≫ 

Bivši trener Rodžera Federera: Bio je lenj, težak za rad, jedna smrt i jedan turnir su sve promenili

Piter Lundgren govorio je o ranoj fazi karijere Švajcarca, pre nego što je postao Grend slem šampion

  • 0
Rodžer Federer, Piter Lundgren, Vimbldon 2003 Foto: Guliver/Phil Cole/Getty Images

Bivši trener Rodžera Federera, Piter Lungden, sa kojim je Švajcarac došao do prve Grend slem titule, dao je intervju za "Tenis Brasil" u kojem je istakao da je titula na Vimbldonu 2003. godine bio ključni momenat u karijeri danas najtrofejnijeg Grend slem šampiona koji u svojoj kolekciji ima 20 najvećih titula.

Lundgren je bio čovek koji je sedeo u loži Ol Ingland klaba kada je Federer ostvario svoj dečački san i podigao najvredniji teniski pehar. Istakao je da nije bilo lako raditi sa Federerom u to vreme, jer je bio malo lenj i imao je problema sa koncentracijom, a nije ni fizički bio toliko spreman.

- Nikada nije lako raditi sa teniserima. U to vreme Rodžer je bio veoma talentovan, ali malo lenj i imao je problem sa koncentracijom i fizički još nije bio potpuno spreman. Ali on je uvek hteo da bude najbolji. Istina je da je osoba sa kojom je teško raditi, ali ima veliko srce i dobar je momak. Brzo je odrastao i postao najveći teniski ambasador danas. Ponosan sam na sve što je ostvario - rekao je Lungdren, koji se prisetio i prekretnice u njegovoj karijeri, prvog Grend slem trofeja koji je osvojio na Vimbldonu 2003. godine.

- Rodžer je bio dijamant koji je trebalo ispolirati. Piter Karter i ja smo odveli Federera na vrh, počevši od osvajanja Vimbldona. To je bilo nerealno! Želeo sam da Piter bude sa nama da oseti sve to - prisetio se Lundgren australijskog trenera koji je poginuo 2002. godine u saobraćajnoj nesreći na safariju u Južnoj Africi.

Smrt "teniskog oca" teško je pogodila Federera, ali mu je dala i motivaciju da ispuni san o kojem su zajedno maštali. Sledeće godine je osvojio svoj prvi Vimbldon i trijumfovao je na Mastersu naredne godine.

Federer plače Vimbldon, federer cry wimbledon Uplakani Rodžer Federer sa prvim Vimbldonom u svojoj karijeri; Foto: Profimedia/AFP

- Bio je to poseban trenutak za oboje. Oduvek sam želeo da osvojim Vimbldon od kako sam počeo da igram tenis. Stigao sam do 4. kola tokom karijere, što nije loše, a kao trener sam došao do titule, što me čini veoma srećnim. Za rodžera je ta titula bila ono što su svi očekivali od njega. Istina je da je to za njega bio ključni momenat koji mu je doneo olakšanje - opisao je Lundgren, koji je radio sa Federerom do kraja 2003. godine, nakon čega su se razišli.

Federer je nakon toga sledeće godi ne osvojio Australijan open, Vimbldon i US Open i počela je njegova dominacija tokom koje je na kraju došao do rekorda od 20. Gren slem titula, a trenutno je i rekorder Vimbldona sa 8 titula. Uz to ima i šest Australijan opena, pet US opena i jedan Rolan Garos.

Video: Zanimljiv program uživo: Najpoznatiji teniseri sveta u razgovoru na Instagramu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA