Rafa grmeo na Cicipasa: Zbunjuješ me, pesnica znači ideš na mrežu, a kad digneš prst idi gde hoćeš

Kad Nadal ne kapira šta znači Cicipasov prst pa mora da ga školuje u dubl meču

  • 2
Rafael Nadal Foto: Tanjug/AP

Ko god je pomislio da će, posle otkazivanja jesenje azijske turneje, Rafa Nadal igrati sa rezervom na Lejver Kupu, grdno se prevario. „Bik iz Manakora“ je bukvalno pregazio „crvenog“ Raonića u dva seta, , kidišući nošen gromoglasnim navijanjem tribina i klupe Tima Evrope, pogađajući spektakularne paralele svojim neverovatnim topspin forhendom iz ofanzive i defanzive koje su crnogorskog kanađanina ubijale u pojam.

Rafin voljni momenat je bio toliko jak da je, čak i u situaciji kada se došlo do taj-brejka u drugom setu, pobednik već bio poznat, a rezultat na semaforu uskoro glasio 7:3 za „plave“ evropljane.

A od Raonića, posle svega toga ni konferencija za medije. Ovaj Miloš daleko od onog iz epa kao i od svoje reprezentativne forme, nestao je u hodnicima dvorane Palekspo, a da nije bio mnogo više primećen ni prethodnih dan i po. Šta ćete, nije mu do razgovora...

Izuzetna publika nije mnogo čekala na Rafu, da se istušira, presvuče i istrči na svoj drugi uzastopni meč, ovoga puta u dublu sa Cicipason, momkom koji je u njega do pre 3 godine gledao kao u živog Boga, a protiv Soka i Kiriojsa koji su toliko puta do sada u svojim karijerama pokazali da nemaju preterani respekt ni za koga.

Rafael Nadal Rafael Nadal i Stefanos Cicipas na Lejver Kupu Foto: Tanjug/AP

Zanimljiva postavka za kraj drugog dana i pokušaj Tima sveta da spase što se spasiti može i barem umanji prednost protivnika na 7:5.

Dobro je krenulo po njih - servis je funkcionisao, otvorili su teren svojim odličnim forhendima, i sa puno uspeha su kratili razmene na mreži – gospodareći ritmom igre. Uskoro je bilo 6:4 za „svet“, uz previše pasivnu Evropu, povučenu na osnovnu liniju i očigledno manje prilagodljvu ovom formatu. . No, ne bi Nadal i Cicipas bili takav bauk za svoje suparnike tokom sezone da nisu smogli da nađu odgovor, i to još ubedljiviji nego što je rezultat bio u prvom setu – 6:3.

Timski duh se podigao, zabava na klupi takođe – pa su se svi u dvorani i pored TV ekrana smejali kada je Rafa objašnjavao Stefanosu da uopšte nije kapirao šta je Cicipas želeo da mu pokaže prstom iza leđa na mreži.

- Ovako, da ti ja kažem, kada pokažeš pesnicu, onda forsiraš mrežu, direktno. Kada mi pokažeš bilo koji drugi prst, ma, idi gde hoćeš i radi šta hoćeš. Ovako si me samo zbunjivao - uprostio je instrukcije mlađanom grku Rafa, uz „kidanje“ svih suigrača koji su se između setova našli pored njihove klupe.

Rafael Nadal Rafael Nadal Foto: Tanjug/AP

No, Kirijos i Sok su pokazali novi nivo „sportskog mangupluka“ u super taj-brejku i pedigre olimpijskog zlata i grend slem titula (Sok) – odlepivši se na 4 meč lopte posle virtuozne i nadahnute igre na svim delovima terena. „Ovi momci bi trebali i češće da igraju dubl na turneji, i ova pobeda nam daje krila pred sutrašnji finalni dan!“ izjavio je na terenu kapiten Tima sveta Džon Mekenro, čestitajući svojim pulenima na fantastičnom timskom radu i zalaganju do konačnih 10:6.

-Ne mogu da verujem, Kirijos je ovde ozbiljniji nego na ATP turneji?! Pa nije ni jednom odservirao „ispod ruke“, a ovo bi trebala da bude egzibicija - žalio se devojci veliki poklonik lika i (ne) dela hirovitog australijanca posle meča.

- Ne bih rekao da nismo uspeli da prenesemo inicijativu iz osvojenog drugog seta u super taj-brejk, jer ono što se desilo od 4:4 do 8:4 za protivnika u super taj-brejku možda imalo više veze sa sportskom srećom. Naravno, igrali smo protiv sjajnih dubl-igrača, koji su u prilici da mnogo češće igraju ovaj format. Ja se čak i ne sećam kada sam poslednji put igrao dubl, jer mi je to de fakto zabranjeno zbog stanja mog tela i ciljeva koje imam u singlu.

- Šteta, odlično smo igrali i sarađivali, dobro se osećali, ali na kraju nismo pobedili. Možda program nije bio idealan za mene, ali mi uistinu nije ni previše smetalo to što sam igrao meč za mečem, jer pauza nije bila previše dugačka, i nisam se ohladio od singla. Nema veze, i dalje smo u vođstvu od 7:5 i idemo mirni na počinak - rezimirao je meč Rafa Nadal.

Nik Kirjos i Džek Sok Džek Sok i Nik Kirjos dubl par na Lejver Kupu Foto: Tanjug/AP

Na molbu da prokomentariše kako Rodžer i on saraduju tokom Lejver Kupa, Nadal kaže:

- Pre svega, Rodžer i ja se izuzetno dobro poznajemo kroz godine našeg suparništva, i tu prednost uspevamo da iskoristimo za zajedničku dobrobit i uspeh našeg tima. Svi momci ovde pomažu jedni drugima, i osećanje koje nam to stvara je zaista izuzetno. Veoma je korisno dobiti savet „spolja“ jer to veoma često može biti mnogo vrednije nego pričati sam sa sobom, suženih vidika. Ono što je najlepše u svemu tome je – spontanost; da me sada pitate šta sam juče govorio Fabiu, rekao bih vam da, nemam pojma!“

Tek na manje od 12 sati pre početka prvog meča završnog dana su kapiteni Borg i Mekenro „otvorili karte“ i saopštili ko će danas nastupati u jednom dubl i tri singl meča.

- Iako je morao da igra meč za mečem, bilo je veoma važno da Rafa danas odigra svoj prvi singl – a pogotovo dubl, jer on i Rodžer otvaraju nastupaju prvi - prvi se „istrčao“ Borg.

Što se tiče Tima Sveta Mekinro nema dilemu.

Nik Kirjos i Džek Sok Nik Kirjos i Džek Sok u dubl meču na Lejver kupu Foto: Tanjug/AP

- Džek (Sok) i Džon (Izner) će otvoriti dan za nas u dublu, a zatim će u singlu igrati Nik i Rafa, Džon i Rodžer - i na kraju, Saša Zverev i Miloš Raonić - saopštio je Mekenro, i nastavio o šansama njegovog tima u završnom danu:

- Bili smo u sličnoj situaciji i pre, i odlično smo se nosili sa pritiskom i zadacima koji su se postavljali pred nama poslednjeg dana turnira. Ako uspemo da pobedimo u dublu, što bi moglo da bude sasvim izgledno, moraćemo da pobedimo u još dva meča, a mi to svakako možemo, na osnovu svega što su igrači do danas prikazali - smatra Mekenro.

I tako, i ove godine je sve neizvesno pred poslednji dan Lejver Kupa, pa je čak i Tim sveta – koji trenutno zaostaje sa 7:5 – blagi favorit da preotme vođstvo već posle dubla u kome će za njih nastupati nepredvidivi Sok i veliki server Izner, u prvom meču sutrašnjeg programa. Pomalo čudno izgleda odluka Tima Evrope da se odrekne usluga Dominika Tima u završnom danu, a Tima sveta da toliko forsira Džona Iznera „preko“ sasvim dobrog Šapovalova – ali su tu možda važniju ulogu od selektora ipak odigrali – televizijski rejtinzi.

Bilo kako bilo, svaka pobeda u nedelju nosi 3 poena, i ako bi „svet“ poveo sa 8:7 posle prvog dubla, ogroman pritisak bi zadesio sve igrače u singlu sa obe strane, jer bi svaki poraz bio skoro odlučujući za konačni ishod turnira. Možda će baš zbog toga Rodžer Federer biti srečan što je doneta odluka da se ovogodišnji Lejver Kup igra u njegovoj Švajcarskoj, jer bi moglo da se desi da će upravo ono što se bude dešavalo na tribinama biti presudan faktor za ono što se bude odigravalo, na terenu.

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gemini

    22. septembar 2019 | 10:18

    Tako je Rafa, pokazi ovim gusterima gde im je mesto. Ne moze svako da bude Federer, Nadal i Djokovic.

  • Мане

    22. septembar 2019 | 10:02

    Краљ кад заврши са каријером може тренирати тенисере како је федера спасао био би добар тренер...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA