≫ 

Osaka je šampionka US Opena! Azarenka je prvo odučila od tenisa, pa se "raspala" i izgubila titulu

Osvojila je tri miliona dolara, treću Grend slem titulu i drugu na US Openu

  • 5
US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Japanska teniserka Naomi Osaka osvojila je US Open posle pobede nad Beloruskinjom Viktorijom Azarenkom za sat i 53 minuta igre.

Japanka je sa 1:6, 6:3 i 6:3 slavila posle preokreta i neobjašnjivog pada iskusne Azarenke koja je do finala prebrodila i prepreku u vidu Serene Vilijams.

Beloruskinja je igrala od sjaja do očaja od prvog do trećeg seta i svojim padom je pružila Osaki ruku da se vrati sa "konopaca", a onda i da "nokautira" Azarenku.

S druge strane, Osaka je posle 13 neiznuđenih grešaka u prvom setu, taj broj svela na jednocifrene brojke u drugom i trećem, povećala je broj vinera, dok je Beloruskinja izgubila i preciznost i agresivnost kojom je obeležila prvi set.

Viktorija je u prvi set ušla furiozno, a Osaka uspavano. Japanka je duplim greškama i potpunim izostankom koncentracije u udarcima predala brejk Azarenki, koja je servirala neumoljivo, jednako dobro realizovala prve servise i hirurški precizno udarala lopticu.

Bilo da je reč o forhendima ili bekhendima Azarenki je sve prolazilo, pa je bez mnogo problema potvrdila brejk za 2:1, a onda napravila novi za 4:1.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Osaka je, kao i prethodno, duplom greškom praktično servirala brejk rivalki i Azarenka je do kraja samo dotukla Naomi, koja se pokrila peškirom jer nije znala šta joj se dešava.

Drugi set je bio sušta suprotnost već posle drugog gema. Osaka je gubila set i brejk zaostatka i onda se neverovatno izdigla.

Loptice Azarenke bile su ili sve pliće ili bliže sredini, Osaka je počela da udara ravnije i preciznije i nesigurnost Beloruskinje je došla do izražaja.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Od 2:0 za Viktoriju do 6:3 za Naomi, Azarenka je izgledala neprepoznatljivo. Preokret je počeo odličnim drop-šotom Azarenke za 30:15 u trećem gemu.

Usledila je greška za 30:30, ali i novi strašan bekhend viner za 40:30. Od tog trenutka, Osaka je vezala poene dubokim lopticama kojima je terala protivnicu na grešku i vratila je brejk za 2:1.

Azarenka je, pod utiskom propuštene šanse nastavila da igra nesigurno, povela je 3:2 i tu je stala.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Osaka je do kraja seta ravnim i oštrim udarcima diktirala tempo, dominirala i brejkovima rešila taj deo igre u svoju korist.

U trećem setu Japanka je pokazala da je stabilnija. Uzela je servis Beloruskinji u četvrtom gemu za 3:1, onda je popustila ali uspela i da se vrati. Već u petom gemu je dopustila svojim greškama 0:40 i tri brejk prilike Azarenki.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Vika ih nije iskoristila i Naomi je povela sa 4:1. I pored toga, Beloruskinja se nije predavala, vratila je brejk u sedmom gemu potpuno neočekivano kada je u tri poena pokazala pravu minijaturu koja ju je krasila u prvom setu.

Prvo je riternom, a onda paralelom došla do izjednačenja 40:40, a onda je pametnim udarcima primorala i Osaku na greške do 4:3. Međutim, umesto da iskoristi taj nalet i momentum u igri, Azarenka nije sačuvala svoj servis, Osaka je na 5:3 odservirala za pobedu i osvojila titulu.

Treći set:

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

6:3 Naomi je šampionka US Opena - Osaka nije ponovila greške Azarenke, odservirala je dobro i iskoristila drugu meč loptu za pobedu.

5:3 Ribrejk Osake - Dobar servis i izlazak na mrežu Azarenke za 30:15, pa dobar napad Osake po sredini za 30:30. Duža razmena i mreža Azarenke za brejk loptu Osake, posle koje Vika izbacuje u aut, pa Naomi servira za titulu.

4:3 Brejk Azarenke! Za razliku od Beloruskinje, Osaka je sve do sada osvajala poene na svoj servis. Azarenka je pogodila opasan ritern po paraleli za 40:30, a onda novu milimetarski preciznu paralelu iz forhenda za 40:40. Osaka je od mreže poslala lopticu u aut za brejk loptu Azarenke, a onda i brejk posle velikog promašaja Osake.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

4:2 - Četiri brejk lopte spasava Vika - Azarenka je servisom anulirala prvu brejk loptu Osake na 15:40. Poništila je i drugu, da bi Osaka paralelom uz liniju naterala Viku na još jednu grešku za treću brejk priliku posle koje su Osaku od brejka delili milimetri.

Natezanje je potrajalo još neko vreme, Azarenka je prokockala dve gem lopte. Mnogo sreće je imala kada je došla do treće jer je sa osnovne linije uhvatila polu-volej iz odbrane i ta loptica je pala odmah ispod mreže. Time je namestila viner, a onda poen kasnije i osvojen gem posle osam minuta.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

4:1 - Tri brejk lopte je poklonila Osaka, a onda ih spasila! Ništa nije mogla da iskoristi Azarenka iako je Osaka sa tri greške i očajnim servisom dala rivalki 0:40. Rešila je sve tri brejk prilike, poslednju uprkos lošem drugom servisu. Azarenka je u ključnom poenu prebacila osnovnu liniju i potvrdila brejk protivnice.

3:1 Brejk za Osaku! Nesigurnost Azarenke na servisu, greška i brejk lopta za Japanku. Osaka odigrava sjajnu dijagonalu, ali Azarenka na 15:40 pogađa fantastičnu paralelu uz liniju. Servis je i dalje loš, duga razmena, Osaka prva napada po paraleli i brejk!

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

1:1 - Azarenka se uz nekoliko dobrih servisa i grešaka Osake vraća, koristi poklon u poenu za 30:15, posle čega je promašila u situaciji kada je imala dve gem lopte (za 40:30), ali je na kraju osvojila gem.

1:0 za Japanku - Siguran servis Osake i metarski aut Azarenke posle kog Japanka ima 30:0. Uzvratila je Azarenka odličnom paralelom, ali je Osaka dvaput čistila ćošak i liniju za lagan gem.

Drugi set:

6:3 Osaka dobija set - Čelendžom, ovog puta uspešnim Azarenka dobija poen za 15:0, ali Osaka igra sve bolje i u polju pa u sledećem poenu posle "šetanja" protivnice dolazi do vinera za 15:15. Azarenka se u naredna dva poena servisom rešavala mogućih neprijatnosti, ali je izgubila sledeća tri i Osaka je imala set loptu.

Posle servisa i forhenda je Vika izašla napred i smečom se izvukla. Usledio je opet jak servis za prednost Beloruskinje, pa nekoliko "projektila" Osake za novo izjednačenje. Azarenka je propustila nekoliko gem lopti, Osaka ju je sačekala na riternu za drugu set loptu posle koje je forhendom i napravila brejk vredan seta.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

5:3 - Potvrda brejka - Sve bolji prvi servis Osake. Azarenka dobro odigrava dubok udarac za grešku Japanke za 15:15. Preciznim forhendom Vika stiže do 30:30 i deluje da se malo stabilizovala u razmenama. Osaki je servis doneo poen za 40:30 posle čelendža protivnice, a onda bekhend viner i gem.

4:3 brejk Osake! Najpre je Japanka samo dočekala duplu grešku, a onda još dva besmislena kiksa Azarenke za 0:40 i tri brejk prilike. Jednu je Viktorija poništila dobrom paralelom, već na drugoj je opet pogrešila za vođstvo njene rivalke.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

3:2 Azarenka - Vezala je Osaka dva gema, ali se onda Azarenka vratila u igru i uspela da svoj servis odbrani kako bi ponovo povela.

2:1 - Vraća brejk Osaka! Dobar servis Azarenke, još bolji drop-šot za 30:15, a onda greška u mrežu iz bekhenda za 30:30. Ispravila se istim udarcem u sledećem poenu i pogodila viner ali je paralelu odlično pogodila i Osaka za 40:40. Naterala je Azarenku na grešku dubokim loptama u dužim razmenama i vratila se u drugi set.

2:0 Brejk Azarenka! Duboka lopta Azarenke pravi problem Osaki za 15:30, Naomi zatim promašuje paralelu za 15:40 i nove brejk prilike za Viktoriju. Prvu je spasila as udarcem, na drugoj je usledio brutalan ritern Azarenke, koji je Osaka vratila tek toliko da dobije preciznu paralelu na koju odgovor nije imala.

1:0 - Azarenka vodi i u nastavku. Retka greška Azarenke iz bekhenda na 30:15. Prethodno je imala malo sreće pa je loptica od vrha mreže završila u polju Osake. Usledio je moćan servis za 40:30 i potvrda novog gema za Beloruskinju.

Prvi set:

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

6:1 - Treći brejk i set za Azarenku! Osaka je u drugom poenu odigrala odličan forhend po dijagonali za 15:15, ali je onda nastavila da greši, sakupila 13 neiznuđenih i potpuno predala prvi set.

5:1 - Azarenka na korak do seta. Beloruskinja posle dvadesetak minuta igre lako dolazi do poena i Osaka nema nikakvih šansi.

4:1 - Novi  brejk za Azarenku! Na dobar servis Osake uzvratila je i sama odličnim početnim udarcima i lako realizovala svoj gem, a onda je dočekala novi pad Osake. Japanki ne prolaze udarci, greške se nižu i brejk je bio neminovan posle nove duple greške.

US Open Tennis Foto: Tanjug/AP

2:1 - Azarenka posle brejk potvrđuje svoj servis bez mnogo problema, brani se kako treba, a onda prelazi u kontru kada treba. S druge strane, Osaka je u trećem gemu pokrenula malo svoju igru boljim servisima.

1:0 - Brejk za Azarenku već na startu meča! Beloruskinja je bolje krenula i iskoristila duplu grešku Osake za brejk šansu koju nije iskoristila iz prve. Osaka je forsirala iz forhenda, pogrešila i pretrpela brejk.

Video: Bogi care, samo ga šetaj: Bogdan Bogdanović pokazao ozbiljne teniske veštine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maria

    13. septembar 2020 | 00:19

    Vi jos uvek pisete o USA openu?? Svasta!

  • Oki

    13. septembar 2020 | 01:05

    Tek sad vidim kad prestane NOVAK sa tenisom i mi ćemo da prestanemo da aktivno pratimo tenis.

  • Igor Obrenovac

    13. septembar 2020 | 06:39

    Rekose nasi strucnjaci kako Osaka nikad vise nece osvojiti GS jer je otpustila onog nazovi trenera, onog spremaca palacinki i podvodnika jedva punoletnih teniserki. Evo nje, a gde je on.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA