≫ 

Feniks se umalo rodio iz šljake: Đokovićev preokret zaustavljen, Nadal je šampion Rima

Strašan susret u kojem je ipak slavio Španac

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nije uspeo da kompletira preokret u finalu Mastersa u Rimu pošto je Rafael Nadal slavio sa 7:5, 1:6, 6:3 i podigrao trofej u glavnom gradu Italije.

Susret je trajao skoro tri sata, a svaki poen su oba tenisera morala dobro da zarade kako bi ga videla na semaforu.

Novak je ušao dobro u meč, pokazao je da je odmoran za veliki okršaj sa glavnim rivalom u svetu tenisa. To se i videlo nakon prvog brejka i vođstva od 2:0.

Ipak, nakon velikih muka da se i ostvari ta prednost, Đoković je morao da zadrži svoj servis u narednom gemu, što nije učinio. Od tog momenta kreće prava rovovska bitka i prilika za oduzimanje servisa stiže tek u sedmom gemu kada je naš predstavnik uspeo da preživi.

Ono što je spašeno u sedmom, nije u 11. gemu - Novaku je znantno popustila koncentracija, doživeo je brejk, a onda je ušao u raspravu sa svojim boksom gde je tražio više podrške. Činilo se da može da zaustavi Nadala u svom pohodu (0:30), ali španski teniser je uspeo da se izbori za prvi set i napravi veliki korak ka pobedi.

Drugi set je počeo prilično stegnuto, taj start je najviše ličio na sredinu prve deonice, a čini se da je Rafa propustio najveću šansu da slomi Novaka u trećem gemu kada nije konvertovao brejk loptu.

Posle toga, Đoković jednom oduzima servis protivnika, pa još jednom, što nervozu prebacuje na drugu stranu i Nadal to nije krio, ali je sve to rešavao pričom sa samim sobom.

Terapeut sebi nije uspeo da postane, treća set lopta je realizovana za zaključak sjajne deonice, te je tada ozvaničeno 1:1 u setovima i borba za trofej je bila živa.

U trećem setu su bila samo dva pravca - jedan je propušten u petom gemu, a drugim se otišlo u šestom gemu.

Novak je propustio dve šanse da dođe do brejka, a odmah u narednom je Nadal sa nulom oduzeo servis srpskom teniseru i tako krenuo ka pobedi.

Prva meč lopta nije iskorišćena kod 2:5 i tu je još uvek postojala nada, ali nakon toga, zaključen je meč od strane Španca.

Novak Đoković - Rafael Nadal 5:7, 6:1, 3:6

Treći set:

3:6 - Kraj. Rafa je pobednik Rima.

3:5 - Nada još uvek živi. Ali, sada Nadal servira za pobedu.

2:5 - Potvrda brejka za Rafu. Sada je prilično blizu pobedi, ali ostaje nada da bi kod Novaka mogao da se probudi inat. On je sada na servisu.

2:4 - Brejk za Nadala... Vrhunski odigran gem i oduzet servis sa nulom. Novak je glavom ostao uz prilici koju je propustio.

2:3 - Koliko je ovo velika šteta! Novak je imao dve brejk lopte, a u momentima gde svaki poen i svaki udarac može da odluči, ovo su bile kao dve meč lopte. Nadal je znao to da proslavi, a to je učinio na krajnje emotivan način. Preživeo je, idemo dalje.

2:2 - Nadal sve češće pravi veoma čudne greške, i to iz forhenda što mu je najjače oružje. Svakako, Novaku to prija i sada je ponovo egal.

1:2 - Španac je uzeo jedan gem koji mu je upumpao kiseonik u pluća. Četiri poena i novo vođstvo. Bitka se nastavlja.

1:1 - Bilo je dosta muke, ali gem je tu! Nadal je napravio neke greške koje mu nisu svojstvene, ali sve to je praćeno odličnim potenciranim razmenama od strane našeg tenisera.

0:1 - Uzeo je Nadal prvi gem u odlučujućem setu, a samo jedan osvojeni poen bi zavarao shodno tome da je Rafa morao dobro da se preznoji kako ne bi doživeo neku neprijatnost sličnu onima u drugom setu.

Drugi set:

6:1 - SET ZA ĐOKOVIĆA! KAKVA IGRA!

5:1 - NOVI BREJK ZA ĐOKOVIĆA! Posle tri djusa, mukotrpnom rada i strpljenja, Novak je uspeo da povisi na čak 5:1 protiv velikog rivala. Ovo je sada već ozbiljna prednost i poravnanje u setovima je jako blizu!

4:1 - Vrlo bitna potvrda brejka! Novak sada hita ka osvajanju drugog seta. Nadal nije želeo lako da se preda, došao je do djusa. Ipak, nedovoljno za njega i Đoković je sada prilično blizu da znatno produži ovu priču.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

3:1 - BREEEEEJK NOVAK! Čini se da je Nadal u ovim momentima ušao u Novakovu mašinu i da trenutno ne ume da izađe iz tog tempa koji je nametnuo Đoković. Dve brejk lopte i odmah realizacija. Nadamo se da nećemo videti scenario iz prvog seta kada je odmah došlo do ribrejka.

2:1 - Uh... Ovo je bilo gusto. Novak je imao protiv sebe brejk loptu koja je mogla znantno da mu smanji šanse za pobedu, ali ju je on sklonio dobrim servisima, a njima i završio gem za novo vođstvo u drugom setu.

1:1 - Moglo je ovo mnogo drgačije da se završi. I pored toga što Novak nije na onom nivou na kojem je ušao u susret, uspeva da bljesne i da dođe do 0:30, ali nakon toga ne pravi nikakve probleme Nadalu koji je silovito poravnao.

1:0 - Hrabri Novak sebe i to mu pomaže da osvoji prvi gem u drugoj deonici. Veoma je bitno da su izbegnute komplikacije na startu.

Prvi set:

5:7 - Set za Španca. Uvukla se neka nervoza u Đokovića i to je iskazao ka svom boksu nakon pretrpljenog brejka. U njegovoj igri na startu gema se nije to osećalo, došao je lako 0:30, a onda je Nadal ponovo upalio jednostavnu 1-2 kombinaciju i nakon servisa sa sredine terena pogađao do 40:30. Bilo je i djusa, ali ne i prilika da se spreči protivnik da osvoji prvi set.

5:6 - Brejk za Nadala... Nije ličilo na preveliki problem jer je Novak imao 30:15, ali sve se zakomplikovalo duplom servis greškom koja je samo nastavljena dobrom igrom španskog predstavnika. Drugi nosilac na turniru će servirati za prvi set.

5:5 - Novak je bio samo dva poena daleko od osvajanja prvog seta, ali dve prelepe kombinacije Nadala nakon servisa dale su mu situaciju za dva vinera. Nastavlja se borba.

5:4 - Nije za džaba ovo najveći svetski teniski derbi. Morao je Novak iz forhenda da bije iz sve snage da bi sprečio eventualne probleme koji su se osećali na 30:30 i on je to učinio na najbolji mogući način. Nadal servira za ostanak u setu.

4:4 - Španac je sam sebi napravio problem tako što je prvo bekhendom, a zatim i forhendom izbacio loptu izviše osnovne linije (15:30), ali sve to je brzo popravio.

Rafael Nadal Foto: Tanjug/AP

4:3 - Bilo je malo razloga za brigu, stigao je Rafa do 15:30, a onda i odbranio jednu gem loptu dva poena kasnije za djus, ali ipak se saga završila bez brejka uz dve duge razmene i jednu brejk loptu. Nadal je pri stvaranju brejk lopte zakačio bočnu liniju, koja je istaknutija nego obično, i pao, te se žestoko iznervirao i osoblje je moralo da reaguje sa čekićem.

3:3 - Ovoga puta nije bilo problema za Nadala. Poeni nisu dugo trajali, te uz jednu neiznuđenu grešku, Nadal je ponovo u egalu.

3:2 - Imao je Nadal zicer na 15:0, ali je dobio ritern na mreži pod noge, tako da je posle toga usledio zaključak gema sa nulom. Novak ponovo vodi.

2:2 - Izvršio je Srbin pritisak ponovo na servis Španca, došao do 30:30 nateravši ga na dve neiznuđene greške, ali prvi udarac je zatim zasijao i sada je nerešeno.

2:1 - Ribrejk Nadala... Nijedan poen ne ide lako protiv Španca. Mnogo razmena i još više truda potrebno je kako bi se slomio otpor protivnika koji je bio prvo na 0:15, pa na 15:30, a onda je iskoristio i jedinu brejk loptu i vratio priču blizu početka.

2:0 - BREEEEJK NOLE! Možda je Nadal posle 30:0 pomislio da će biti lako, ali je Novak 30:30 kompletirao jednim finim riternom, a onda je stigla i prva prilika za oduzimanje servisa. Šansa je propuštena, ali uz dva djusa stigla je nova, a zatim i još jedna, a ta je već realizovana! Odličan znak i idemo dalje!

1:0 - Kakvom forhend paralelom je Novak otvorio meč! Čini se da je Đoković uspeo da se odmori, jer je lako došao do 40:0. Nakon toga je bilo nešto mučenja, ali ništa što ga je sprečilo da osvoji prvi gem.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Pre meča:

Ukupno, ovo će biti 57. duel srpskog i španskog tenisera, a Nole ima dve pobede više za sada.

Kada se radi o samom Rimu, tu je Rafa bolji samo 5-3 i, iako je šljaka njegov zaštitni znak, nije imao laku pobedu protiv Đokovića još od prvog meča koji se odigrao još 2007. godine (6:2, 6:3).

Novak je trenutno prvi na svetu, dok je Rafa na trećoj poziciji i svakako mu treba svaki bod ukoliko misli da ugrozi trenutni status najboljeg na svetu.

Đoković je od starta turnira savladao Frica, Fokinu, Cicipasa i Sonega, a od Grka i Italijana je izgubio po set. Sa druge strane, Rafa je izgubio sam jedan, i to od Šapovalova u osmini finala, a Siner, Zverev i Opelka su sa nulom eliminisani.

Video: Nije kraj dok Đoković ne kaže: Đoković posle 2 dana i fenomenalnog preokreta u polufinalu Rima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • No1e

    16. maj 2021 | 20:06

    Svakako si 1. Samo lagano 😎

  • Rade

    16. maj 2021 | 16:37

    Neznam kome placamo tve pretplatu kad ne mogu jedan prenos da daju. SRAMOTA ZA DRZAVU

  • Draško

    16. maj 2021 | 17:26

    Hvala RTS-u što mi je omogućio da pratim prenos a svakog meseca mi na nezakonit način naplaćuju nametnutu tv pretplatu preko računa druge firme sa kojom nemaju nikakve veze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA