≫ 

Novak ide u finale Rima: Dve pobede u jednom danu, lekcija Italijanu i publici, sa Rafom za titulu!

Svi napori su prošli, a nagrada i borba za trofej su došli!

  • 63
Novak Đoković

Foto: AP/Tanjug

On je stena! Najbolji teniser sveta Novak Đoković igraće u finalu Mastersa u Rimu protiv Rafaela Nadala, a do borbe za titulu došao je sa dve pobede u jednom danu! Srbin je prvo zaključio trijumf protiv Stefanosa Cicipasa u poslepodnevnim časovima, a onda u večernjim, pred italijanskom publikom, savladao Lorenca Sonega sa 6:3, 6:7(5), 6:2.

Novak je proveo ukupno šest sati na terenu u poslednja dva meča. Ništa bolji nije ni bio Sonego koji je na krilima publike pokušao da sruši prvog igrača sveta, ali nije mogao. Nije imao snage za toliko.

U prvom setu je bilo potrebno samo jednom da mu padne koncentracija i već je bio kažnjen. U četvrtom gemu je Đoković došao do brejka i tu prednost čuvao do samog kraja seta kada je prišao jedan korak bliže pobedi.

Mučio je Italijan protivnike, a nije ni Nole izuzetak, iako se činilo da će priča biti gotova mnogo ranije. Učinilo se da Srbin oduzima servis protivniku u 11. gemu i da bi to trebalo da bude to... Ali, nije.

Sonego uz poslednje atome snage spasava dve meč lopte i ribrejkom pravi prostor za još igre.

Ne verujemo da je Novak razmišljao o dve meč lopte koje je propustio. To je dokazao na startu taj-brejka gde je poveo sa 3:0, ali od tog momenta kreće pad u igri. Publika je jednostavno nosila Italijana do 4:4, a onda stiže i mini brejk za 4:6 i zaključak koji nam se ne može svideti.

Ako izuzmemo prvi gem odlučujućeg seta, gde je meč mogao da ode možda i u drugom pravcu jer je Novak uspeo da poništi tri vezane brejk lopte, sve je krenulo na vodenicu našeg predstavnika.

Četvrti, pa osmi gem po jedan brejk i završena priča. Ovacije za oba tenisera, ali samo jedan ide u veliko finale.

Đoković će igrati u velikom derbiju protiv Rafaela Nadala koji je izbacio Rajlija Opelku.

Ovo će biti deveti duel Srbina i Španca u Rimu, a poslednji duel je dobio Rafa u tri seta još 2019. godine. Takođe, novi susret u glavnom gradu Španije biće prvi okršaj ove dvojice nakon finala na Rolan Garosu prošle godine.

Novak Đoković

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković - Lorenco Sonego 6:3, 6:7(5), 6:2

 

Tok meča:

 

Treći set:

 

6:2 - BREJK I KRAJ! NOVAK JE U FINALU RIMA!

5:2 - Četiri poena i još jedan gem je tu. Sve je lakše kad uđe prvi servis. Još samo jedan korak do finala Rima!

4:2 - Sonego prati, ali ništa nije u njegovim rukama.

4:1 - Evo je i potvrda! Đoković je odradio šta je do njega i sada samo mora da kontroliše situaciju i čuva prednost brejka. Čini se da je Italijan u blagom padu igre.

3:1 - BREEEJK ZA NOVAKA! Sonego je osetio najbolji ritern na svetu. Na svaki njegov servis, koji su bili prilično dobri, dobio je adekvatan odgovor. Dve brejk lopte i odmah prva rešena. Da li je ovo prelomni momenat u meču?

2:1 - Jedan lakši gem i može da se uzme vazduha. Četiri poena u nizu i dobar servis za Novaka.

1:1 - Svaki gem se pretvorio u pravi rat. Publika je, naravno, na strani Sonega i pravi fudbalsku atmosferu, što Italijanu znatno pomaže.

1:0 - Ponovo Novak pokazuje mentalnu snagu i skida tri vezane brejk lopte. Mora da se zaustavi nalet italijanskog tenisera i to Đoković radi na izvrstan način.

Drugi set:

Lorenco Sonego

Foto: Tanjug / AP

6:7 - Set za Sonega... Ne verujemo da je Novak razmišljao o dve meč lopte koje je propustio. To je dokazao na startu taj-brejka gde je poveo sa 3:0, ali od tog momenta kreće pad u igri. Publika je jednostavno nosila Italijana do 4:4, a onda stiže i mini brejk za 4:6 i zaključak koji nam se ne može svideti. Idemo u treći set.

6:6 - Novak je prokockao dve meč lopte... Sonego oduzima servis i preživljava ovu situaciju. Publika je u delirijumu, jer počinje taj-brejk.

6:5- BREEEEEEJK ĐOKOVIĆ! Konačno! Ide Nole ka pobedi i serviraće za nju!

5:5 - Novak se izvukao. Umalo da bude kažnjen za sve propuštene prilike. Sonego je stigao do dve set lopte, prvi put je publika verovala da može Italijan da iznenadi našeg asa, ali to se, na sreću nije desilo. Moraće da bude oprezan do kraja meča Nole, jer protivnik ima oružje da iznenadi.

4:5 - Pa, da li je moguće... Sonego je ponovo preživeo dve brejk lopte. Italijan je kao mačka sa devet života. Nastavlja da odoleva najboljem na svetu.

4:4 - Nije ostala loptica dugo u Novakovom dvorištu. Ni tri minuta. Đoković poravnava u gemovima sa četiri poena u nizu.

3:4 - Velika šteta sada... Četiri brejk lopte propuštene. Neko vreme je Sonego bio na ivici i samo ga je držao servis koji je radio s vremena na vreme. Spasao je tri brejk lopte, uspeo je da klackalicu vraća na egal, ali četvrti put je to uradio na fenomenalan način, a onda održao sebe u igri, ni on sam ne zna kako.

3:3 - Mora Đoković da nastavi sa sigurnim igrama i da pokuša da  plasira što manje skraćenih lopti, jer Sonego ima odgovore za to.

2:3 - Menja Novak strategiju, iako to ne bi trebalo da čini. Forhend mu odlično radi, ali je u ovom gemu pokušavao da igra drop šotove i nije mu pošlo za rukom - Italijan ponovo vodi u drugom setu.

2:2 - Ne može italijanski predstavnik da iskontroliše drugi servis Novaka i to je nešto što našeg teniseru ide na ruku, jer prvog nema.

1:2 - Šteta... Propuštena brejk lopta Novaka. Nije baš bilo naznaka da će Novak da dođe do ove prednosti, jer je Sonego dobro servirao, ali je u momentu naglo popustio, pogotovo kada se radi o igri sa osnovne linije. Uspeo je da preživi vrativši moćni prvi udarac na scenu.

1:1 - Agresivni Novak igra zaista brz tenis protiv Lorenca i ostavlja mu vrlo malo prostora za manevar i eventualni brejk. Đoković je ponovo izgubio samo jedan poen.

0:1 - Sonego je uspeo da dođe do vazduha i da sa samo jednim poenom uzme uvodni gem u drugom setu.

Prvi set:

6:3 - SET ZA NOVAKA! Koliko je srpski as zaslužio da za samo 34 minuta priđe na korak od pobede, govori činjenica da izgubio samo četiri poena na svoj servis. Italijanu ne pomaže ni domaća publika. Idemo dalje!

5:3 - Kombinacija dobrog servisa Italijana i ne baš zainteresovanog Novaka donela je novi gem za domaćeg tenisera. Đoković sada servira za set, što je mnogo bitnije.

5:2 - Možda je i Sonego na 15:15 pomislio da bi mogao da uradi nešto više, ali stigala je odlična igra na mreži i skraćena loptica od koje je sve krenulo u Novakovu korist. Još jedan gem do seta.

4:2 - Publika se budi, kao i Sonego. Italijanski teniser je bez izgubljenog poena prišao na dva gema razlike, ali na Novaku je da sačuva prednost brejka.

4:1 - Nije Sonego slučajno došao do polufinala, a to je dokazao i u ovom gemu. Uspeo je da natera Novaka da se pomuči za još ozbiljniju prednost, stigao do 30:30, ali su stigla dva ozbiljna servisa.

3:1 - Brejk za Novaka! Situacija u ovom se razvijala kao u drugom gemu do 15:30, samo što sada Italijan nije imao oružje da spreči dalji progres najboljeg na svetu. Spasao je jednu, ali nije i drugu brejk loptu, tako da je Srbin sada u ogromnoj prednosti.

2:1 - Koliko lako. Đoković raspoređuje tri vinera i ponovo prelazi u vođstvo.

1:1 - Nakon opasnosti na 15:30, Sonego je delimično na pogon publike, koja je definitivno (i razumljivo) na njegovoj strani, uzeo tri poena i prvi gem na susretu.

1:0 - Siguran početak Novaka. Odmah na startu smo videli nadmudrivanje na mreži gde je naš as izašao kao pobednik, a nakon toga je lako osvojio i naredna tri poena.

Pre meča:

Oba igrača su danas već odigrala mečeve četvrtfinala koji su pomereni juče zbog kiše.

Đoković je u subotu uspeo da savlada Stefanosa Cicipasa u tri neverovatno teška seta, dok je Italijan takođe imao dramu koju je protiv Andreja Rubljova rešio u svoju korist

Novak i Sonego sastali su se u četvrtfinalu ovogodišnjeg ATP turnira u Beču. Iz tog meča kao pobednik je izašao italijanski teniser.

Video: Nije kraj dok Đoković ne kaže: Đoković posle 2 dana i fenomenalnog preokreta u polufinalu Rima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jedna baka

    15. maj 2021 | 22:14

    Dan mi je nikakav. Sve me boli. Pritisak varira. Niti znam zbog čega, niti kako da ga regulišem. Suprug isto. Jedina svetla tačka u današnjem danu je Noletove pobede. Živ ti nama i zdrav bio, još mnogo, mnogo pobeda slavio i mi sa tobom. U nedelju šta god da bude, ti si naša dika i naš ponos. Sretna majka što te rodila.

  • Miloš Obilic

    15. maj 2021 | 22:48

    Jedino da ukinu tenis pa da ga sklone sa 1 mesta. Živ nam bio Srbine... Živ nam bio junače!!!!

  • Nemke

    15. maj 2021 | 21:38

    Dve pobede u danu sa 34 godine. Zamolio bih one koji pusu glupostu, ako nisu fiktivni, da pokazu bar malo postovanja...toliko. A radujte se svi novom klasiku sutra

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA