≫ 

Rugao se Nadalu i vukao gaće, a onda šokirao Rafu u Parizu: Šveđanin je pre 11 godina izveo nemoguće

Dan kada se desilo nezamislivo, a Federeru se otvorila zlatna šansa kakva se više nije ponovila

  • 2
Robin Soderling

Foto: Guliver/Getty Images/Clive Brunskill

Da nije bilo tog 31. maja 2009. godine pitanje je da li bi se sada uopšte pričalo o Federeru kao većem od Novaka Đokovića ili Rafaela Nadala u istoriji "belog sporta".

Tog dana je jedan Šveđanin, Robin Soderling, neočekivano otvorio put Federeru ka jedinom trofeju Grend slema koji mu je nedostajao u kolekciji - Rolan Garos.

Soderling, poznat po ubojitim i oštrim forhendima namerio se u četvrtom kolu Rolan Garosa na, do tada, nepobedivog Nadala. Španac je četiri puta osvajao turnir do 2009. i gotovo da nije umeo da izgubi na šljaci.

Svega nekoliko nedelja pre tog meča na "Filip Šatrijeu", zgromio je Soderlinga u Rimu sa 6:1 i 6:0 i skoro ništa ne bi nagoveštavalo da bi mogao da izgubi. Do tog trenutka je na Garosu imao 31 pobedu uzastopno, a niko od igrača ga nije poterao ni do petog seta.

S druge strane mreže je bio Soderling koji je u Pariz došao sa svega tri turnira u vitrini, istorijom emotivnih ispada na terenima, ali i opasno jakim servisom i dobrom formom. Šveđanin je bio 25. teniser planete u mesecima pre Garosa, ali i dobro poznat Nadalu.

Rafael Nadal

Foto: Guliver/Getty Images/Clive Brunskill

On i Španac su se sastali na Vimbldonu dve godine ranije kada su igrali meč u pet setova i pet dana zbog prekida. Soderling se tada rugao Nadalu i imitirao njegovo povlačenje donjeg veša pre servisa, da bi mu na kraju hladno pružio ruku.

Dve godine kasnije, u Rimu je takođe pokazao nesportsko ponašanje, ali je na Šatrijeu igrao svemirski tenis. Perfektno je pogađao servise, forhende nije mogao da promaši, pa je strašnim setom došao do 6:2, a Nadal je bio uzdrman.

Međutim, čim je spustio svoj nivo igre sa perfektnog do odličnog, Nadal je Soderlingu uzvratio udarac i dobio je set sa 7:6. Šveđanin je u trećem opet popravio udarce i tražio je bolje uglove pa je poveo sa 6:4 i 2-1 u setovima.

Očekivano ili ne, pariska publika je u tim trenucima bila naklonjenija Robinu nego "Biku sa Majorke" i to ga je verovatno dodatno poguralo ka osvajanju četvrtog seta i šokantnoj pobedi - 6:2, 6:7, 6:4, 7:6.

Vrlo brzo posle tog turnira, Rafa Nadal je osetio probleme sa kolenom, bilo je i onih porodičnih pa ga na Vimbldonu nije bilo, iako je godinu ranije pobedio Federera u epskom finalu i došao bi kao šampion.

Soderling je svoj momentum iskoristio da dođe do finala, ali je tada ostao bez "gasa". Rodžer Federer je iskoristio svoju šansu i osvojio jedini trofej u Parizu sa 6:1, 7:6 i 6:4. Soderling se relativno rano povukao sa ATP tura, Nadal se relativno brzo vratio i do današnjeg dana uzeo 12 titula u Parizu.

Federer je kompletirao karijerni Slem, a on pitanje je šta bi bilo da je Soderling u tom finalu odigrao partiju kakvu je prikazao Stan Vavrinka kada se našao u finalu Pariza 2015. godine.

Video: Luka Dončić pokazao Đokoviću šta ume s reketom

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ABV

    31. maj 2020 | 18:02

    Federer može svaki dan zahvaljivati Soderlingu na poklonu. Nikad nije dobio Nadala na Rolan Garosu.

  • Marija

    31. maj 2020 | 16:20

    I gde je sad taj Soderling? Nema ga ni za lek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA