"Nadal se više ne kreće kao da ima 20 godina, zato smo morali da popravljamo druge stvari"

U finalu Rolan Garosa se, doduše, činilo da je Nadal brz kao panter

  • 0
Rafael Nadal, flašice, sujeverje, ritual

Foto: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images

Francisko Roig, čovek koji kao trener sarađuje sa Rafaelom Nadalom duže od decenije otkrio je da je Rafa poslednjih godina radio na servisu kao elementu svoje igre da bi nadomestio druge nedostatke.

Na prvom mestu, Roig kaže da je logično da momci na sredini tridesetih godina ne mogu da se kreću brzo i eksplozivno kao mlađi, ali zato mogu da budu precizni i snažni, naročito na svojim servisima.

Zato je servis nešto na čemu je Nadal posebno radio, ali nije jedini udarac koji je Španac popravio.

- Na ATP turu čujete razne glasine. Ima igrača sa višim renkingom koji veruju da treba da imaju privilegije. Rafael Nadal je otvoren za dijalog, spontan je. On ne misli da je Rafael Nadal, ne misli da je više važan, ne vidi sebe kao nekog ko ima više prava od drugih osoba - priča Roig za La Vangvardiju.

On je govorio i o Rafinim igračkim kvalitetima. Nadal je godinama dominirao na šljaci, ali mu je slabija tačka bio servis. Protivnici su tu tražili šansu da ga ugroze i radili su to. Sve do poslednjih nekoliko godina.

- Izvlači mnogo više iz servisa u poslednje tri godine. To je način da se dobiju laki poeni. Nije tu bio problem brzine, koliko odskoka, posebno na drugom servisu, kada je lopta odskakala, nije "klizala" - priča Roig.

Zato je sada i servis pretvoren u oružje, posebno važno jer Nadal već ima 24 godine. I u finalu protiv Novaka Đokovića moglo je da se vidi da je servis u nekim bitnim momentima "vadio fleke" privremenih padova.

- Popravili smo taj odskok i sada je servis oružje. Nismo uradili to sa ciljem da ga koristimo na taj način već da samo ostanemo kompetitivni. Jasno je da Rafa ima godine koje ima i da se ne kreće kao da ima 20 godina. Mora više da otvara teren bekhendom i da ide na mrežu - rekao je Roig.

Nadalu je na tom putu svojim preporukama pomogao i Karlos Moja, koji se priključio štabu Majorčanina pre četiri godine, da bi pre dve zamenio Tonija Nadala kao glavni Rafin trener.

Njemu se pripisuju zaslusge što je Nadal izašao na kraj sa povredama iz 2015. i 2016. i što se sa 34 godine možda ne kreće kao dvadesetogodišnjak, ali igra bolje i pobeđuje sve te mlađe igrače bez problema.

Nadal se u Parizu pre dve nedelje izjednačio po broju Grend slem trofeja sa Rodžerom Federerom i ima 20 titula sa najvećih turnira.

Video: Đoković: Lično ću raditi da dovedem ATP turnir u Beograd

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA