Koji su rekordi preostali Đokoviću da ih obori i postane najbolji teniser svih vremena?

Najbolji teniser sveta ima nekoliko velikih izazova do kraja godine

  • 4
Novak Đoković, Danil Medvedev Foto: Tanjug/AP

Najbolji teniser sveta Novak Đoković započeo je 310. nedelju na čelu ATP liste, čime je sustigao rekord Rodžera Federera, koji su mnogi smatrali nedostižnim. Ipak, Novakova dominacija u 2020, kao i početkom 2021. godine označila je kraj Federerove vladavine na vrhu jednog od najprestižnijih rekorda u tenisu.

Đoković će osmog marta i definitivno preteći Federera, a prvo mesto mu je zagarantovano još neko vreme, pa će iz nedelje u nedelju samo popravljati svoj rekord.

Novak već oborio tri rekorda

Pored rekorda po broju nedelja na 1. mestu, Novak je posle sjajnih igara na Australijan openu oborio još neke rekorde. Postavio je novi rekord po broju titula na Australijan openu i sada ih ima devet, što je za tri više od Roja Emersona i Rodžera Federera, koji dele drugo mesto sa po šest "Normanovih trofeja".

Takođe, Novak je ušao u "klub 300", pošto je postao drugi igrač u istoriji koji je pobedio na više od 300 Grend slem mečeva. Đoković posle pobede u Melburnu ima 303 pobede na Grend slemovima i ispred njega je sada još samo Rodžer Federer, koji je na "koti" 362.

Do kraja godine može da sruši Grend slem rekord

Novak Đoković, Rafael Nadal, Rolan Garos 2020 Rolan Garos će biti najveći izazov za Novaka i ove godine; Foto: Tanjug/AP

Ipak, glavni rekord koji Đoković juri je onaj po broju Grend slem trofeja. Rodžer Federer i Rafael Nadal imaju po 20, dok ih on prati sa 18. Teoretski, već ove godine Đoković može da ih pretekne, ako osvoji preostala tri - Rolan Garos, Vimbldon i US Open.

Novak već sada može da se svrsta u najboljeg svih vremena uz Nadala i Federera, ali ukoliko bi oborio Grend slem rekord po broju titula, to bi nesumnjivo i bio.

Na Vimbldonu i US Openu će svakako biti favorit, dok je na Rolan Garosu Rafael Nadal favorit. Ipak, ako bi slavio i na Rolan Garosu, Novak bi se pridružio legendama poput Roda Lejvera i Roja Emersona, koji su svaki Grend slem trofej osvajali bar dva puta, pa će turnir u Parizu biti posebna motivacija za njega i ove godine.

Juri rekord na Olimpijskim igrama

Olimpijske igre su takođe veliki Novakov cilj, jer Đokoviću nedostaje ta titula, koja ima najveću vrednost za Srbiju. Đoković do sada ima 9 pobeda na Olimpijskim igrama, a ukoliko bi eventualno u Tokiju ove godine osvojio zlato, ujedno bi mogao da obori i rekord po broju pobeda i da prestigne Federera, koji ih ima 13.

Koje bi još rekorde mogao da obori do kraja karijere?

Novak Đoković, Danil Medvedev Foto: Tanjug/AP

Novak već sada u vlasništvu ima neke od najvećih rekorda. Broj nedelja na prvom mestu ATP liste, rekord po zarađenom novcu od tenisa, rekord po broju Masters titula, rekord po broju godina završenih na prvom mestu. Preostaje mu još nekoliko, uključujući i onaj najvažniji, po broju Grend slem titula, da postane najbolji teniser svih vremena.

Može do 1.000 pobeda u karijeri do kraja godine

Novak trenutno u karijeri ima 943 pobeda i do kraja godine bi, ukoliko nastavi da igra u ovako sjajnom ritmu kao u Australiji, mogao da dođe do 1.000 pobeda u karijeri, što je do sada uspelo samo Rodžeru Federeru, Džimiju Konorsu i Rafaelu Nadalu.

Može da se osamostali kao rekorder po broju završenih godina na prvom mestu

Novak je trenutno na deobi prvog mesta i po broju godina koje je završio kao prvi teniser sveta. Ukupno je ovo uspeo šest puta, koliko i njegov teniski idol Pit Sampras. Ukoliko bi 2021. godinu završio na prvom mestu, Novak bi postao novi rekorder sa sedam godina kao prvi reket sveta i dodatno bi pobegao Nadalu, Federeru i Konorsu, koji su pet puta godinu završavali na prvom mestu.

Trenutno je na 5. mestu po broju titula u karijeri

Veliki rekord koji Novaku nije dostižan još nekoliko godina jeste broj osvojenih titula. Đoković ih trenutno ima 82 i do kraja godine može da napadne Nadala, koji ih ima 86. Ispred su samo Ivan Lendl sa 94, Rodžer Federer sa 103 i Džimi Konors sa 109.

Video: Đokovićev odgovor zlonamernim novinarima nakon osvojene devete titule na Australijan openu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    1. mart 2021 | 12:18

    Ne treba da rusi vise nijedan rekord, on vec jeste najbolji svih vremena. Drugi trebaju da jure njegove rekorde. To sto ima 2 GS-a manje od ove dvojice nije nista u poredjenju sa tim da je on JEDINI koji ima sve masterse u svom vlasnistvu, ostalima fale namanje 2 da bi napravili komplet.

  • Мики

    1. mart 2021 | 14:49

    Не треба њему више никакве потврде од стране медија Новак Ђоковић је већ сада наш а светски најбољи тенисер света свих времена! Ових пар грен слемова треба да стигне не због других(западних медија) већ искључиво због себе!

  • Majkl Džondar

    1. mart 2021 | 14:21

    Već je najveći u istoriji, još 2 grand slema mu trebaju samo da bi zapadnjacima začepio usta jer ne priznaju. Ono što mi smeta je što naši mediji furaju tu zapadnjačku priču da još nije najveći.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA