≫ 

Pre 12 godina Ana je osvojila Rolan Garos za svoj vrhunac i veliki pad: Uspeh se nikad nije ponovio

Pitanje je hoćemo li imati skoro nešto onako

  • 2
Ana Ivanović, 2008. Roland Garos Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

Srpska teniserka Ana Ivanović prisetila se jedine ženske Grend slem titule za Srbiju u ovom veku i verovatno bar još neko vreme.

Osim ako Olga Danilović na WTA turu ne počne da pravi čuda, sedmi jun 2008. će još dugo ostati u sećanju kao poseban datum kada je Srbija dobila i odmah zatim izgubila tenisku kraljicu.

- Teško mi je da poverujem da je već prošlo 12 godina. Uvek je lepo setiti se - napisala je Ana uz fotografiju sa peharom "Frenč opena" u Parizu.

Ana Ivanović je tada pobedila Dinaru Safinu sa 6:4, 6:3 u, ispostaviće se poslednjem od četiri međusobna duela.

Tri puta je Ana izlazila kao pobednica (kanadski masters i Vimbldon 2006, poraz u Berlinu 2005) i ono najbitnije - u finalu RG.

Ivanović je do prvog brejka došla greškom Safine, ali i strašnim riternom iz bekhenda, napadala je, izlazila na mrežu i dobro se kretala na osnovnoj liniji.

Uz čuveni uzvik "ajde", brzo je stigla do 4:1 i Ruskinja je već tada praktično izgubila prvi set, iako je vratila brejkove i izjednačila na 4:4.

Odgovora na bekhend paralelu u devetom gemu nije bilo i Ana je brejkom otišla na 5:4, kada je spasla brejk priliku i na kraju iščupala set posle 45 minuta.

Drugi set je prošao nešto drugačije. Ana je povela sa 4:2, ali je Safina držala korak, sve dok Srpkinja nije odservirala za 5:3 i onda oduzela brejk rivalki za trofej.

U drugoj polovini dvehiljaditih godina Srbija je imala troje vrhunskih tenisera u Novaku Đokoviću, Jeleni Janković i Ani Ivanović.

Iako se isprva tamo 2007. činilo da će Jelena prva zgrabiti GS trofej u ženskoj konkurenciji, to je ipak bila Ana.

Visoka 186 centimetara, snažan servis i nekonstantan, ali ubitačan forhend koji kada je radio, probijao je sve protivnice.

Ovim receptom je, uz korigovanje telesne linije, Ana uspela da od četvrtog mesta početkom 2008. dospe do broja 1 na WTA listi.

Sezonu je tada počela u Sidneju osmog januara i tada je stigla do završnice, ali ne do trofeja koji je u finalu Kuznjecove i Žistin Enan pripao Belgijanki.

Ivanovićeva je već na Australijan openu stigla do finala posle neverovatnog preokreta od 0:6 i 0:2 u meču sa Danijelom Hantuhovom.

Ovaj preokret joj nije pomogao u finalu gde je izgubila od Marije Šarapove. Igrala je potom u Dohi, Dubaiju, Indijan Velsu (titula), Majamiju, da na sezoni šljake nije blistala.

Polufinale Berlina i poraz od Cvetane Pironkove u Rimu nisu obećavali. Ivanovićeva je na Rolan Garos otišla kao finalista iz prošle godine i ovog puta nije nameravala da tu zastane.

Na putu do finala pobedila je nekoliko ozbiljnih rivalki poput Lusi Šafaržove, Karoline Voznijacki i Pati Šnider.

U polufinalu ju je čekala Jelena Janković koju je Ivanovićeva pobedila sa 6:4, 3:6, 6:4 i otišla u finale. Dinara Safina nije mogla da parira na isti način na koji je to godinu ranije učinila Žistin Enan i trofej je bio osvojen.

Sve posle toga, nije bilo dobro. Treće kolo Vimbldona, drugo na US Openu i američkoj turneji i generalno loši rezultati zadržali su Anu na prvom mestu svega 12 nedelja.

Već do kraja godine Ana je bila petoplasirana teniserka planete i više nikada neće postati tako dominantna na terenu, niti ispuniti maksimum svog potencijala.

Penzionisala se decembra 2016. godine, a danas je supruga proslavljenog nemačkog fudbalera Bastijana Švajnštajgera sa kojim ima i dete.

Video: Do sada nikad viđeni snimak prvog treninga Novaka Đokovića

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA