≫ 

Del Potrova poslednja šansa za oporavak: Lečenje matičnim ćelijama

Argentinski teniser ne želi u penziju iako ima problem sa kolenom

  • 1
Italy Tennis Italian Open Foto: Tanjug/AP

Argentinac Huan Martin del Potro bio je treći teniser sveta svojevremeno, igrao je na visokom nivou, ali ga je povreda kolena odaljila od terena skoto dve godine.

Sada je posle silnih pokušaja rešio da proba sa novom terapijom kako bi pokušao da zaleči problematično desno koleno.

Del Potro je imao trostruku operaciju, ali i dalje ima komplikacije tokom perioda oporavka, došao u u Brazil da se podvrgne takozvanoj BMAC metodi, ubrzigavanju koncentrata za aspiraciju koštane srži.

U pitanju je proces koji uključuje sakupljenje regenerativnih matičnih ćelija iz tela osobe koje se potom ubrizgavaju u pogođeno područje, što pomaže oporavku.

Del Potro će terapiju izvršiti u više etapa, tako da će posle nekoliko nedelja morati da se vrati u Brazil.

- Fizioterapija je od suštinske važnosti za one koji izvode aplikaciju, jer pomaže u smanjenju otoka, nelagodnosti, kao i jačanju mišića i pomaže u vraćanju samopouzdanja.

- Napravićemo neke testove i videćemo kako reagujem na lečenje, ali cilj je da započenem sa vežbama za jačanje mišića i da težim povećanju opsega pokreta zgloba -rekao je Del Potro.

Ipak, uprkos problemima ne odustaje iako je imao sedam operacija i čak četiri puta po 9 meseci pauze, što je više od tri godine bez igranja.

- Borim se kolenima. Teško mi je da se vratim, to je stvarnost. Ipak, i dalje želim da ponovo zaigram i mislim da nije još došao čas da kažem zbogom tenisu. Želja mi je da igram na Olimpijskim igrama, to me i dalje uzbuđuje. Pandemija je uticala na to da se Igre odlože za narednu godinu, ali mislim da bi mi nagrada za sve bila da još jednom igram za Argentinu. Zato ću nastaviti da se borim - rekao je Delpo.

U karijeri je osvojio 13 trofeja, zaradio više od 25 miliona dolara, a i ima i grend slem trofej sa US Opena 2009.

Video: Đoković: Sezona je izvrsna, iako ostaje gorak ukus zbog ovakve završnice, ali znam da mogu i bolje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    9. decembar 2020 | 18:16

    Posle No1eta,omiljeni teniser...Išao u Zagreb da ga gledam u Dejvis kupu...Navijao glasnije od Maradone...Da nije imao povreda,Federer bih imao 16-17, Nadal 19, No1e 16 a Delpo bar 8-9...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA