≫ 

Novak uskoro postaje "besmrtan", Federer odlazi u istoriju: ATP opet menja sistem bodovanja!

Novi sistem rangiranja tenisera trebalo bi da bude produžen za dva meseca, što pogoduje srpskom teniseru

  • 13
Novak Đoković

Foto: Tanjug/AP

Najbolji teniser sveta Novak Đoković u poteri je za rekordim Rodžera Federera. Preostala su mu dva najvažnija, broj Grend slem titlua (Federer ima 20, Nadal 19, a Đoković 17), kao i broj nedelja na prvom mestu ATP liste.

Trenutno je Federer rekorder po tome sa 310 nedelja na prvom mestu, a Novak je za sada na 288 nedelja. Ukoliko Novak zadrži prvo mesto do marta 2021. sigurno će prestići Federera.

Neočekivanu "pomoć" Novak bi mogao da dobije od ATP-a, jer, kako piše Marka, čelnici ove organizacije razmatraju novu promenu sistema bodovanja, koji je zbog pandemije korona virusa promenjen tako što se do kraja godine neće oduzimati bodovi, već će se teniserima računati njihovi najbolji rezultati iz prošle godine.

Tako primera radi, Nadal ne može da izgubi 2.000 bodova sa Rolan Garosa, ali nema ni prostora za dodatni napredak, dok Đoković može dodatno da napreduje u Parizu, jer je prošle godine igrao polufinale, pa bi mu eventualna titula donela 1380 bodova, kojima bi mogao da zacementira 1. mesto do kraja godine.

ATP sada želi da produži taj period na dodatna dva meseca, januar i februar 2021. godine, kako bi sve bilo fer i teniserima koji su u tom periodu ove godine ostvarili najbolje rezultate.Jasno je da to najviše odgovara Đokoviću, koji neće doći u situaciju da brani 2.000 bodova na Australijan openu, pa čak i u slučaju lošeg rezultata, neće gubiti bodove.

Isto je i sa turnirom u Dubaiju, koji je Novak takođe osvojio u tom periodu sezone, pa ne bi branio 500 bodova sa tog turnira.

Ukoliko Đoković do kraja godine osigura prvo mesto i odbrani moguće napade Nadala i Dominika Tima, i ukoliko godinu završi na 1. mestu, imaće zagarantovano rušenje rekorda Rodžera Federera i zvanično će ga 8. marta smeniti sa večnog rekorda po broju nedelja na prvom mestu ATP liste.

Video: Đoković se uzemljio u Parizu: Fenomenalan način za opuštanje i oporavak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shone

    1. oktobar 2020 | 17:23

    Novak ce igrati tenis do 40 godine i to lagano,zato sto je istegnut kao guma,presticice on Federera u svim segmentima i postavice rekord koji ce ostati upisan zlatnim slovima belog sporta !!!

  • Nebojsa

    1. oktobar 2020 | 16:05

    Vozi nole do kraja u inat svima ,do vecnosti

  • Dušan

    1. oktobar 2020 | 16:12

    Bićeš BESMRTAN kralju i zaslužio si, zgasi te zapadne zmije da se nikad ne oporave...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA