Kako će izgledati ATP lista posle korone i otkazivanja RG? Novak ubedljivo prvi, Nadala čeka pakao

Rafael Nadal će biti u najtežoj situaciji i kada se tenis bude nastavio, naročito u periodu kada bude morao da brani 4.000 bodova u mesec dana na dva Grend slema

  • 7
Novak, Nadal, ATP, Korona virus

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP/atptour.com

Korona virus je doneo tektonski poremećaj u svetu sporta, a posebno je to slučaj sa tenisom, gde su najpre otkazana dva velika Mastersa u Americi (Indijan Vels i Majami), zaim je ustanovljena pauza od šest nedelja, što znači da tenisa sigurno neće biti bar do Mastersa u Madridu.

Međutim, katastrofalna situacija u Španiji, gde je ovih dana posebno buknulo kada je u pitanju epidemija korona virusa i trenutno je tu jedno od najvećih žarišta u svetu, ne ohrabruje da će tenisa uopšte biti do leta.

Upravo tamo se trenutno nalazi i Novak Đoković, koji je želeo da se priprema za sezonu na šljaci, koja je sada čitava pod znakom pitanja.

Potez Rolan Garosa, koji je samoinicijativno odložio turnir za septembar i oktobar, posebno govori tome u prilog.

Tenisa do Vimbldona gotovo sigurno neće biti, jer je turnir u Madridu zakazan za 1. maj, a turnir u Rimu odmah sledeće nedelje, a Španija i Italija su trenutno najveća žarišta korona virusa u Evropi.

Za sada su samo organizatori Vimbldona poručili da neće biti nikakvog odlaganja i da će se turnir u Londonu igrati kao što je i planirano.

Ipak, samo otkazivanje tri velika Mastersa, potencijalno otkazivanje još dva, i odlaganje Rolan Garosa, značajno će poremetiti situaciju na ATP listi.

Ostaje nepoznanica da li će ATP preduzeti neke vanredne mere, poput zamrzavanja renkinga, koji zahtevaju pojedini teniseri, iznervirani odlukom Rolan Garosa, da samoinicijativno, bez prethodne konsultacije sa savetom igrača, ATP-jem i ostalim turnirima.

Džon Izner je pitao da li će ATP i VTA da zamrznu renking igrača ili će samo da puste da igrači izgube bodove tokom pauze. Tu će svakako najuspešniji teniseri biti najviše pogođeni.

Rafael Nadal

Rafael Nadal sa peharom Rolan Garosa; Foto: Tanjug/AP

Definitivno je u najvećem problemu Rafael Nadal, koji će, morati da brani 4.000 poena zbog pomeranja Rolan Garosa, dok će nedelju dana pre turnira igrati u Njujorku na US Openu, gde takođe brani titulu.

Novak Đoković ima lakšu situaciju, jer brani manji broj bodova na sezoni šljake od Nadala, kao i na Rolan Garosu (720 zbog ispadanja u polufinalu) i US Openu (180 bodova zbog ispadanja u 4. kolu).

Novaku će najveći izazov svakako biti Vimbldon, gde brani titulu od prošle godine i ukoliko ponovo odbrani pehar, ako se tenis do tada nastavi normalnim tokom, imaće otvorenu situaciju da završi na 1. mestu ATP liste na kraju godine.

Koliko bodova Novak i Nadal gube do Vimbldona?

 

ATP Lista

ATP lista trenutno posle otkazivanja Indijan Velsa zbog korona virusa; Printskrin: Atptour.com

Bodovi sa Indijan Velsa još nisu obrisani, to će biti slučaj već sledeće nedelje, tako da će Novak dodatno uvećati razliku u odnosu na Rafaela Nadala.

Novak trenutno ima 370 bodova prednosti na 1. mestu, a već naredne nedelje će prednost biti uvećana za 685 bodova. Nakon toga brišu se bodovi i za Majami, tako da će razlika biti dodatno uvećana u korist Novaka, koji je prošle sezone u Majamiju osvojio 90 bodova, dok je Nadal osvojio 360.

Dakle, kada se obrišu bodovi sa američke turneje, Novak će imati 10.085, a Nadal 8.770.

Zatim, ukoliko se budu brisali svi bodovi do Rolan Garosa, Nadala čeka ozbiljan pad, ali će i Novak izgubiti veliki broj bodova.

Bodovi koje Novak brani do Vimbldona na sezoni na šljaci:

 

Rafael nadal, Novak Đoković

Foto: Guliver/Cameron Spencer/Getty Images

Madrid 03. maj (brani 1.000 poena)

Rim 10. maj (brani 600 poena)

Rolan Garos 24. maj (brani 720 poena)

Bodovi koje Nadal brani do Vimbldona na sezoni na šljaci:

 

Rafael Nadal

Foto: Tanjug/AP

Monte Karlo - (brani 360 poena)

Barselona - (brani 180 poena)

Madrid - (brani 360 poena)

Rim - (brani 1.000 poena)

Rolan Garos - (brani 2.000 poena)

Koliko će bodova imati Novak i Rafa do početka Vimbldona, ukoliko se bodovi budu brisali?

 

Novak Đoković i Rafael Nadal

Foto: AP/Tanjug

Ukoliko se bodovi budu brisali, Novak će imati 7.765 bodova do Vimbldona. Doživeo bi značajan gubitak bodova, ali bez sumnje bi zadržao 1. mesto. Ukoliko budemo gledali ovakav scenario, Nadal će zbog gubitka velikog broja bodova doći na svega 4.870 bodova do Vimbldona, tako da bi Novak, čak i da ne odbrani titulu na Vimbldonu, bio siguran kao 1. reket sveta.

Bodove gubi i Federer, koji je svakako planirao da propusti sve turnire do Vimbldona, pa će on u najbolju ruku, ukoliko ne bude igrao do Vimbldona, imati 3.450 bodova.

Slično je i sa Dominikom Timom, koji će izgubiti 1.000 bodova sa Indijan Velsa, gde je prošle godine slavio, a brani i finale Rolan Garosa i 1.200 bodova, 500 bodova za titulu u Barseloni, 360 bodova za Madrid, dok je u Majamiju, Monte Karlu i Rimu imao loše rezultate.

Kako će izgledati velika četvorka pred Vimbldon, ukoliko se budu brisali bodovi do Vimbldona?

 

1. Novak Đoković 7.765 bodova.

2. Rafael Nadal 4.870 bodova

3. Dominik Tim 3.870 bodova

3. Rodžer Federer 3.450 bodova

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mario

    18. mart 2020 | 14:24

    Jedne godine je Marej zbog Novakovog gubljenja bodova i dosta sreće prestigao Noleta,prošle Nadal zbog Noletovih kikseva.Pa sad malo neka i njega pogleda sreća utoliko što je lošije igrao u ovom periodu pa manje gubi.Al svi bi oni kao i mi voleli da se turniri igraju kao po običaju!!🎾

  • Гаги

    18. mart 2020 | 15:10

    Мислим да Новак не жели да на овај начин долази до предности у било чему. Како ће АTП решити, најмање се питају игпачи.

  • Prilika

    18. mart 2020 | 13:41

    Online na nekoj konzoli! Gde je problem?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA