Kako je nastao gigantski portret Novaka na šljaci: Svetski mediji su čak preneli prkosnu poruku sebi

Malo ko je ostao ravnodušan na ovaj potez "Pijaniste"

  • 12

Na šljaci teniskog kluba "Đukić" na Bežanijskoj kosi u Beogradu, arhitekta i "street artist" Andrej Josifovski, poznatiji kao “Pijanista”, nedavno je napravio najveći portret Novaka Đokovića na svetu.

Crtež je dugačak čak 24 metra, širok je 11 metara, prostire se na površini od 264 kvadratnih metara, a kuriozitet je činjenica da je reč o prvom umetničkom poduhvatu ovog tipa na crvenoj zemlji na jednom teniskom terenu ikada.

Imao je Pijanista jak povod i veliku motivaciju za ovaj poduhvat, o čemu je govorio za Telegraf.

- Bio sam isprovociran time šta su zapadni mediji radili i na koji su način vređali Novaka Đokovića. Kap koja je prelila čašu, bio je crtež u jednom francuskom magazinu, odnosno karikatura na kojoj Novak žonglira koronom kao dvorska luda. Jednostavno, rešio sam da na to odgovorim najbolje kako znam i umem, crtežom. Način je bio takav kakav svet još nije video, a to je na šljaci. Izašao sam malo da šljakam, čistim, da pročetkam to. Teren je posle tog glancanja rekao ko je najbolji na svetu, kao ono ogledalce.

Svetski mediji su napali Novaka, ali su zatim i preneli fotografiju sa terena u Beogradu.

- To je verovatno bilo svima zanimljivo, ako me pitate koji je razlog... Mene već dugo prate svetski mediji koji su vezani za uličnu umetnost, ali ovo su sada preneli sportski mediji, što i nije čudno, on je najbolji na svetu, svih vremena. Drago mi je da se ta poruka prenela i da su preneli tekst, što je najbitnije. Zbog čega se ovo radilo i zašto sam ja ovo nacrtao.

 

Prvo je napravljen šematski prikaz i napravljeno je mapiranje na osnovu dimenzija terena, a onda je usledio najteži deo posla.

- Mapiranje nije bilo mnogo teško,  ali samo pravljenje crteža, odnosno isrctavanje lica i detalja na licu je bilo zahtevno, jedan veliki eksperiment, koji se na kraju ispostavio dobrim, da to može da se uradi. To smo videli prvi put kad smo podigli dron, onda je nastala sreća u celom timu, pa smo natavili do jutra i završili sve, posle nekih šest sati rada.

Kada je ideja obelodanjena - sve dalje je bilo lakše, jer su svi dali "zeleno svetlo".

- Ja sam smislio projekat i predložio ga pre svega Nebojši Mandrapi, članu Novakovog PR tima. On je to podržao i zajedno sa Ivanom Govedaricom je obezbedio prostor na teniskim terenima "Đukić". Oni su nam dozvolili da tu radimo celu noć na Bežanijskoj Kosi, što je meni posebnno značilo jer tamo pravim Urban Distrikt, muzej na otvorenom.

Da sve u medijskom plasmanu dobije poseban efekat, potrudio se drugi deo ekipe.

 - Tu je Soultime Media, momci koji su napravili izuzetan video, Nikola Žakula i Bojan Korolija, dva specijalna člana su Nebojša Babić, maestro fotografije, i velikan srpskog glumišta Srđan Timarov, koji je četkao  Tako da glumci umeju i da četkaju. Eto, uspeli smo, pomagali su, ja iscrtam i počistim, i kažem, "nastavljate ovako". To je bila značajna pomoć, jer za šest sati, bilo bi nemoguće da sam uradim portret do kraja.

Ispostavilo se da je prvi i poslednji dosadašnji mural Pijaniste bio - Novak Đoković.

- Pvo što sam radio, bio je mural Novaka Đokovića koji je i tada prozivao svetske medije, kako je isplazio jezik BBC-ju, jer oni nisu izveštavali o katastrofalnim poplavama koje su 2014. zadesile našu zemlju. Posle toga smo Bob Živković i ja našim olimpijcima napravili jednu zahvalnicu. Tu je Raduljica bio glavni lik i iz njegove brade su išle medalje i sve ostalo što smo osvojili na tim Olimpijskim igrama.

- Posle toga su me angažovali za NBA kampanju za Nikolu Jokića za mural na njegovoj osnovnoj školi, ovo poslednje je moj projekat koji sam osmislio kao odbranu Novaka Đokovića od stranih medija, koji su nepravedno pisali i izveštavali.

Rad na olimpijskom projektu stvorio je veliko prijateljstvo sa našim čuvenim košarkašem.

- Meni je posle svega ovog Miroslav Raduljica postao veliki prijatelj, intelektualac je, sa njim često razmenjujem knjige i pričamo o raznim stvarima, muzici. Volim sport, ali ne mogu da kažem da imam sportske idole. Jako cenim i poštujem Novaka Đokovića, kao što se videlo, to je zato što je humanista i čovek velikog srca, najmanje ja to gledam kroz tenis. Više kroz ponašanje i intervjue, kako je pomogao Srbiji, regionu, celom svetu. Šta radi sa porodicom i fondacijom, to je sjajna stvar. Zapravo, on je velika inspiracija svima, čovek izuzetnog sjaja.

Naredni planovi Pijaniste ipak nisu u vezi sa sportom, otkriva Andrej u razgovor ispred njegovo čuvenog murala "Ja sam Akiko".

- Što se tiče mojih planova, to je Runaway festival na Bežanijskoj kosi, pravljenje muzeja na otvorenom, Urban distrikta. Ovo je bila ispostava tog festivala, uz pomoć udruženja "Donji Dorćol" napravio "Downtown Runaway", prošle godine pre samog Runaway-a su oslikane ove tri fasade, Farid Rueda, na prvoj je Andrej Žikić Artez, u sredini sam ja. To je doprinelo popularizaciji ove kulture kod nas. U septembru dolazi peti Runaway festival, onda se nastavlja sa tim projektom, a sve ostalo dolazi usput.

Video: Oj, Kosovo, Kosovo: Mališani iz Prnjavora pružili podršku Noletu

(B. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA