≫ 

Nole, Srbine! Đoković stavio Natalijinu ramondu na grudi i izašao na megdan Federeru

Sjajan potez Đokovića

  • 1
Britain Tennis ATP Finals Foto: Tanjug/AP

Najbolji srpski teniser, Novak Đoković, izašao je na meč protiv Rodžera Federera sa čuvenim srpskim simbolom, Natalijinom ramondom!

Novak je ušao u duel sa Rodžerom za plasman u polufinale završnog Mastersa, a nije propustio priliku da oda počast svima koji su dali život za Srbiju - Natalijina ramonda nosi se zbog Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Cvet koji je živ i kada je na oko mrtav i koji može da vasrksne, baš kao i srpska vojska za vreme Prvog svetskog rata dobio je ime po jednoj od najlepših srpskih kraljica Nataliji Obrenović i opstaje na našim prostorima već milionima godina.

Raste na istoku Srbije i na planini Kajmačalan čiji je najviši vrh Sveti Ilija, na kome je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta, protiv Bugara, u Prvom svetskom ratu.

Natalijinu ramondu otkrio je u okolini Niša doktor Sava Petrović 1884. godinea u literaturu je uveo Josif Pančić. Sve o istoriji cveta i obeležavanja Dana primirja možete pogledati ovde.

Video: Ceo tim Liverpula nosio Natalijinu ramondu protiv Zvezde

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA