Nole podržao Nadala, pa podelio lekciju o uspehu: Ne živim u prošlosti, ne zanima me RG iz 2016.

Novinari su ga posle meča sa Berankisom pitali i o paraleli sa 2016. godinom kad je osvojio jedinu titulu na Rolan Garosu

  • 0
France Tennis French Open Alessandra Tarantino

Najbolji teniser planete Novak Đoković rekao je da je salglasan sa Rafaelom Nadalom koji servise ispod ruke nije opisao kao nepoštovanje drugog igrača.

Đoković je pobedom nad Rikardasom Berankisom prošao u treće kolo Rolan Garosa, Litvanac protiv Srbina nije probao "egzibiciju" servisa ispod ruke, ali je to zanimalo novinare, jer je Nadal u sredu strašnim riternom odgovorio na sličan pokušaj Mekenzija MekDonalda.

- Video sam šta je Nadal rekao o tome i stoprocentno sam saglasan sa njim. Ne želim da ponavljam isto, ali potpisujem svaku reč - rekao je Đoković na početku konferencije posle meča sa Berankisom.

Rafa je te servise opisao samo kao taktiku jednog igrača, dobru ili lošu, zavisi od toga da li prolazi ili ne.

Novak je bez po muke za sat i 22 minuta bio bolji od Litvaca sa 6:1, 6:2 i 6:2, a u tom meču je ostvario i 70. pobedu u Parizu u karijeri.

Grend slemovi su očito najveći turniri u našem sportu. Istorijski, znate, najviše se vrednuju. Zato, kad pobedite toliko puta na svakom Grend slemu, to je veliko dostignuće. I naravno, to je ono što me čini srećnim i ponosnim - rekao je Đoković.

Sedamdesetom pobedom se izjednačio sa Rodžerom Federerom po broju pobeda na RG, a Nadal daleko prednjači sa 95 trijumfa.

- Uvek sam se trudio da svoj najbolji tenis igram na GS turnirima i mislim, Federer, Nadal i svi najveći igrači u poslednjih deset, 15 godina uvek hoće da igraju najbolje na najvećim turnirima. Grend slemovi su jedini turniri gde se igra na pet dobijenih setova i tokom dve nedelje oduzimaju mnogo energije i truda da bi se osvojili. Zato su ovakvi podaci sjajni - ističe Đoković.

Takvi rekordi, kaže, ne utiču na to kako se oseća na terenu, već su samo potvrda da je u stanju da igra najbolji tenis kada najviše treba: na najvećim turnirima.

Osvrnuo se i na broj drop-šotova kojih je protiv Berankisa bilo znatno manje nego protiv Mikela Imera koga je savladao u prvom kolu.

- Bilo je manje danas. Verovatno ljudi koji su komentarisali, ako su bivši igrači, razumeju poziciju protivnika na terenu. Od njegove pozicije tokom razmena zavisi broj drop-šotova. Berankis je u odnosu na Imera stajao mnogo bliže liniji, iako se slabije kretao od protivnika i imao problem sa leđima - tvrdi Đoković.

France Tennis French Open Alessandra Tarantino

Priznao je da taj udarac nije najbolja opcija baš uvek, čak ni onda kada dobije poen, ali njime drži rivala na oprezu kad menja ritam.

- Drop-šotom držim protivnika u neizvesnosti, kako ne bi znao šta će sledeći udarac da bude. To su detalji koji se ne vide okom, ta kretnja, pozicija na terenu mnogo znači, jer se i mnogo vremena se izgubi kad ne znaš šta će sledeće, posebno u ovako teškim uslovima - napominje srpski as.

Iako iz prva dva kola deluje kao da nema mnogo mesta gde može da napreduje u igri, Đoković ih vidi, tim pre što ni Berankis ni Imer nisu u društvu vrhunskih igrača, sa kakvima će se Novak neminovno susretati u nastavku turnira.

- Uvek mislim da je vreme i trenutak da se napreduje, ja bar tako razmišljam, posebno kad doživljavate i neke teške trenutke u karijeri i životu, bilo profesionalno ili privatno, tad ste na najvećem iskušenju i te okolnosti mogu da vas ojačaju ili slome još više. To sam suštinski mislio.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

- Posle Njujorka sam imao turnir i to je bila odlična prilika da izađem na teren i probam da se osećam bolje i da se oslobodim tih negativnih "repova" sa US Opena i da ne dozvolim da me oni ometaju. Tako sam to i preboleo u potpunosti.

Na pitanje o poređenju sa 2016. godinom, Novak kaže da je hladnije jer se RG tradicionalno igra u maju i junu, ali ne želi da evocira uspomene na taj turnir jer "ne želi da živi u prošlosti"

- Sećam se možda od četvrtog kola sa Bautistom Agutom, tada smo zbog kiše prekidali meč, a ja sam dobio u četiri seta, pa se posle toga sećam svakog meča. Spominjali su mi i ranije da su uslovi bili vrlo slični, verovatno ne isti jer je sada hladnije, u poređenju odnosa loptice i težinu šljake koja je teža nego kad ase igra u normalnom periodu u godini (maj i jun). Ne volim ta poređenja jer ne dozvoljavam sebi da previše vremena provodim u prošlosti i budućnosti - kaže Đoković.

On će u trećem kolu igrati protiv Kolumbijca Danijela Elahija Halana Riverosa koji je bio bolji od Tenisa Sandgrena u tri seta.

Video: Šta je sve stigao Nole! Pogledajte najbolji potez meča Đokovič- Berankis

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA