≫ 

Da li se Novak seća njega: Gde je teniser koji je poslednji pobedio Đokovića na Australijan openu?

Retko danas može da se nađe teniser koji nije u deficitu protiv najboljeg tenisera sveta, ali Čung više nije ni senka onog igrača za kakvog su ga smatrali u tom periodu

  • 0
Hjeon Čung, Novak Đoković, Australijan open 2018 Foto: AP/Tanjug

Da li se možete setiti poslednjeg poraza Novaka Đokovića na Australijan openu? Znamo, teško je, već tri sezone podiže pehar u Melburnu, a poslednji put kada je morao da pruži ruku pobedniku desilo se još 2018. godine, i to momku koji trenutno nije ni među prvih 150 tenisera sveta. Njegovo ime je Hjeon Čung.

Igrač iz Južne Koreje je poslednji uspeo da spreči Novaka da krene ka tituli, doduše, taman oporavljenog nakon povrede. Nećemo oduzeti Čungu od uspeha, pogotovo zbog toga što je to učinio u tri seta 7:6(4), 7:5, 7:6(3), a verovali ili ne, Đoković sa njim ima 1:1 u međusobnim duelima pošto ga je dve godine ranije savladao na istom turniru sa lakih 3:0 (6:3, 6:2, 6:4).

Retko danas može da se nađe teniser koji nije u deficitu protiv najboljeg tenisera sveta, ali Čung više nije ni senka onog igrača za kakvog su ga smatrali u tom periodu, sve zbog konstantnih povreda.

Svake godine ga makar jedna stvar muči, a sada će 163. igrač planete morati i na operaciju leđa. To ga muči već duži niz godina, te je odlučio da nešto uradi po tom pitanju.

Hjeon Čung Foto: AP/Tanjug

Još kao tinejdžer, 2015. godine je zabeležio 12 pobeda na ATP turnirima, umalo sa tim saldom završio među 50 najboljih, ali već tada kreću povrede koji ga odvajaju skoro čitavu sezonu od terena.

Vraća se dve godine kasnije, ne samo na tur, već dolazi i do Top 50. Učestvovao je na turniru Next Gen, osvojio ga, a onda prolazom u polufinale na Australijan openu zarađuje mesto među 20 najboljih na planeti.

Onda, naravno - povreda. Uvek kada malo dođe do daha, Korejac je prinudno morao van terena. Preskočio je te godine, kada je i pobedio Đokovića, skoro čitavu sezonu na šljaci i travi zbog povrede stopala, a učestvovao je samo na turnirima u Minhenu i Madridu, uz Atlantu.

Do kraja sezone 2018. godine je pobedio samo osam mečeva, ranking je još uvek bio tu, ali forma nije, a tada je zaradio i žuljeve sa kojima se mučio konstantno. Zbog tog uspeha u Australiji, još uvek je bio visoko kotiran, pa je otišao na Tajland kako bi uspeo konačno fizički da se pripremi za izazove koji mu slede.

Hjong Cung, Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Kada je uspeo da se ratosilja žuljeva, leđa su nastavila da ga bole i to je trajalo mesecima, tako da je u 2019. godini odigrao samo pet mečeva i pauzirao čak od februara do avgusta. Sve što je zaradio u prošloj godini nije toliko vredno pomena. Jednostavno, povreda, povreda, malo igre, povreda, pobeda protiv Novaka, uspon, povreda i povreda... Zaista, nema sreće Čung.

Poslednji turnir visoke klase koji je odigrao bio je Rolan Garos, tačnije, kvalifikacije u Parizu. Tamo je prošao prvu rundu, ali je već u drugoj sprečen da se domogne glavnog žreba porazom od Renca Oliva iz Argentine u dva seta.

Ta pobeda na startu kvalifikacija je u suštini jedina pobeda koja mu se dogodila u 2020. godini. Možemo to malo prepisati i samom korona situacijom, ali i (naravno) povredama, ali premalo od onoga što je obećavano.

Videćemo da li će uspeti Čung da iznađe svoju formu nakon operacije leđa koja mu predstoji i da se vrati u vrh svetskog tenisa, a slike iz pobede nad Novakom Đokovićem i iz vremena kada je zauzimao 19. mesto na ATP listi za sada drži samo kao lepe uspomene.

Video: Šmekersko zakucavanje loptice za titulu u Australiji: Pogledajte poslednji potez Novaka Đokovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA