≫ 

Novak je novi princ Rima: Đoković "ubio" Švarcmana u finalu za rekordnu titulu!

Posle Sinsinatija, ovo je druga Masters titula za srpskog igrača u kratkom roku

  • 94

Novak Đoković   je šampion Rima! Srpski teniser pobedio je Dijega Švarcmana u finalu Mastersa sa 2:0 (7:5, 6:3). Đoković je došao do svoje pete titule u rimu, a ukupno do 36, Masters titule, tako da je prestigao Rafaela Nadala za jedan trofej i postavio rekord.

Novak je ujedno i najstariji osvajač Rima sa 33 pune godine, jer je Nadal osvojio kada je imao  32 prošle godine.

Novak Djokovic Foto: Guliver/Riccardo Antimiani - Pool/Getty Images

Đoković je igrao sa oscilacijama, ali je to bilo dovoljno da privede ovaj meč kraju uspešno. Posle neprijatnog izbacivanja u Njujorku, vratio se još jači i pokazao da mu nema ravnog.

Novak Đoković statistika finale Rima Printskrin: atp Rome

Osvajanjem Rima nadmašio je prošlogodišnji učinak, kada je ušao u finale, te se dodatno "odlepio" od pratioca na ATP rang listi upisavši novih 400 bodova.

Prvi set je počeo katastrofalno za Novaka jer mu je rival dva puta oduzeo servis za 0:3. Bio je nervozan, dekoncentrisan srpski igrač, a počela je u tom momentu u kiša.

Međutim, kratka pauza, Novak se izvikao na svoj boks kao po običaju, malo skinuo nervozu i počeo da igra.

Odmah je proradio forhend, bekend, kao i ti dropšotovi koje je promašivao i za tili čas je bilo 3:3, a zatim i 4:3. Imao je Đoković set loptu na 5:4. ali je propustio.

Međutim, najjači je kad je najpotrebnije i pravi brejk na 6:5 za uzimanje prvog seta.

Novak Đoković finale Rima 2020 Foto: AP/Tanjug

Drugi set je počeo isto kao prvi. Švarcman uzima odmah brejk, ali uzvraća Đoković za 1:1 i nastavlja da igra sve bolje. Video se umor na licu Argentinca koji je igrao veoma težak meč u nedelju sa Šapovalovim.

Novak je imao priliku da ranije brejkne Švarcmana, ali je to uradio u pravom momentu kod 4:3. Odservirao je fenomenalno i uzeo gem sa nulom, a onda se pripremio za brejk i on je došao za 5:3

Ne bi bilo nezasluženo da je Švarcman ostao u meču, ali je Đoković bio prejak. Imao je tri meč lopte i iskoristio je tek treću za osvajanje titule.

TOK MEČA

II SET:

6:3 KRAJ Novak pravi odmah 40:0, ali se Švarcman vratio na 40:30.Ipak, nije imao snage i poslao je jednu lopticu u aut.

5:3 Evo ga i brejk kad je najpotebnije. Sa nulom je Đoković uzeo servis Argentincu i sada servira za titulu.

4:3 Odličan servis gem Đokovića i dobra priprema da se napadne servis Švarcmana u ključnom momentu.

3:3 Mogao je Novak i da zakomplikuje ovaj gem, ali nije bio na nivou. Dobro je odigrao i u ovom gemu Švarcman, nije podlegao pritisku.

Novak Đoković finale Rima 2020 Foto: AP/Tanjug

3:2 Ali, u nastavku je Novak imao problema na svoj servis, dosta je grešio i Argentinac je imao dve brejk lopte na 15:40, ali je srpski igrač uspeo da izbori izjednačenje. A zatim i osvoji gem.

2:1 Nije mnogo uživao Švarcman u brejku i vođstvu, odmah je srpski teniser uzvratio brejkom, a onda i potvrdio to svojim servis gemom.

0:1 Ponovo brejk Švarcmana na startu seta kao i u prvom. Ali, ne treba otpisivati Novaka, a to smo videli i u prvom setu.

I SET:

7:5 Teška rovovska borba 74 minuta u prvom setu. Švarcman pravi duplu servis grešku i daje Novaku 0:30 vođstvo, a zatim i 0:40. Pritisak je bio očigledan na mladog Argentinca koji je grešio više nego uobičajeno. Nole je imao tri set lopte i i uspeo je tek treću da iskoristi.

6:5 Mučio se malo Đoković sa rivalom u ovom gemu na svoj servis, a Švarcman je uspeo da dođe do izjednačenja, ali je Novak spasao i uspeo da uzme gem.

5:5 Odlično je odigrao Novak ovaj gem, strpljivo čekao greške rivala i onda došao do prve set lopte, ali je Dijego odigrao odličan forhend i spasao se.

5:4 Velika borba u devetom gemu, Novak je imao 30:15, ali nije iskoristio priliku već greši i daje Argentincu 30:30, a zatim brejk loptu na 30:40 posle slabog slajsa. Ali, uspeo je da se vrati posle jedne razmene loptica na mreži. Propušta Nole prvu gem loptu, a onda odličnim drop šotom dolazi do nove koju koristi.

4:3 Nastavlja Novak u svom ritmu i sada je Švarcman u psihološkom problemu. Imao je najboljeg na svetu na dlanu, da mu uzme set i to je propustio.

3:3 Nije slušao bekend Noleta u prvih pet gemova, a kada je proradio sve je postalo lakše za našeg asa na terenu. Malo se smirio u odnosu na prva tri gema, otišao na pauzu, maloo se "svađao" sa ljudima iz svog boksa i to ga je trgnulo iz letargije..Osvojio je 14 od poslednjih 18 poena.

Novak Đoković, Dijego Švarcman, Masters Rim Foto: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images

2:3 Konačno. Novak se malo podigao, proradio je forhend i uspeo je da vrati jedan brejk, a onda na svoj servis sa nulom uzme gem i potvrdi ga.

0:3 Novaku ne odgovara kiša, jer usporava podlogu, što je bolje za Švarcmana i to se vidi jer Đoković igra nervozno, dosta greši i šalje loptice van linija i daje rivalu novi brejk za ubedljivo vođstvo. Srpski as je dao Švarcmanu sedam neiznuđenih vinera.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

0:2 Počela je i blaga kiša u Rimu. Novak je krenuo dobro u drugom gemu na servis Švarcmana i imao 30:15, a uspeo je da dođe i do 40:40, ali je Švarcman stekao prednost dva puta. Novak je pokušavao drop šotovima da iznenadi rivala, ali je od četri puta čak tri pogrešio i rezultat je očigledan.

0:1 Novak je izabrao da prvi servira kada je imao već pravo da bira i to je ono što radi uvek kako bi se uveo u meč na pravi način. Odmah je poveo sa 30:0 ali je Švarcman izjednačio na 30:30 a zatim i 40:40. Novak greši u jednom slajsu i daje Švarcmanu priliku za brejk koju je ovaj iskoristio.

16.17 - Simpatičnu uvertiru za meč napravio je Dijego Maradona, koji je na duhovit način podsetio da imenjak Švarcman već čini čuda, kao teniser koji sa visinom od 170cm uspeva često da nadmaši daleko više tenisere.

16.12 - Dok ga svetski mediji opet kritikuju zbog izliva besa, Novak je rešio da se opusti uz jednu igru sa stručnim štabom - Čoveče ne ljuti se.

Novak Đoković Foto: instagram.com

16.08 - Zašto Novaku toliko znači Rim? Saznaj u ovom tekstu, jer je ovde pokazao drugačije ophođenje prema domaćinima.

16.00 - Finale u ženskoj konkurenciji je već odigrano, a Simona Halep je vrhunsku formu potvrdila novom titulom.

Uvertira finala je bila burna zbog nekih drugih dešavanja u teniskom svetu - Damir Džumhur i Peđa Krstin neće moći da igraju na Rolan Garosu jer njihovi treneri imaju korona virus, a tu je Novak Đoković stupio na scenu kao podrška kolegama.

Video: Zašto je Rim toliko poseban za Novaka? Snimak slavlja s navijačima to najbolje dokazuje

Video: Divna nedelja za mene, nisam igrao najbolji tenis, ali sam ga pronašao kada je bilo najvažnije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    21. septembar 2020 | 18:26

    E kakvi smo mi to ljudi, čitam komentare i većina želi da Novak izgubi, SRAM VAS BILO!!!! Idemooo Nole ima i nas koji smo svim srcem uz tebe i kada gubiš i kada dobijaš!!!!💪💪💪

  • 534

    21. septembar 2020 | 20:04

    Lepo sam rekao da su napravili ogromnu grešku kad su ga diskvalifikovali sa US opena. Sad će ih otresti sve redom ko slinu. Sad ga ne mogu zaustaviti. Trebalo je da do sada znaju značenje reči INAT.

  • Xyz

    21. septembar 2020 | 18:42

    Sada vi koji navijate za Svarcama ima da puknete od muke.Psst.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA