≫ 

Srbin, Rumunka i polemika zbog 10 evra

Čelnici Mastersa u Rimu optuženi su za diskriminaciju, jer je Novakova nagrada viša za 10 evra u ondnosu na onu koju je dobila Simona Halep

  • 7
Novak Đoković, Simona Halep Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Guliver/Thomas Lovelock / AELTC via Getty Images

Organizatori teniskog Mastersa u Rimu, koji je u ponedeljak Novak Đoković suvereno osvojio peti put u karijeri, suočili su se sa kritikama javnosti zbog činjenice da je najboljem teniseru sveta pripala za 10 evra veća nagrada nego pobednici u ženskoj konkurenciji Simoni Halep.

Naime, najbolji igrač sveta inkasirao je 205.200 evra, dok je Rumunki pripao ček na 205.190 evra. Naravno, odmah su usledile reakcije u kojima su organizatori turnira u Večnom gradu optuženi za diskriminaciju.

Ova tema nije novost i ona je već godinama prisutna u svetu tenisa. Postoje krugovi, koji se zalažu da nagradni fond bude identičan za oba pola, a na Grend slemovima je ovo pravilo već usvojeno.

Ipak i dalje postoje turniri na kojima igraju i muškarci i žene, ali su pripadnici "jačeg pola" i dalje bolje plaćeni. U Rimu je razlika neprimetna, ali je i to bilo dovoljno da se podigne prašina u javnosti i na socijalnim mrežama.

Zanimljivo da je prošle godine u glavnom gradu Italije Rafael Nadal je kao šampion dobio ček na 958.000 evra, što je bilo skoro duplo više od Karoline Pliškove, najbolje među damama.

Zbog pandemije korona virusa nagradni fond je za ovo izdanje dramatično smanjen. Organizatori su skoro izjednačili nagrade, ali je 10 evra razlike u korist muškaraca bilo dovoljno da budu žestoko kritikovani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TuT

    22. septembar 2020 | 19:04

    Neka skupe obe nagrade i da odigra Nole protiv nje. Sve ili nista a bez diskriminacije.

  • DARKO 100%

    22. septembar 2020 | 18:08

    Ako je neki problem oko deset eura,ja cu da dam bar toliko imam,pa da se prasina slegne😉

  • Mihailović

    23. septembar 2020 | 06:53

    Svet ide iz krajnosti u krajnost... Ako je tako u tenisu, trebaju se pobuniti fudbalerke, odbojkašice,vaterpolistkinje...nisu isto plaćene kao njihove muške kolege... Iako fudbaleri imaju više gledalaca i donose više novca kao i teniseri, pa su teniserke dobile iste premije kao teniseri... Zašto je razlika u ceni ž.teleta i m.teleta, zašto su bolje plaćaju koke od pevaca...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA