≫ 

Zašto nema smene generacija u tenisu? Novak je u njihovim godinama već žario, a oni skupljaju mrvice

Pitanje je kako će se situacija odvijati za sve navedene kada se završi sezona šljake

  • 9
Novak Đoković Foto: MN Press

Da li je novi gen uspeo da zavlada tenisom? Pa, ukoliko pogledamo podatke i ATP listu, to je još uvek daleko od istine i realizacije. Samo 14 igrača ispod 23 godine se trenutno nalazi u Top 100 igrača sveta, pa se može lako zaključiti da iskusniji ne daju scenu i pitanje je kada će doći do smene generacija.

Gledajući tenisku scenu, nije kompatibilno sa onim što stalno slušamo. Možda i sami sistem bodovanja utiče na to da mladi teniseri ne vide svoje ime više na rang listi, a samo su retki mladići uspeli da se umešaju u borbu za sami vrh "belog" sporta.

Stefanos Cicipas je jedan od njih i on je jedini teniser koji ima manje od 23 godine, a član je Top 10 družine. Jako ga prati Denis Šapovalov, a među 20 najboljih su još Janik Siner i Felis Ožer Aliasim.

Pitanje je kako će se situacija odvijati za sve navedene kada se završi sezona šljake, a vrhunac se očekuje na Rolan Garosu sredinom juna.

U prvih 50 tenisera se ispod pomenute godišnje margine nalaze još Kasper Rud (22. mesto), Aleks De Minaur (24. mesto), Ugo Umber (32), naš Miomir Kecmanović (47), te Alehandro Davidovič Fokina (49).

Ove sezone, usled stalnih otkaza Novaka Đokovića i Rafael Nadal, koji gledaju da se pojavljuju samo na Grend slemovima i ponekom Mastersu, bilo je prostora za mlađe da mnogo ređe nailaze na mine, da retko dolaze u situaciju da igraju protiv ove dvojice na početku nekog turnira.

Ipak, ne koristi se taj prostor, još uvek je sužen i potreban je veći udar mladih na vrh svetskog tenisa.

Sam Đoković je istakao da će morati da se narade kako bi uspeli da ga sklone sa čela ATP liste. Ne samo njega, nego svu staru gardu sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom za kojeg je pitanje da li će moći da se vrati u punom sjaju nakon serije povreda i operacija.

Do kompletiranja svih ispod 23 godine koji se nalaze u Top 100, ostalo nam je još samo pet igrača - Sebastijan Korda (65), Korentan Mute (67), Emil Rusuvuori (74), Aleksej Popirin (76) i Lorenco Museti (83).

Iskustvo je i dalje na ceni, pa kada se pomeri margina samo pet godina napred, uzimajući u obzir igrače koji imaju ne manje od 28 godina - taj kov ispunjava čak 20 od 40 prvih mesta na ATP listi. Smene generacija još nema, a nismo ni sigurni gde je tačno ta granica kada ćemo znati da su došli neki novi koji će konstantno remetiti mir onim iskusnijima.

Novak je do te 2011. godine, kada je napunio 23, već odigrao šest Grend slem finala i osvojio četiri. Da li je to neki znak i dinamika koju sada mlađi nemaju?

Za sada, Novak Đoković je i dalje strah i trepet u svetskom tenisu i nijedan mladi igrač nije sposoban da se sa njim "bije" na duže staze. Nadamo se da će to stanje potrajati.

Video: Đoković: Ponosan sam što imamo ovaj turnir, gde naši mladi igrači mogu da igraju sa najboljima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nosmoking

    5. maj 2021 | 10:38

    Nema tu puno filosofije. Cicipas i ostali su odlicni teniseri, izuzetni! Ali velika trojka je iznad toga, level, dva, tri.... Pa zamislite, Novak je nasao svoje mesto ( jos kakvo mesto) u naponu snage Rodzera i Rafaela! Danas ce naravno mladji uspeti da ih ponekad dobiju ali to je vise posledica godina koje ih pritiskaju nego superiornosti ovih mladjih! Dakle, pojavili su se odlicni teniseri ali nije to blizu ovih velikana.

  • 534

    5. maj 2021 | 10:51

    A Mesi? Gde je argentincima novi Mesi? Gde je šveđanima Stenmark? Gde je amerikancima novi Džordan? Pa to majka jednom samo rađa. Ne pravi se to u Kini.

  • BG

    5. maj 2021 | 10:34

    Zato sto se dugo cekalo i na Novaka...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA