Federera čeka strmoglav pad na ATP listi: Može da ispadne iz Top 10 do Vimbldona!

Veliki broj bodova brani Švajcarac iz prethodne sezone, a već početkom marta ispada iz Top 3

  • 7
Federer, Novak Djokovic

Foto: Tanjug/AP

Rodžer Federer je iznenadio tenisku javnosti informacijom da je izvršio operaciju kolena, zbog koje će odsustvovati sa terena nekoliko meseci i vratiće se na teren tek za sezonu na travi.

Zbog povrede će Federer propustiti Dubai, koji je planirao da igra već od sledeće nedelje, ali i Masterse u Indijan Velsu i Majamiju, kao i čitavu sezonu na šljaci, Masterse u Madridu i Rimu, kao i Rolan Garos.

Ovo znači da Federera čeka ozbiljniji pad na ATP listi, jer je osvojio mnogo bodova prošle sezone na pojedinim turnirima koje preskače, a neke je i osvojio.

Federer će već sledeće nedelje izgubiti 500 bodova, jer je prošle godine osvojio Dubai, i Dominik Tim će ga preskočiti na 3. mestu ATP liste.

Nakon toga, Federeru sigurno sledi novi pad, jer će zbog propuštanja turnira do sezone na travi izgubiti ukupno 3.180 bodova.

To znači da će do Vimbldona, u najbolju ruku imati 3.950 bodova, i to ukoliko bude igrao i osvojio Hale, koji brani od prošle sezone. Ukoliko bude propustio i taj turnir uoči Vimbldona, imaće 3.450 bodova pred treći Grend slem sezone.

ATP lista

Trenutna ATP lista i Top 10 tenisera; Printskrin: atptour.com

Prema trenutnom stanju na ATP listi, to bi bilo dovoljno tek za 8. mesto, ali i ono bi moglo da bude ugroženo, ukoliko teniseri poput Matea Beretinija, Gaela Monfisa, Davida Gofana, Fabija Fonjinija, Roberta Bautiste Aguta, Andreja Rubljova, Denisa Šapovalova... budu igrali dobro i na turnirima do Rolan Garosa nakupe dovoljan broj bodova da preteknu Federera.

Tako bi Rodžer mogao da padne čak i ispod 10 mesta na ATP listi.

Podsetimo, nedavno je Federer proslavio jubilarnu 900. nedelju među top 10 tenisera sveta. Rodžer je među najboljih 10 tenisera bio od maja 2002. godine do 7. novembra 2016, kada je upravo zbog povrede kolena morao na dužu pauzu i izgubio je veliki broj bodova i ispao iz Top 10. U elitno društvo se vratio 30. januara 2017. godine i biće tu sasvim sigurno bar do Rolan Garosa, a u zavisnosti od rezultata drugih tenisera, možda će do Vimbldona ispasti ponovo iz društva najboljih na ATP listi pred Vimbldon.

Video: Đoković otkrio šta se dešava sa Federerom i Nadalom posle mečeva u svlačionici

Bodovi koje Federer brani do Vimbldona

Dubai - 500

Indijan Vels - 600

Majami - 1000

Madrid 180

Rim 180

Rolan Garos 720

Hale - 500

Vimbldon - 1.200

Ukupno bodova sada - 7.130

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aaaa

    21. februar 2020 | 14:46

    Normalna osoba bi se penzionisala posle ovakve operacije ali neeee... daj da proba jos neki GS da osvoji da ga slucajno Nadal i Nole ne prestignu (inace mu nije stalo do toga)! 2029.godine Tim i Zverev uveliko u penziji ali Rodja se ne da... i dalje igra Bazel i Hale 😂😂😂

  • Wow

    21. februar 2020 | 13:29

    Nebitno da li je 2 ili 102,znam da prvi vise biti nece.

  • Daddy

    21. februar 2020 | 15:13

    Fedexu brate, želim ti da igraš još mnogo godina. Da Nole još dugo tebi i tvojoj publici lomi živce i iluzije. I da ne bude posle Nole se naosvajao tek kad se Rodzer povukao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA