≫ 

Neverovatan podvig: Sa četiri prsta na obe ruke dokopala se glavnog žreba na Australijan openu!

Frančeska Džons ušla u istoriju tenisa

  • 0
Francesca Jones Foto: Profimedia/Xinhua News

Fantastičnu stvar uradila je Frančeska Džons u kvalifikacijama za Australijan open. Britanska teniserka, koja je rođena sa kongenitalnom anomalijom, zbog koje ima samo četiri prsta na obe ruke, tri prsta na jednoj i četiri na drugoj nozi, uspela je da se domogne glavnog žreba na Australijan openu, pošto je uspešno prebrodila kvalifikacije za uvodni Gren slem u sezoni.

U poslednjoj rundi kvalifikacija, ona je savladala kinesku teniserku Lu Džija-Džang u dva seta – 2:0 (6:0, 6:1), a njen podvig podigao je na noge tenisku javnost koja joj je čestitala na neverovatnom uspehu.

- Nikada ne bih rekla da sam bila u depresiji zbog svog nedostatka. Ostajem pri tome da pokušavam da izvučem pozitivno iz svega i vidim to kao prednost – rekla je britanska teniserka, koja je već imala 10 operacija u svom životu zbog kongenitalne anomalije.

Dodaje da je svesna da je morala da radi značajno više, kako bi postigla vrhunske rezultate, ali joj to uopšte ne smeta. Naprotiv, zbog svega toga joj je još draže.

- Morala sam da radim više na svojoj spremi, da se stavim u poziciju gde bih se zaštitila od eventualnih povreda. Noge mi rade drugačije, ne trčim na isti način i ne balansiram. Uvek sam igrala sa lakšim reketom i nisam htela to da menjam, jer je do sada donosilo rezultate. Radom u teretani pokušavam da izgradim mišiće i uklonim nedostatke – dodaje Džons.

Pre svog prvog meča na kvalifikacionom turniru doživela je manju povredu prsta zbog kojeg je, kako sama kaže, doživela mali napad panike.

- Nekoliko dana pre mog prvog meča, pričala sam sa trenerom i rekla sam mu da su mi se prsti smrzli dok sam bila u Velikoj Britaniji i da nisam mogla da igram forhend kako treba. To je moj najbolji udarac, tako da sam imala blaži napad panike, ako ćemo da budemo iskreni. Prsti su bi zbog toga bili rasečeni i nisam mogla da koristim svoje najjače oružje. Stvarno sam dosta radila tokom pauze. Perfekcionista sam i dosta se brinem o svakom detalju, tako da uvek razmišljam zašto nisam dobro udarila forhend ili odservirala kako treba – kaže Džons.

Francesca Jones Foto: Profimedia/Xinhua News

Ona je prethodno tokom kvalifikacija izbacila Moniku Nikulesku iz Rumunije u dva seta (6:3, 6:2) i hrvatsku teniserku Janu Fet u tri seta (7:6, 2:6, 6:1). U oba duela bila je autsajder.

Britanska teniserka inače živi u Barseloni, a ujedno trenira i u Rouhemptonu, što je pomoć koju joj pruža Britanska teniska federacija.  Trenutno se nalazi na 241. mestu na WTA listi. Ona će odmah posle kvalifikacionog turnira otputovati u Australiju, gde će svi igrači morati da prođu dvonedeljni karantin pre prvog Gren slema koji počinje 8. februara.

Tamo će se naći i naša Olga Danilović, koja je takođe uspela da prebrodi kvalifikacije savladavši Ankitu Rainu iz Indije u tri seta – 2:1 (6:2, 3:6, 6:1). Te sreće nije bila Aleksandra Krunić, koja je eliminisana od Majar Šerif iz Egipta posle samo sat i devet minuta igre – 2:0 (6:1, 6:2).

Video: Najbolji teniser sveta promenio profesiju: Obukao specijalno odelo i obradovao mališane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA