≫ 

Sve o novom Dejvis kupu: Otpale velike zvezde, a Srbi hoće još jedno šišanje na nularicu!

Tenisko takmičenje sa vekovnom tradicijom posle tačno 119 godina reformiše jedan fudbaler! Zvuči bizarno, zar ne?

  • 0
Svecana ceremonija otvaranja - Dejvis kup Madrid

Foto: Mario Marić

Čudno ili ne, upravo to se desilo sa Dejvis kupom zahvaljujući Đeraru Pikeu i njegovoj investicionoj Kosmos Tenis grupi. Potpuno drugačiji izgled je dobilo takmičenje koje je 2010. postalo zamajac u karijeri Novaka Đokovića i mnogih drugih tenisera.

Novak je tih godina bio jedan od najboljih igrača na ATP listi, danas je jedan od najboljih u istoriji. Između 2010. i 2019. više je nacija pobeđivalo u Dejvis kupu, ali Srbija posle finala sa Francuskom, više nije podizala čuvenu "salataru".

Ove godine bi mogla da postane prva koja će to uraditi u novom formatu - na jednom turniru, jednom mestu i u nedelju dana.

Svi još pamtimo kako su se tokom čitave godine u Svetskoj grupi Dejvis kupa smenjivala domaćinstva, a zemlje koje bi dogurale do leta u ovom takmičenju bile bi već na pragu finala.

Svecana ceremonija otvaranja - Dejvis kup Madrid

Svečana ceremonija otvaranja Dejvis kupa 2019, Foto: Mario Marić

Finale je bilo rezervisano za kasnu jesen i onom kom se zalomi da bude gost, po pravilu nije bilo lako izaći na kraj i sa petoricom protivničkih tenisera i sa publikom.

Od ove godine se to menja. Dejvis kup se igra u novom ruhu i najveće je godišnje takmičenje u sportu jer su čak 133 nacije prijavljene za izdanje 2019, a 18 njih se našlo u završnici.

Od tih 18, četiri koje uđu u polufinale se automatski kvalifikuju i naredne godine za završnicu Dejvis kupa, a preostali idu u kvalifikacije koje počinju u februaru (pa aprilu i septembru) i koje će se igrati na bazi domaćeg i tuđeg terena.

Ove kvalifikacije su po zonama podeljene (Evropa/Afrika, Azija/Okeanija, Amerika) i odatle kreće put do Madrida.

Novak Đoković i Žerar Pike

Foto: TSS

- Vodi nas španski fudbaler. To je kao da ja izađem i odlučim da uvodim promene u Ligi šampiona - rekao je selektor Australije i nekadašnji prvi teniser sveta Lejton Hjuit.

Dakle, ovaj oblik se ne sviđa svima, ali ima i onih koji promene podržavaju jer tvrde da bi u suprotnom Dejvis kup zamro. Endi Mari recimo tvrdi da novom sistemu treba dati šansu.

Igrači su sve više postajali skloni da otkazuju nastupe reprezentacijama zbog toga što su padali usred sezona, opterećivali su ih geografski i oduzimali im do osam nedelja u toku godine (februar, april, septembar, novembar).

 

Ovog puta i nemaju mnogo "izgovora", osim umora jer je Dejvis kup zakazan po završetku singl sezone. Novi format Dejvis kupa je zamišljen kao 25-godišnji plan u koji bi Kosmos grupa trebalo da uloži čak 2,5 milijarde evra!

Promene su izglasane prošlog avgusta sa 71 odsto glasova "za" od ukupno 140 nacija koje su učestvovale u glasanju.

Od 18. do 24. novembra svi igraju na jednom mestu i samo će Španija biti povlašćena što se publike tiče. Raniji sistem je od 1981. naovamo podrazumevao da 16 nacija igra direktno u Svetskoj grupi, a ostale (do 132) su bile podeljene po regionalnim zonama.

Šta je zapravo promenjeno u samom takmičenju?

 

Dejvis Kup Srbija

Foto: MN Press

Pa, za početak će više izgledati kao Svetski kup u fudbalu nego u tenisu, što i nije čudo ako se setimo ko je Đerar Pike.

Osamnaest nacija je podeljeno na šest grupa i svako igra sa svakim u grupnoj fazi, posle čega slede eliminacije. Tamo prolaze pobednici grupa i dve najbolje drugplasirane reprezentacije će igrati u četvrtfinalu.

Što se tiče formata pojedinačnih mečeva, slično je ali skraćeno u odnosu na ono do sada i neće podsećati na GS turnire, već nekako više na završni masters.

Igra se na tri seta, sa dva singla i jednim dublom. U teoriji, ovo ne bi trebalo da promeni mnogo dinamiku, jer ako imate dvojicu dobrih singl igrača, vi ste narodski rečeno - na konju.

Polufinala se igraju u subotu 23. novembra, finale dan kasnije. Mnogi teniseri i dalje nisu sigurni kako će sve izgledati pa neće ni suditi dok se takmičenje ne završi.

Nema Federera, Medvedeva, Cicipasa, Tima... pa, KO IGRA?

 

Britain Tennis ATP Finals

Foto: Tanjug/AP

Grupa A:

1. Francuska (Monfis, Per, Conga, Erber, Mau), 2. Srbija (Đoković, Lajović, Krajinović, Tipsarević, Troicki), 3. Japan (Nišioka, Učijama, Meklahlan, Sugita, Danijel)

Grupa B:

1. Hrvatska (Ćorić, Pavić, Mektić, Dodig, Gojo) 2. Španija (Nadal, Bautista-Agut, Lopez, Karenjo-Busta, Granoljers), 3. Rusija (Rubljev, Donskoj, Hačanov)

Grupa C:

1. Argentina (Švarcman, Pelja, Majer, Sebaljos), 2. Nemačka (Štruf, Kolšrajber, Kefer, Mies, Kravjec), 3. Čile (Garin, Žari, Tabilo, Barijos Vera, Kastiljo)

Grupa D:

1. Belgija (Gofan, Kopežan, Žil, Vligen, Darsis), 2. Australija (De Minaur, Kirjos, Milman, Tompson, Pirs), 3. Kolumbija (Fara, Hiraldo, Kabal, Galan, Gonzales)

Grupa E:

1. Velika Britanija (Mari, Edmund, Evans, Dž. Mari, Skupski), 2. Kazahstan (Bublik, Kukuškin, Popko, Nedovjesov, Golubjev), 3. Holandija (Hase, Grikspor, Van de Zandšulp, Kolhof, Rojer)

Grupa F:

1. SAD (Tijafo, Sok, Opelka, Fric, Kveri), 2. Italija (Beretini, Fonjini, Sepi, Sonego, Boleli), 3. Kanada (Ožer-Alijasim, Šapovalov, Pospišil)

Ok, a zbog čega nema velikih zvezda?

 

Rodžer Federer

Foto: Tanjug/AP

Madrid neće videti Rodžera Federera jer se Švajcarska nije kvalifikovala, Britanci dolaze u najjačem sastavu sa Marijem i Edmundom, Francuzi bi takođe mogli da budu neugodni, a Španci "jaki kao zemlja".

Međutim, upravo je činjenica da Švajcarska nije dobila vajld kartu bila povod za kolanje raznih, ne tako prijatnih, glasina. Federer je u jednom momentu izrazio čuđenje što se fudbaler upliće u svet tenisa dodajući da "Dejvis kup ne treba da postane Pike kup".

Da li kao posledica ove izjave ili ne, zaista zvuči neverovatno da 20-struki osvajač Grend slem turnira neće biti na Dejvis kupu, a fizički je zdrav.

Umesto toga, Rodžer će sa Aleksandrom Zverevim igrati egzibiciju jer je i Nemac jasno rekao da se neće takmičiti.

Britain Tennis ATP Finals

Foto: Tanjug/AP

- Mislim da Dejvis kup više nije Dejvis kup. To je skup mečeva na domaćem i tuđem terenu, cela atmosfera, igranje u tri dana i pet setova, igranje teških mečeva. Igranje u toku jedne nedelje, na jednom događaju gde se sve rešava nije Dejvis kup i nadam se da će ljudi shvatiti da to takmičenje nije samo novac, nego istorija - rekao je Zverev.

Od najboljih igrača na svetu neće biti ni Danila Medvedeva, Dominika Tima i Stefasnosa Cicipasa. Osvajač londonskog mastersa i finalista ovog turnira ne mogu da igraju jer Austrija i Grčka nisu dobile pozivnice niti su se kvalifikovale, dok se Medvedev povukao zbog istrošenosti tokom naporne sezone.

"Kaha magika" koja je poznata po mastersu u Madridu nije kao teren nepoznata igračima, ali jeste po temperamentnoj publici. Ona je naročito bila na lošem glasu kada je spomenete Novaku Đokoviću, koji zbog Madriđana nije ni odlazio na masters u "Magičnoj kocki" dve godine.

Novak Đoković

Foto: Tanjug/AP

Pre tri i po godine je taj odnos "ispeglan", ali ni sada ne bi trebalo očekivati ništa manje tenzija, tim pre što se u miks uključila i emotivna pripadnost, ne prema jednom teniseru koji igra singl, nego prema grupi igrača koji dolaze pod zastavama svoje zemlje.

- Biti deo reprezentacije je nešto što sam uvek cenio i u čemu sam uživao. Nisam igrao nekoliko godina, nedostajao mi je taj osećaj da igram sa prijateljima i momcima koji uvek kreiraju sjajnu atmosferu. Nadam se da ćemo zajedno ostati do kraja turnira - rekao je Đoković pred početak turnira.

Koliko će na oproštaju Janka Tipsarevića od profesionalnog tenisa tu među igračima biti energije i emocija, to je mačka u džaku koji tek treba da otvorimo.

Međutim, ako se vratimo devet godina unazad i setimo koliko je svima značila tadašnja "salatara", nema sumnje da bi i Novak i Janko i Viktor, ali i svi njihovi navijači voleli da najbolji teniseri Srbije dobiju još jedno šišanje na nularicu.

Video: Najbolji teniser Srbije Novak Đoković stigao u Madrid

(M.Ljubisavljević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA