≫ 

Đoković potpuno deklasirao Milmana za titulu u Tokiju i beg od Rafaela Nadala!

Ni u jednom trenutku nije postavljeno pitanje pobednika iako Srbin nije igrao svoj najbolji tenis

  • 36

Najbolji teniser planete Novak Đoković osvojio je titulu u Tokiju veoma ubedljivom pobedom nad Australijancem Džonom Milmanom u dva seta 6:3, 6:2 za sat i sedam minuta igre!

Australijanac se nije pokazao kao najbolji rival prvom reketu sveta, jer je uglavnom tokom meča bio u podređenom položaju kada god bi Đoković bio na servisu ili kada bi napadao sa forhend strane.

Nisu Srbinu smetale ni greške iz bekhenda, kojim nije mogao tokom čitavog meča da pogodi gotovo ništa, pošto Milman to nije uspevao da iskoristi.

Nole je pobedom u Tokiju stvorio "kredit" veći od hiljadu bodova u odnosu na Rafaela Nadala, pa će izvesno ostati prvi i nakon Mastersa u Šangaju.

Srpski teniser je prvi set pomalo zabrinjavajuće, sa dve greške u gemu na svoj servis pa je Milman lako i brzo došao do 0:30.

Sve što je morao da radi u tim trenucima bilo je da ostane u poenu i razmeni i dočekao br grešku Novaka.

Stvari su se brzo promenile kada je počeo da radi sjajan prvi servis srpskog igrača, kojim je terorisao Milmana od tog trenutka. Pravio je i više grešaka, ali se to po pravilu dešavalo ili u poenima kada bi servirao Australijanac, ili kada bi Novak bio na drugom servisu.

Đoković je bio neumoljiv sa 85 posto realizacije prvog servisa u prvom setu i, kad se tome doda osam vinera više od rivala u tom delu igre, može se reći da je Novak prvi set dobio rutinski nakon pola sata igre.

Milman se dobro držao tek do četvrtog gema. Tada je poklekao i sa dve greške dao Đokoviću dve brejk lopte za 15:40. Već prvu koristi srpski igrač kada nekim polu drop-šotom skraćuje loptu.

Neko od asova poput Nadala ili Federera bi to verovatno vratio, ali 80. teniser sveta - Džon je izašao na mrežu, vratio lopticu u polje protivnika i samo mogao da gleda kako volej Đokovića završava u polju za brejk i 3:1.

Od tog trenutka dileme u prvom setu nije bilo, a Đoković je rutinski osvojio taj deo igre.

Drugi set je krenuo još bolje po našeg predstavnika pošto je već u prvom gemu napravio brejk, koji je potvrdio, a onda stegnutom defanzivom i duplirao.

U tom trećem gemu je viđen verovatno najbolji tenis kada je Milman spasao jedinu brejk loptu dobrim forhendom po paraleli, ali mu to ništa nije pomoglo jer je nekolicinom grešaka doveo Novaka u situaciju da ekspresno povede sa 3:0.

Iznenađenja nije bilo ni u četvrtom gemu kada je Milman proigrao tek pošto je Novak imao 40:0. Australijanac je osvojio jedan poen, imao inicijativu, istrčao napred i onda se suočio sa fantastičnim pasing šotom za 4:0.

Milman je tada odigrao jedan od dva dobra gema u meču i smanjio je na 4:1, ali nije do kraja nije mogao da izbegne poraz, pa je Novak na "krstarećem modu" stigao do svoje 76. titule na ATP turu u 110. finalu.

Ovo je inače bilo i 11. Đokovićevo finale u Aziji i do sada ima sve pobede. Od turnira iz serije 500, ovo mu je i 11. titula, a naredni izazov mu je sledeće nedelje na Mastersu u Šangaju.

Tok meča - drugi set:

6:2 Nova titula za Novaka! Samo jedan poen je dopustio protivniku i bez po muke osvojio gem. Imao je Milman šanse u dve razmene, nije ih koristio i propustio je šansu da meč učini dramatičnijim.

5:2 Đoković - Uzima gem Milman zahvaljujući tome što je osvojio tri poena na početku. Novak je pripretio sa dva osvojena do 40:30, ali je Australijanac sačuvao nadu i sada mora da osvoji gem

5:1 Lagano Novak - Dobri servisi i samo jedna šansa za Milmana pri rezultatu 40:0. Australijanac je nije iskoristio i promašio je i Đoković dolazi nadomak titule.

4:1 Najbolji gem za Australijanca - Krenuo je Milman na sve ili ništa, dobro mu je funkcionisao servis, pa je lako stigao do poena i prvog gema u ovom setu.

4:0 Ništa ne prolazi Milmanu - Đoković osvaja tri poena za 40:0, Milman tada počinje da igra i osvaja jedan poen, a onda napada i ima inicijativu. Izlazi napred, ali tamo ga čeka odličan pasing šot Đokovića koji posle 40:15 uzima još jedan poen za novi gem.

3:0 Novi brejk za Novaka! Po dva poena uzimaju jedan i drugi na Milmanov servis, Novak igra dobre riterne i onda vreba priliku da napadne kao u četvrtom poenu kada je ravnim i jakim forhendom po paraleli došao do 30:30. Osma greška iz bekhenda daje Milmanu 40:30 i gem loptu, ali je riternom Đoković isforsirao novu grešku Milmana za 40:40. Milman je posle toga spasao jednu brejk loptu, na drugoj je pogrešio i Đoković ubedljivo vodi.

2:0 Čuva prednost Srbin - Tri brza poena za Novaka, pa onda mali pad kao u sedmom gemu prvog seta pa Milman osvaja dva poena do 40:30. Nakon nove razmene na mreži Novak povećava na 2:0 i potvrđuje brejk.

1:0 Brejk za Đokovića - Lepo skraćuje lopticu na mreži Novak pa posle nekoliko grešaka i dobrih servisa Milmana unosi malo drame u gem poenom za 30:40 na servisu Australijanca. Milman je potom izašao na mrežu i nije uspeo da je prebaci za izjednačenje 40:40. Ovaj mali pad koncentracije će se, uz pritisak Đokovića, ispostaviti kobnim i u poenu kada je Džon prebacio osnovnu liniju za brejk loptu našeg tenisera koji je napadao forhendima, a bekhende je koristio samo kada je trebalo da se brani. Upravo dobro biranim i dubokim forhendima tera Milmana na grešku i odmah pravi brejk!

Prvi set:

6:3 Uzima Đoković prvi set! Opet prvi servis prolazi za 15:0. Pozvao je Milman na mrežu Đokovića slajsom u sledećem poenu i pasing šotom rešio poen za 15:15. Po poen su osvojila obojica i nakon toga do 30:30, a Milman je pustio ruku i igra bolje. Još jednom se u pravom trenutku vratio početni udarac iz kog je Đoković osvojio neverovatnih 85 posto realizacije pa sa dva poena zaredom osvaja i prvi set.

5:3 Milman se odbranio - Jakim servisom u Đokovićev forhend Milman uzima prvi poen u gemu, ali onda istrčava na mrežu, tamo ga posle nekoliko razmenjenih udaraca "buši" Novak za 15:15. Neiznuđenim greškama iz bekhenda srpski igrač olakšava posao protivniku da uzme tri poena i sačuva nadu u ovom setu.

5:2 Novak ubitačan iz prvog servisa - Četvrtim i petim asom Nole stiže do 30:0. Novim neodbranjivim servisom stvara prednost od 40:0, pre nego će nakon drugog servisa i jedne pogođene mreže Milmanu dopustiti dva poena za 40:30. Na kraju servisom i jakim forhendom posle kratkog riterna otklanja potencijalnu dramu i dolazi na korak do prvog seta.

Novak Đoković, ATP Tokio Foto: AP/Tanjug

4:2 Bez izgubljenog poena Milman - Mnogo sreće za Milmana u prvom i drugom poenu. Novak ga je "prošetao" po terenu promenom strana, a onda je pogodio koji centimetar pored polja, da bi u narednom poenu odigrao strašan ritern, ali je Milman ostao u poenu i dočekao da Novak pogodi mrežu. Jedan dobar bekhend i još jednu grešku Novaka iz riterna potom, Australijanac uzima gem bez izgubljenog poena.

4:1 Ekspresno - Đoković bez izgubljenog poena, četiri brza posle maltene posle servisa i samo jedan u kom je Džon terao protivnika da se pomuči i odigra dva voleja umesto jednog. Veoma siguran gem za Đokovića.

3:1 Brejk za Novaka - Nova iznuđena greška Milmana, Đoković je odigrao oštru paralelu i Australijanac bekhendom prebacuje osnovnu liniju za 0:15 u korist srpskog igrača. U narednom poenu Milman skraćuje opasnu dijagonalu pa Novak pogađa mrežu, ali onda i Milman posle nove kvelitetne paralele Đokovića šalje lopticu u mrežu za 15:30. Prvi reket sveta se potom izvukao i sačekao kiks rivala za 15:40 i prve brejk lopte. Nekim polu drop-šotom Nole iznenađuje Milmana koji istrčava na mrežu, samo da bi se suočio sa volejem Đokovića i pretrpljenim brejkom.

Japan Open Tennis Foto: Tanjug/Ap

2:1 Đoković bez muke - Servisima i istrčavanjem na mrežu Nole pritiska Milmana koji za sada ne pokazuje znake pritiska, ali pravi dve iznuđene greške. Osvaja i jedan poen vinerom 40:15 ali ne dolazi u šansu za brejk.

1:1 Odličan i Džon na početku - Milman i dalje pasivan u razmeni, ali uspeva da dočeka greške rivala dok Đoković pronalazi svoj ritam. Australijanac je stigao do 40:15, a jedini poen je Srbin uzeo posle izvanrednog riterna. U poslednjem poenu gema je odigrao jedan takav, ali se Milman odbranio i odigrao pasing šot na mreži za izjednačenje.

1:0 Vodi Novak, bilo je neugodno - Milman ne pokušava da napadne, ali ostaje u poenima pa Novak dvaput greši iz bekhenda u prvom servis gemu meča na svoj servis - 0:30. Prvo je pogodio mrežu, potom izbacio u aut sa strane, ali to lepo nadonadio sa četiri dobra servisa i prvim asom za 40:30, a onda i gem.

(M.Ljubisavljević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA