Jedan turnir pomaže Noletu na putu ka istoriji: Pomeranje Rolan Garosa možda i nije tako loše

Zbog egzibicije bi od Pariza mogla da odustanu neka zvučna imena

  • 1
Lejver Kup 2019 Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković, Rafafel Nadal i Rodžer Federer će od 20. septembra u jednoj sezoni punoj presedana igrati na Rolan Garosu tek od 20. septembra do četvrtog oktobra.

Da li će? Ovo je veliko pitanje zbog jednog događaja na čijoj su popularnosti poslednjih godina radili posebno Federer i Nadal.

I dok su trojica spomenutih legendi tenisa aktivno učestvovala u zagovaranju ideje da se ATP i WTA tur stopira na šest nedelja zbog korona virusa, Teniski savez Francuske je u utorak samo objavio da će svoj najveći turnir, inače drugi Grend slem sezone sa kraja maja pomeriti na kraj septembra.

Rolan Garos će se tako poklopiti sa Lejver kupom koji treba da bude odigran u Bostonu od 25. do 27. septembra.

Ovo posebno stavlja Nadala u nezgodnu poziciju. Bez njega Rolan Garosa kao da nema.

S druge strane, Federer koji se oporavlja od manje operacije na kolenu, svakako je planirao da propusti ceo šljakaški deo sezone, a 90 odsto je sigurno da ga neće bitu u Parizu krajem septembra, već u Bostonu.

Em je lakše stići od Njujorka do Bostona od kraja US Opena (13. septembar), em je manje naporno za njegovih, skoro pa 39 godina.

Još kada se tu uključi i onaj finansijski deo, gotovo je izvesno da Federera tamo neće biti. Pariski Grend slem može da propusti i Nik Kirjos koji je prethodne godine predstavljao Tim sveta na Lejver kupu.

Ako se za njega odluče i Džon Izner i Džek Sok, te Denis Šapovalov, Tejlor Fric ili Miloš Raonić i još neki momci koji su već igrali, jasno je da će to devalvirati vrednost Rolan Garosa.

Rafael nadal, Novak Đoković Foto: Guliver/Cameron Spencer/Getty Images

S druge strane, Novaku bi ovakav rasplet odgovarao. Njemu je potrebna svaka Grend slem titula od sada pa do sledeće, eventualno kraja 2021. godine jer mu je tu glavna šansa da prestigne "arhirivala" Federera po broju osvojenih titula na "mejdžorima".

Švajcarac ih ima 20, Novak 17, a sa 33 godine u maju, trka se i sa Rodžerom i sa vremenom. Istina je da i dalje igra u vrhunskoj formi, ali su već do sada neki od momaka poput Cicipasa, Medvedeva, Šapovalova, Zvereva i ostalih opasno pokazivali zube, pa će šanse, kako vreme bude proticalo biti sve tanje.

Zato je Lejver kup ove godine možda jedna od presudnih tačaka koja može da odluči štošta u teniskom poretku velikana.

Lejver Kup 2019 Foto: Tanjug/AP

Inače, protiv ovakve odluke Francuza se već pobunilo nekoliko igrača i igračica, pa su redom Vasek Pospišil i Medison Kiz, te Naomi Osaka poručivali da su odlučili sebično jer se niko nije pitao o novom rasporedu izuzev organizatora.

Kada se sve to uzme u obzir i formuli se doda i ekspresna promena podloge sa bržeg betona na sporiju šljaku u praktično rekordnom roku, postaje jasno da bi pobednik Rolan Garosa mogao da bude onaj ko se jednostavno najbolje prilagođava.

Novak je godinama unazad u tome bio majstor, a videćemo kako će se u čitavoj priči snaći Nadal i ostali teniseri i teniserke.

Video: Novak na pitanje o Federeru dao gospodsku izjavu kojoj su aplaudirali Rodžerovi fanovi

(M.Ljubisavljević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uzu

    18. mart 2020 | 08:19

    Čisto sumnjam da će neko od najboljih tenisera prije izabrati egzibicioni turnir nego Gren slem. Osim Federera, jer zbog njegovih godina, male razlike između dva Gren slema i umora, realno je da propusti Rolan Garos.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA