≫ 

Mučim se sa anksioznošću, pod stresom sam i izolovana: Monika Seleš o svom problemu sa zdravljem

Slavna teniserka poslala jaku poruku onima koji slično pate

  • 3
Monika Seleš Monika Seleš; Foto: Printscreen/Twitter

Nekada najbolja teniserka sveta Monika Seleš progovorila je o zdravstvenim problemima i tome kako se borila sa anksioznošću tokom života i karijere.

Selešova, koja je rođena u Novom Sadu pre 46 godina, je od 1988. do 1994. igrala je pod zastavom Jugoslavije i u tom periodu osvojila je čak osam od ukupno devet Grend slem titula u karijeri.

Sada američka državljanka bez sumnje bi bila verovatno i najbolja teniserka ikada da kobne 1993. godine, kada je imala samo 20 godina, nije bila ubodena nožem od strane Gintera Parhea, poremećenog navijača Štefi Graf.

- Problem s anksioznošću imam još od detinjstva. Srećna sam što sam na vreme dobila pomoć, ali se i dalje mučim kada se osećam pod stresom i izolovano. Anksioznost nema granice i svi mi, koji imamo taj problem se osećamo drugačije - rekla je Monika u video snimku povodom Nedelje svetske borbe protiv mentalnih bolesti.

Posle pretrpljene velike traume u Hamburgu, Selešova se vratila tenisu posle dve godine, ali više nikada nije bila na istom nivou kao pre.

- Pokušavam da sjedinim bilo koju formu kretanja u moju dnevnu rutinu. Trčanje, plesanje i moje omiljeno - šetnja psa. Uživam da pričam s prijateljima i oni mi zaista pomažu da prođem kroz neke veoma teške periode u životu - otkrila je Monika.

Na kraju je dala i savet svima koji pate kao ona:

- Ako ste roditelj ili tinejdžer koji se muči tokom ove krize, molim vas znajte da niste sami - poruka je Monike Seleš.

Video: Šmekerski gest prvog reketa sveta: Đoković naterao publiku da se pokloni Šarapovoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivica Adamov

    20. maj 2020 | 07:24

    Jako mi je zao sto je Monika Seles u karijeri dozivela tako nezasluzen peh. Potez bezumnika, kada je umalo i glavom mogla da plati svoju ljubav prema tenisu, doneo joj je kasnije mnogo neprijatnosti. Borba sa aksioznoscu je jedan neprekidan proces u kojem covek dozivljava mnogo problema i suocava se sa stigmatizacijom u svom prirodnom okruzenju. Monika je sigurno bila na mnogo psiholoskih konsultacija, ali je potez bezumnika uvek visio nad njenim postupcima kao Damoklov mac. Zelim Moniki da se u sto manjoj meri priseca postupka koji joj je unistio karijeru.

  • Cudo

    20. maj 2020 | 08:37

    I ja imam to stanje, veoma nelagodno, ne mogu pobeci od tog stanja, sam organizam me nagoni da se tako osecam, a bez razloga, zdrav sam, prav, ljudi kazu i lepo izgledam pa nemam ni tu objasnjenje, da je mozda nesigurnost zbog toga, al nije. Samo onaj u tom stanju zna o cemu se radi

  • Jelka

    20. maj 2020 | 08:28

    Jadna. Anksioznost je najgore stanje!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA