"Možemo mi da ne volimo Đokovića kao Federera, ali ako Nole prestigne Rodžera, ne možemo da žmurimo"

Francuski teniser Žil Simon napisao je knjigu "Sport koji vas tera da poludite" i u njoj se osvrnuo i na pitanje "velike trojke" Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera

  • 6
Federer, Novak Djokovic

Foto: Tanjug/AP

U delu knjige koji se zove "Federerov mit", Simon kaže da je trenerima u Francuskoj fiksacija da žele da treniraju "novog Federera", ali i o tome šta za budućnost tenisa znače titule koje je "velika trojka" osvojila.

Švajcarac se godinama profilisao kao najpopularniji teniser i jedan od najcenjenijih sportista na svetu pre svega zbog stila igre koji je gajio u najboljim godinama svoje karijere.

Međutim, njegov oreol najboljeg doveden je u pitanje jer Nadal ima 20 Grend slem titula koliko i Federer, a Novak je na 17 i ima objektivnu šansu da prestigne obojicu.

- Ako Federerov rekord padne, onda više nećemo moći da se pretvaramo i ograničavamo tenis na jednog igrača. Slažemo se da je Federerova igra najprijatnija za gledanje, ali nije nužno i najefikasnija. Novak Đoković možda igra manje "kao iz snova", ali nije manje efikasna. A ako ga on prestigne u smislu Grend slem pobeda (jer se na kraju krajeva to računa) ,onda nećemo više moći da se skrivamo - objasnio je Simon.

Istini za volju, pitanje najboljeg svih vremena ne mora nužno da se svodi na GS trofeje. Tim pre što su u računici i broj Mastersa, broj nedelja provedenih na vrhu svetske rang liste i međusobni skor.

- Ipak, ako Federer zadrži rekorde, to će nam omogućiti da kažemo da su Novak Đoković i Rafael Nadal takođe dobri igrači, ali nisu bili tako jaki - kaže Simon.

Svestan je da, kako se rivali bliže rekordu, tako se menja i retorika u vezi sa najboljim svih vremena.

- Zato ta priča poprima tolike proporcije nekoliko godina unazad. Ima mnogo onih koji veruju da Federerovi rekordi neće nikad pasti. Ali ako ga Novak Đoković prestigne u periodu kada više ne igra voleje, to će razbiti način razmišljanja mnogih ljudi. Samo zato što ga ne volimo kao Rodžera Federera - piše Simon.

Istakao je i da ne želi da rekordi ostanu večno netaknuti. Osim toga, Federerova tehnika možda jeste najbliža savršenstvu, ali je budućnost tenisa u različitosti.

- Ako Rodžer zadrži rekorde, t obi značilo da će i buduće generacije stavljati njega u svaku priču. A to ne želim. Voleo bih videti klinca koji uči da igra kao Federer da može da odgovori: da, ali Novak i Rafa su osvojili 21 titulu igrajući drugačije - objasnio je Simon.

Video: Novak sa Nadalom u finalu RG: Đoković imao meč loptu u trećem, pa prošao golgotu u pet setova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žile,

    21. oktobar 2020 | 10:48

    svaka ti je ka' u Njegoša 👍

  • ivan s

    21. oktobar 2020 | 10:47

    Mislim da Monežanin komotno prestiže Federera, možda i Nadala, samo da ova korona nešto ne pomrsi.

  • dejan karaburna

    21. oktobar 2020 | 18:02

    Prestica ga Rafa ranije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA