≫ 

Ko je čovek od kog je Novak kupio ATP turnir za Beograd? Milijarder sa 35 dece, kum Brene i Bobe...

Jon Cirjak ima 81 godinu, a njegovo bogatstvo procenjuje se na dve milijarde dolara

  • 27
Jon Cirjak Novak Đoković i Jon Cirjak; Foto: Profimedia

Vest da će Beograd imati ATP turnir ove godine oduševila je ljubitelje tenisa u Srbiji, a velike napore za tako nešto uložio je Novak Đoković, koji je i sam najavio takvu mogućnost još prošle godine, kao i da će lično da se pozabavi time.

Angažovanje najboljeg tenisera sveta se isplatilo i Beograd će od 19. do 26. aprila ugostiti neke od najboljih tenisera sveta.

ATP je objavio ovu informaciju u vesti za izmenjen kalendar za 2021. godinu, uz dodatak da je firma na čijem je čelu Đorđe Đoković, otkupila turnir iz Budimpešte, koji je bio u vlasništvu Jona Cirjaka.

Cirjak je dobro poznato ime u svetu tenisa, ali i u Srbiji, pošto je kum Lepe Brene i Bobe Živojinovića. Ovaj rumunski biznismen, koji ima 81. godinu, bio je nekadašnji teniser, imao je solidnu karijeru sa jednim peharom u singlu, i 22 u dublu, uključujuči i Rolan Garos.

Ali, gro svog novca stekao je tek po završetku karijere, najpre kao agent najboljih tenisera sveta, a potom i kao zastupnik najjačih kompanija koje su dolazile u Rumuniju da investiraju posle pada Berlinskog zida.

Cirjakovo bogatstvo procenjuje se na 2 milijarde dolara, po čemu je najbogatija osoba planete među sportistima. Prati ga još samo Majkl Džordan, čije je bogatstvo procenjeno na 1.9 milijardi dolara.

Jon Cirjak Jon Cirjak i Boris Beker; Foto: Profimedia

Ovaj Rumun je brinuo o karijerama mnogih uspešnih tenisera, među kojima su bili Boris Beker, Štefi Graf, Marat Safin, Goran Ivanišević...

Ipak, nije se od toga obogatio, već zbog dobrih procena tokom devedesetih.

Cirjak je prepoznao šta pad Berlinskog zida predstavlja za čovečanstvo, pa se posle pada režima Nikolajea Čaušeskua vratio u Rumuniju. Bio je svestan da će kapital sa Zapada jurnuti ka siromašnim Rumunima, iskoristio je svoje kontakte iz Nemačke da postane zastupnik Metro AG, zatim i Mercedesa.

Taj novac je dalje uložio u osiguravajuću kompaniju, privatnu banku (koja mu je donela najveće bogatstvo), avio kompaniju, turističku agenciju. Danas zapošljava oko 20.000 ljudi i direktor je turnira u Mastersa Madridu.

Osim poslovnog, Cirjak je imao i buran privatni život. Danas živi u Monte Karlu sa troje dece koje je dobio u braku, ali sam kaže da ima 32 vanbračne dece, a takođe brine i o 300 napuštenih mališana, kojima je sagradio pravi mali privatni raj u Brašovu.

Cirjak je veliki ljubitelj automobila i motora, pa tako u svojoj bogatoj kolekciji ima više od 400 modela, uključujući i automobile koji su prethodno bili u vlasništvu Al Kaponea, Semija Dejvisa Juniora i Eltona Džona.

Video: Najbolji teniser sveta promenio profesiju: Obukao specijalno odelo i obradovao mališane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan94

    21. januar 2021 | 14:07

    Najvece bogatstvo ovog coveka nisu 2 milijarde $ nego njegovih 35 dece. Veliko postovanje za to.

  • Sve je u glavi

    21. januar 2021 | 13:43

    Cirjak postao milijarder a Boris Beker bio bolji teniser i ostao bez cvonjka. Znači važna je pamet a ne talenat.

  • Milos

    21. januar 2021 | 17:14

    До данашњег дана нисам знао да се турнир може продати и купити.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA