svom jasnom preziru prema maniru razgovora na konferencijama za medije.

Da li će Rafa uspeti da prenese svoju pobedničku energiju sa klupe na teren u svom prvom meču na ovogodišnjem Lejver Kupu protiv Raonića u singlu, a odmah posle sa Cicipasom u dublu protiv Kirijosa i Soka – uskoro ćemo videti. Zanimljiva strategija selektora Borga da drugog igrača sveta iskoristi u dva uzastopna meča zaintrigirala je brojne poklonike tenisa, ali ako Rafa kaže da on to može – onda je to tako!

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA