≫ 

Novak Đoković je istorijski broj 1 u tenisu

Konačno je prestigao Rodžera Federera i piše nove stranice istorije

  • 59
Novak Đoković, Rodžer Federer Foto-montaža: Tanjug/AP

Konačno je došao i taj ponedeljak,  ta ATP lista koju smo svi dugo čekali - Novak Đoković je "zakoračio" u svoju 311. nedelju na prvom mesto i na taj način je srušio rekord Rodžera Federera koji ostaje na 310!

Đokoviću je ovo peti mandat na prvom mestu u koji je ušao u februaru prošle godine tako što je preskočio Rafaela Nadala, a prvi put je na čelo ATP liste došao 4. jula 2011. godine.

Novak je tada ima 24 godine i 43 dana, da bi od 7. jula 2014. do 6. novembra 2016. proveo svoje 122 najbolje sedmice na prvom mestu. Zatim je od 5. novembra 2018. do 3. novembra 2019. takođe bio na prvom mestu, nakratko je "sišao", ali se 3. februara 2020. ponovo vratio.

- Sad kada sam postao istorijski broj jedan, odahnuo sam. Moći ću sada uglavnom da se fokusiran na Grend slemove - prenosi AFP reči Đokovića koji nikada nije krio da mu je "rušenje" Federera prvi, a broj osvojenih GS drugi cilj.

Novak je u TOP 100 ušao u julu 2005. godine, samo nekoliko nedelja nakon što je Nadal osvojio svoj prvi Rolan Garos. U junu 2006. je ušao u TOP 50, da bi u oktobru iste godine bio među TOP 20.

U martu 2007. Đoković je prvi put ušao među TOP 10 igrača sveta, da bi dan nakon trijumfa nad Nadalom na Vimbldonu 2014. postao prvi reket sveta.

Novak protiv Nadala ima skor od 29:27 i i dalje je jedan od dvojice igrača koji su Španca pobedili na Roland Garosu još od 2005. godine. S druge strane, protiv Federera vodi sa 27:23 i na od Švajcarca na nekom GS nije izgubio još od 2012.

Jasno je da mu je naredni cilj da stigne i prestigne ovu dvojicu igrača po broju Grend slem titula, jer trenutno zaostaje dve. Podsetimo, Rafa i Rodžer imaju po 20, a Novak 18.

- Očigledno je da na umu imam više GS titula i da oborim rekorde. Dok se ne povučem, sve više pažnje ću posvećivati glavnim turnirima - jasan je Đoković.

Novaku je na ruku išla i povreda Rodžera Federera koji nije igrao 2020. godine, odnosno posle Australijan opena, ali vredi pomenuti i da je Srbin sramno diskvalifikovan sa US Opena u trenutku kada je bio prvi favorit.

Švajcarac se sada vraća na teren posle godinu dana pauze, a na ovoj poslednjoj listi zauzima tek 6. mesto.

- Bilo mi je zadovoljstvo da igram protiv Đokovića. Sjajno je što ga imamo u ovoj igri i on je jedan od igrača koji su mene učinili boljim teniserom - poručio je Federer pred turnir u Dohi.

Ono što privlači pažnju na ovoj poslednjoj ATP listi jeste i skok Danila Medvedeva na 2. mesto, čime je postao prvi igrač od 2005. koji je "poremetio" veliku četvorku (Đoković, Nadal, Federer i Mari) i zauzeo neko od prva dva mesta. Poslednji put to je učinio Lejton Hjuit.

Restoran Novak, poster Foto: Telegraf

Đoković će, inače, svoj jubilej dočekati u Beogradu, a restoran "Novak", koji je u vlasništvu njegove porodice, pozvao je sve navijače da proslave istorijski trenutak.

- Svi koji znate ko je Novak Đoković, verovatno znate da ponedeljak, 8.mart predstavlja veliki istorijski momenat za srpski sport! Znate i da umemo da napravimo dobru žurku, ali ovoga puta u skladu sa epidemiološkim merama vas pozivamo da ponesete maske i dođete ispred restorana u ponedeljak, 8. marta, da od 18 časova obeležimo ovaj momenat za pamćenje! Dođite da vidite kakva iznenađenja smo vam pripremili - stoji u pozivu restorana na Fejsbuku.

Dodaćemo i to da je Đoković jedan od 26 tenisera koji su od 1973. godne bili prvi na ATP listi. Pred kraj 2020. je šesti put završio godinu kao prvi igrač sveta i na taj način je izjednačio rekord Pita Samprasa.

Sampras je, inače, treći teniser po broju sedmica na ATP listi. Ukupno ih je proveo 286 na vrhu, zatim sledi Lendl sa 270 i Džimi Konors sa 268. Nadal je 6. sa 209 sedmica na vrhu.

Video: Novak prošetao s peharom po plaži u Melburnu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sportoljub

    8. mart 2021 | 08:42

    Samo Sport Srbe Spasava

  • Hmm...

    8. mart 2021 | 09:20

    Stigao danas Federeru buket sa 311 ruža.Mirka ga primila pa mu čita čestitku.. "Dogodine biće tri godine duge, Kako kaskaš zamnom i plačeš od tuge". Zauvek GOAT No1e 🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  • Papiculo

    8. mart 2021 | 09:40

    Braaavo Novace doktore. 👏❤ Crknite dusmani "Zapadni"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA