≫ 

Srpska teniserka o velikoj borbi sa koronom: „Srce mi je bilo u lošem stanju, jedva da sam hodala“

Dejana Radanović ističe da je srećna što je uopšte i živa

  • 2
Dejana Radanović

Foto: Screenshot / Instagram (Dejana Radanović)

Srpska teniserka, Dejana Radanović imala je ogromnih problema u borbi sa koronavirusom, zbog čega kaže da joj je u jednom trenutku bio ugrožen i život. Tenisa nije bilo dosta dugo, pa smo se tek polovinom prošle godine vratili uobičajenom ritmu turnira.

Brojni sportisti su se uhvatili u koštac sa opakim virusom, a veliki problem je predstavljala činjenica što mnogi nisu ni znali da ga imaju. Neki su to shvatili prekasno, što je bio slučaj sa srpskom teniserkom, Dejanom Radanović. Ona je istakla da joj je koronavirus u potpunosti uništio srčani mišić.

Velika tragedija već se desila u našem sportu, pošto je Majkl Odžo izgubio borbu sa koronom nakon što mu je otkazalo srce. A njegov slučaj nije jedini, pošto je još nekoliko sportista širom sveta doživelo isti epilog. Stoga je naša teniserka rešila da podeli svoju priču sa ostatkom planete.

- Sredinom novembra počela sam da osećam neobičan umor i na terenu i van njega. Uzela sam pet dana pauze da bih se malo odmorila, ali kad sam ponovo počela da treniram, osećaj je bio isti. Noge su mi bile toliko teške da sam imala problema i da džogiram, a da ne pričam o kretanju na terenu – rekla je na početku srpska teniserka.

Dodaje da je na taj način trenirala narednih desetak dana u istom ritmu i da je govorila sebi da je istrošena zbog svega što se dešavalo tokom prošle godine.

- Posle tih deset dana, nekoliko ljudi oko mene je bilo pozitivno na COVID-19. Ja sam odmah uradila test, ali se pokazao kao negativan. Uradila sam test na antitela i ispostavilo se da je njihov nivo ludački visok, znači da sam trenirala dok mi je virus bio u telu. Nisam imala nikakve simptome i u tom trenutku mi nije palo na pamet da je virus možda odgovoran za moje stanje – dodala je Radanovićeva.

Tog četvrtka je dobila rezultate, nakon čega je rešila da odmori do ponedeljka. Tada je rešila da se vrati na teren, iako nije bila svesna koliko to može da bude opasno. Zapravo, bilo je preporučeno da se pauzira oko mesec dana, kako problema ne bi bilo.

- Bez ikakvih simptoma izuzev toga što sam bila umorna, nisam ni na kraj pameti imala ideju da pauziram mesec dana. Kako je profesionalnom sportisti ‘dozvoljeno’ da uzme mesec slobodno samo zato što se oseća umornim?! Ne govorim ovde o mnogo gorim stanjima koje je virus prouzrokovao i povredama naravno – nastavlja priču srpska teniserka.

Dejana Radanović

Foto: Screenshot / Instagram (Dejana Radanović)

Nakon nekoliko dana se konačno osetila bolje i mislila je da je to stanje prošlost, pa je odlučila da igra nekoliko egzibicionih mečeva i terala je sebe da radi, pošto sportisti ne treba da pauziraju tokom predsezone.

- Kad sam završila sa pripremama otišla sam u Južnu Afriku (1400 metara visine, 25-30 stepeni Celzijusa). Bukvalno nisam imala snage da trčim 50 metara i zagrevam se za treninge. Mislila sam da prvih nekoliko dana moram da se prilagodim novim uslovima. Ali stvari se nisu poboljšavale. Igrala sam mečeve u takvom stanju i bilo mi je teško i da hodam. Trenirate po nekoliko sati dnevno, a dođete do tačke gde jedva možete i da hodate – gotovo u dahu je sve napisala Radanovićeva.

Po povratku, u konsultaciji sa lekarima je shvatila da je forsiranje moglo da je košta ne samo karijere, već i života.

- Kad sam došla nazad, posetila sam kardiologa (nešto što je trebalo da uradim još ranije) i srce mi je bilo u lošem stanju. Sada, skoro četiri meseca kasnije još se nije oporavilo i ne mogu ni da zamislim kroz šta je ono prošlo zbog mene. Nažalost, bilo je i sportista koji su trenirali sa virusom, nisu se dobro oporavili i srce im je jednostavno stalo. Verovatno ni ja nisam svesna koliko sam srećna što moje nije. Ako vam je posao kancelarijski onda je to drugačija priča, vraćanje na posao, nego kad morate da trčite satima u toku dana. Slušajte svoje telo i znajte kada da ga naprežete, a kada da stanete – zaključila je srpska teniserka koja je rođena 1996. godine, a u karijeri joj je najviši plasman bilo 187. mesto na WTA listi leta 2018. godine.

Video: Novak prošetao s peharom po plaži u Melburnu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA