≫ 

Federer će poludeti, Đoković mu sigurno otima jedan od najvećih rekorda i ulazi u tenisku istoriju!

ATP sezona je završena Mastersom u Londonu, a Novak Đoković je po šesti put u karijeri godinu završio kao najbolji teniser sveta

  • 16
Novak Đoković, Rodžer Federer Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković je šesti put u karijeri godinu završio na prvom mestu ATP liste, a iako nova sezona nije počela, Srbin je već osigurao rušenje jednog od najvećih rekorda svih vremena, broj nedelja na prvom mestu ATP liste, koji drži Rodžer Federer.

Posle završnog Mastersa u Londonu zaključena je i lista na kraju godine a ona kaže da je prvo mesto rezervisano za Novaka Đokovića sa 12.030 bodova, dok je na drugom Rafael Nadal sa 9.850, treći je Dominik Tim sa 9.125, četvrti šampion završnog Mastersa Danil Medvedev sa 8.470, a peti Rodžer Federer sa 6.630 bodova.

Ovaj poredak znači i da je Novak Đoković osigurao rušenje večnog rekorda Rodžera Federera po broju nedelja na prvom mestu ATP liste.

Pošto je zbog pandemije korona virusa promenjen sistem bodovanja, Novak neće braniti i gubiti bodove tokom januara i februara, to znači na Australijan openu, koji je prošle godine osvojio, ali ni i Dubaiju, koji je osvojio u februaru. Jedini koji je mogao teoretski da ugrozi Novaka bio je Rafael Nadal, ali je njegovo ispadanje u grupi u Londonu značilo da Novak i teoretski više ne mora da brine o obaranju rekorda.

Nadal je u Londonu osvojio 400 od mogućih 1.500 bodova i tako propustio priliku da "diše Novaku za vrat" u Australiji, gde je prošle sezone ispao u četvrtfinalu i imaće priliku da zaradi dodatnih 1.640 bodova. Da je Nadal osvojio Masters u Londonu, u Australiji bi u slučaju osvajanja titule prestigao Novaka i sprečio bi ga da obori Federerov rekord.

Ovako, čak i da osvoji turnir, neće moći da pretekne Đokovića, a isto je i sa ostalim najbližim pratiocima, Dominikom Timom i Danilom Medvedevim.

Novak nije krio u poslednjim izjavama o najvećim ciljevima do kraja karijere da mu je jedan od glavnih da sustigne Federera po broju nedelja na 1. mestu ATP liste.

- Da, to su dva glavna profesionalna cilja koja imam pred sobom. Broj 1 na večnoj listi je na horizontu, treba da dam sve od sebe što mogu da dam u narednom periodu da postignem to.

- Nakon toga, treba da se fokusiram na Grend slemove, takođe i na Masterse, ali Grend slemovi su najveći i najvažniji događaji. Videćemo, ne mogu da idemo mnogo u budućnost, jer ne znamo kako će se situacija odvijati dalje, ne znamo šta nam sve donose godine, jer smo sada osetili nešto neobično. Kao što sam rekao, osećam se sposobnim da ostvarim te ciljeve - rekao je Đoković nedavno.

Đoković će do početka nove sezone 28. decembra doći do 301. nedelje na prvom mestu ATP liste i nedostajaće mu još deset da sruši Federera, koji ima 310 nedelja na prvom mestu. Matematički će to učiniti početkom marta, kada će postati teniser koji je najduže proveo na 1. mestu ATP liste u istoriji tenisa.

Video: Đoković: Sezona je izvrsna, iako ostaje gorak ukus zbog ovakve završnice, ali znam da mogu i bolje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA