≫ 

Đoković probudio "ranjenu zver" u sebi i "pojeo" Zvereva: Lomio reket, urlao i ušao u polufinale AO

Najozbiljniji test u dosadašnjem delu takmičenja je rešen, Nole za finale u Melburnu igra protiv Aslana Karaceva

Generalna proba za krajnju završnicu u Melburnu je uspešno odrađena. Novak Đoković uspeo je da, u meču gde je skoro stalno morao da se vraća iz minusa, savlada sedmog tenisera sveta Aleksandra Zvereva sa 6:7(6), 6:2, 6:4, 7:6(5) i da se plasira u polufinale Australijan opena!

Trebalo je Novaku neko vreme da protumači servise nemačkog predstavnika, da pročita igru, što mu nije baš polazilo za rukom u prvom setu, ali zato jeste u nastavku meča, iako je u trećem i četvrtom setu bio po tri gema u minusu. U tim naprezanjima i trci se nisu videli tragovi povrede koju srpski as vuče još od pre dve runde.

Đoković je drugi put u dve nedelje slavio protiv Zvereva, a sada mu predstoji okršaj na pretposlednjoj stepenici do odbrane titule u Melburnu. Protivnik će biti Aslan Karacev, ruski anonimus koji je u nekoliko dana postao totalni hit naređavši mnoge nosioce na svom prvom učešću u glavnom žrebu Grend slem turnira.

Nije Novak dobro otvorio meč, pretrpeo je brejk odmah na startu, a onda je konstantno bio u podređeno položaju shodno tome da je nemački teniser ubitačno servirao. Do devetog gema, Đoković je uspeo da uzme samo dva poena na servis protivnika i nije bilo baš jasnog plana kako da se izađe iz te situacije.

Prva set lopta je stigla upravo u devetom gemu za Zvereva, ali je nije iskoristio, za šta je surovo bio kažnjen pri prvom padu koncentracije. Đoković je napravio brejk u 10. gemu (5:5) i produžio set sve do taj-brejka gde je viđena jedna velika bitka i brdo mini brejkova. U toj trci se bolje snašao Saša koji je osvojio set uz više vinera i manje neiznuđenih grešaka.

U drugom setu se moglo reći da je neko vratio Novaka u telo Novaka. Furiozna igra i dva brejka, jedan u prvom i jedan u trećem gemu (3:0), totalno su Zverevu poremetili koncept i dala mu doznanja da je njegov servis pročitan i skeniran i da će morati da iznađe još neko rešenje kako da zapreti Đokoviću.

Mali trzaj Saše i nedovoljan desio se u osmom gemu pri rezultatu (5:2). Srbin je morao malo jače da zapne kako bi izašao iz neugodne situacije (15:30), što je on i učinio, na fenomenalan način uz dva servis vinera i asom (6:2).

Koliko je Đoković mentalno stabilan i spreman da se iz najvećih muka vrati na pravi kolosek, pokazao je upravo treći set gde je imao 0:3 i 1:4 protiv servisera kakav je Zverev, ali je uspeo da napravi dva brejka u nizu i da sve to zaključi fenomenalnom igrom sa osnovne linije.

Bilo je muke, zaista jeste, ali uzročno-posledično je bilo to što Novak odgovori igrom čim oseti da nemačkom predstavniku popusti servis. Stalno je to koristio i tako je rezultat tekao kako su procenti servisa Zvereva oscilirali.

Novaku je, zatim, ušlo u naviku da pušta protivnika da dođe do 3:0. Šalu na stranu, Đoković je prilično slabo ulazio u setove, kao da se na početku svake deonice trudio da iznova nađe novu strategiju, što mu nije polazilo baš za rukom.

Na sreću, nije mogao Zverev da drži najviši tempo, popuštala mu je koncentracija, pa je srpskom teniseru, mic po mic u ribrejk, dozvolio da se vrati na 3:3. Nakon toga se išlo ka taj-brejku koji je i odlučio pobednika seta, a u ovom slučaju, i čitavog meča. Bravo, Nole!

Četvrti set:

7:6 - Kraj! Ide Đoković u polufinale!

6:6 - Preživeo je Novak set loptu. Taman kada su svi pomislili da je to-tona 40:0, Zverev se iz pepela uzdigao i došao do djusa, a onda i do set lopte... Ipak, preživeo je Đoković, idemo u taj-brejk!

5:6 - Sa nulom, Zverev se obezbedio i sada ima siguran taj-brejk.

5:5 - Koncentrisan Novak na mreži u dva navrata, pa iako je došlo do djusa i velike opasnosti, idemo dalje. Borba se nastavlja.

4:5 - Zverev sa nulom dobija gem, iako mu nije bilo tako lako. Ipak, sada Đoković mora da servira za ostanak u setu.

4:4 - Ne dozvoljva Novak Saši da ponovo dođe do brejka, iako je morao da se brani od dve takve šanse. Jednu je rešio forhend dijagonalom, a drugu skraćenom lopticom.

3:4 - Visile su prilike u ovom gemu, imao je Nemac problema, ali je dobio neke poklone od Srbina koje je oberučke prihvatio.

3:3 - Potvrda je tu. Sada su snage ponovo jednake, Zverev je dopustio istu stvar kao i u drugom setu i to ga sada, sigurno, krajnje frustrira.

2:3 - Brejk Đoković! Koliko je ovo bilo bitno. Svaki gem donosi muke onome koji servira, a Novak je sada dobro zakuvao protivniku koji nije uspeo da se odbrani od dve brejk lopte, tačnije već od prve. Nole je ponovo u igri za četvrte set!

1:3 - Ovo je moglo da ode u nepovrat, shodno tome da je Novak imao tri brejk prilike protiv sebe. Negde mu je servis pomogao, negde forhend, ali je uspeo da se izvuče iz ove neugodne situacije i da ostane kompetentan u ovom setu.

0:3 - Strašno bitan gem pripao je Zverevu, iako je Novak imao priliku da kroz jednu razmenu na 30:40 napravi brzi povratak. Nije Nemcu bilo lako, nije ga servis služio, ali ni Đokovićeva igra nije bila na nivou.

0:2 - Ovo nije mirisalo na brejk, ali ga je Zverev napravio... Lepo je ušao u gem Novak, došao do 30:0, ali onda mu se ruka skraćivala u razmenama što nije svojstveno za njega. Prošao ga je protivnik dva puta na mreži, izgarao do brejk lopte koju je na kraju i realizovao.

0:1 - Počinje Saša ovaj set dobro, moraće Novak da traži drugu šansu za brejk.

Treći set:

Novak Đoković, traka Foto: Profimedia

6:4 - Vrhunska realizacija i set za Novaka! Srpski as je kompletirao preokret i sada je na korak od polufinala Australijan opena!

5:4 - Pa, kakav je ovo gem bio - Đoković do novog brejka! Izgradio je najbolji na svetu dva poena, došao do 0:30, a onda je u najdužoj razmeni u meču došao do velike tri brejk lopte od kojih je odmah iskoristio prvu. Serviraće za preorket u setovima!

4:4 - Postojala je bojazan posle prvog poena da će biti gusto, ali je srpski teniser ovoga puta sjajno kontrolisao stvari sa osnovne linije. Đoković je, posle 0:3, sada i zvanično u trećem setu.

3:4 - Brejk za Novaka! Zverev je sakupio 18 asova do ovoga momenta, ali je zato sa prvom duplom servis greškom dozvolio Novaku da dođe do 30:30, a onda i jednom lošom reakcijom poslao loptu direktno na reket Đokoviću koji je pasing šotom došao do brejk lopte. I... nova dupla servis greška. Sjajan momenat za to, Novak se vraća!

2:4 - Đoković je dobar na mreži, ima 81 odsto uspešnosti kada se nađe na tom delu terena, što ga je i izvuklo iz neugodne situacije u ovom gemu (0:30).

1:4 - Velika šteta zbog propuštene prilike, a najviše je ispaštao reket kojeg je Novak slomio nakon neuspešne paralele koja je mogla da donese prevagu.

1:3 - Prvi gem za Novaka u ovom setu. Bilo je muke, morao je da poradi na njemu, ali je na sreću, Saša promašio jedan zicer iz forhenda.

0:3 - Potvrda brejka od strane nemačkog tenisera koji nije izgubio niti jedan poen u ovom gemu. Moraće Đoković da vrati igru iz drugog seta, jer se alarm već polako čuje.

0:2 - Iznenadno, brejk za Zvereva... Prilično izgleda kao poklonjen gem Đokovića. Dve prilike je dobio Nemac da oduzme servis Novaku - prvu nije iskoristio zbog asa sa druge strane, ali onda je usledila dupla servis greška. Zaista šteta, ritam i igra su bili tu, ali je usledio neočekivan pad.

0:1 - Neće se Saša lako predati, a to je pokazao i prvom gemu ovog seta gde ga je ponovo dobro poslužio servis.

Drugi set:

Novak Đoković, Aleksandar Zverev Foto: Tanjug/AP

6:2 - Set za Đokovića! Bilo je neugodno na (15:30), ali dva servis vinera i as donose poravnanje u setovima. Sada smo sigurni da je pravi Đoković sa nama!

5:2 - Zverev se otima, ali teško da će sprečiti Novaka u nameri. Izgubio je dva poena, ali mu je jasno da je njegov servis pročitan i da će imati velike muke u nastavku.

5:1 - Sada je najbolji teniser sveta na samo gem od poravnanja u setovima. Nije izgubio niti jedan poen kada ubaci prvi servis.

4:1 - Zverev sada uzima gem sa nulom, ali će mu biti potrebno mnogo više od toga da bi se vratio u drugi set.

4:0 - Ne može Saša da izađe iz vrtloga drugog seta u koji ga je Đoković ubacio. Stigla su četiri brza poena, svaki nije iziskivao više od dva udarca. Ovo je pravi Novaka sada.

3:0 - Još jedan brejk za Đokovića! Stao je servis sa Zverevu i eto problema. Ubacivao je tek nešto više od od 50 odsto prvog servisa, a srpski teniser je sve bolje čitao to i došao do blage opasnosti (30:30). Ritern je radio, stigala je posle razmene brejk lopta, a onda u još dužoj se Đoković prvobitno branio, ali je iz defanzive krenuo u ofanzivu koja je bila zaključena prelepom forhend paralelom.

2:0 - Stiže potvrda učinjenog u prošlom gemu. Đoković je uzeo osam od prethodnih devet odigranih poena.

1:0 - Brejk za Novaka! Ovo je igra koja se traži. Pali su brzo procenti Saši koji je dozvolio dve brejk lopte, a to Novak nije želeo da propusti, već je odmah reagovao i u jednoj razmeni naterao protivnika da pošalje loptu u mrežu.

Prvi set:

Novak Đoković, Aleksandar Zverev Foto: Tanjug/AP

6:7 - Set za Zvereva... Imao je najbolji na svetu prvo mini brejk prednost, pa je dva napravio Zverev, a rolerkoster se nastavio sa još dva Novakova brejka (4:3). Ni to nije bilo sačuvano (4:4), ali je asom došao do izgledne situacije da završi set (5:4). Spasao je još jednu set loptu, drugu nakon devetog gema, ali nije uspeo i treću (6:8). 

6:6 - Idemo u taj-brejk. Novak ima manje vinera, a ima i više neiznuđenih grešaka, ali i kada je statistika protiv njega, on opstaje u igri.

6:5 - Sada se oseća totalno drugačija energija. Novak je vrlo lako dobio sve poene na svom servisu i sada je on taj koji vrši pritisak nad protivnikom.

5:5 - Brejk za Novaka! Stigla je nada nakon prva dva poena, jer je Novak uzeo oba uz veliku koncentraciju. Izvukao se Zverev dugom razmenom i servisom (30:30), ali brejk lopta je bila tu već u narednom poenu. Kao što je i rečeno, Đokoviću rastu šanse čim se ode preko 10 udaraca i to je bilo sada presudno gde je Novak sačuvao snagu i vratio se u set!

4:5 - Novak i bez neke fascinatne igre čuva sada servis. Došlo je do djusa, najviše zbog toga što ne bira dobre solucije i gubi stečenu inicijativu u poenima. Prva set lopta je stigla, pa onda u nastavku čak pet izjednačenja, ali se Srbin izvukao. Zverev sada servira za set.

3:5 - Zverev je prva dva poena dobio nakon dve izbačene loptice Đokovića izviše osnovne linije, a onda asom i servis vinerom zaključuje još jedan gem.

3:4 - Kada dođe do igre, srpskom teniseru znantno rastu šanse, nezavisno od toga da li je prvi ili drugi servis. Bez izgubljenog poena nastavlja se potera za brejkom minusa.

2:4 - Koliko će biti Novaku teško da vrati brejk govori podatak da je Zverev osvojio 9/10 poena nakon prvog servisa. Za sada, nema riterna.

2:3 - Nije Đokoviću još uvek najbolje radio prvi servis, u najmanju ruku nije bio konstantan. To ga je i dovelo do novih nevolja i dva djusa. Neiznuđene greške su se ređale (12), ali čim je proradio prvi udarac, spasena je brejk lopta i dobijen je gem.

1:3 - Biće jako teško ukoliko Saša bude održavao ovaj procenat servisa. Novak je uzeo prvi poen u gemu, ali nakon toga nije bilo nedaumice.

1:2 - Uzima Đoković prvi gem u meču, ali će svakako morati da smanji broj neiznuđenih grešaka pošto u tom neslavnom segmentu vodi 7:0.

0:2 - Dobro služi servis Zvereva, tako da je uz dva asa povezao četiri sigurna poena za potvrdu brejka.

0:1 - Brejk za nemačkog tenisera odmah na startu... Odlično otvaranje gema za Novaka sa dva asa, ali onda su usledile i dupla servis i tri neiznuđene greške za prvu brejk loptu Zvereva. Totalno neočekivano je stigao još jedan slab servis koji je doneo prednost Nemcu.

Pre meča:

Đoković je kroz dosadašnji deo takmičenja u Melburnu prošao kroz rolerkoster emocija i poteškoće skoro od samog starta. Žeremi Šardi u prvom kolu mu nije bio prevelika prepreka, ali od toga momenta, kreću dugi i fizički naporni okršaji koji su na kraju i koštali Novaka povrede.

Savladao je Frensisa Tiafoa u drugoj rundi, a onda je stigao i susret sa Tejlorom Fricom gde se dogodila ta famozna povreda mišića. Izgledalo je kao da će srpski igrač da preda susret, izgubio je vrlo lako dva seta i dozvolio Amerikancu da poravna na 2:2, ali je onda dodao gas i prošao dalje.

Svi su se pitali u kakvom je stanju, ali on je nakon toga odradio trening samo u teretani, izašao na megdan Milošu Raoniću sa zavojima ispod majice i slavio sa 3:1. Sada je najveći test na redu, imao je prilično dosta vremena da se odmori za Aleksandra Zvereva koji pokazuje konstantno dobru igru.

Saša je samo u uvodnom kolu Australijan opena izgubio set od Markosa Đirona, a onda je sa nulom naređao Maksima Kresija, Adrijana Manarina i našeg Dušana Lajovića koji je imao svoje šanse.

Novak i Zverev su se prvi put sastali na egzibicionom Budlsu gde je Nemac slavio, ali to ne ulazi u zvanične susrete, tako da je situacija u međusobnim duelima na strani Noleta (6:2). Pre 11 dana su se njih dvojica gledali preko mreže na ATP kupu gde je Đoković slavio sa 2:1 u setovima.

Video: Neverovatna konferencija Novaka, sva pitanja o povredi: Nije otkrio napadnim novinarima svoje stanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    16. februar 2021 | 12:39

    Lav je to najopasniji kad ga rane

  • M.K.

    16. februar 2021 | 13:11

    Samo jako do pobede 🍀✨✨❤💥💥💥💪🏻💫💫💫💫🙏🏼

  • Tanče

    16. februar 2021 | 12:28

    Ne daj se Novače! Smlati tu prodanu dušu. SREĆNO ♥️💗💟💝❤️🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA