≫ 

ATP napao Novaka i njegovo udruženje: "Oni su najveća pretnja tenisu"

Asocijacija profesionalnih igrača smatra da udruženje koje je pokrenuo Novak deli tenis

  • 8
Rolan Garos, Novak Đoković, Stefanos Cicipas Foto: Tanjug/AP

Asocijacija teniskih profesionalaca (PTPA), koju su osnovali Novak Đoković i Vasek Pospišil, u sredu je imenovao funkcionere, a samo dan kasnije stigla je žestoka reakcija ATP koji je kritikovao ovu organizaciju.

Kritika je naravno upućena pre svega Đokoviću i njegovom udruženju za koje navode da zapravo želi „da deli i da dalje fragmentira tenis“.

U ATP ističu da ne veruju da je 75 odsto tenisera podržalo najboljeg tenisera sveta, zato su izdali saopštenje:

- Zaštita i unapređivanje interesa igrača osnovni je princip ATP otkako je udruženje osnovano 1972. Ovo je unapređeno 1990. formiranjem ATP tura, ravnopravnhog partnerstva igrača i turnira. Kroz ovo su igrači dobili nešto jedinstveno u sportu; jednako pravo glasa. Danas ATP, zajedno sa Odborom i Savetom igrača, čije predstavnike igrači biraju demokratski, radi iz nedelje u nedelju na poboljšanju interesa igrača - stajalo je, između ostalog, u saopštenju ATP.

ATP kao svoje pobede navodi podelu profita od 50:50 (koja i dalje ne deluje pravedno prema teniserima i teniserkama), povećanje nagradnog i bonus fondova, te transparentnost i dugoročnu stabilnost organizacije.

Video: Tako je stvoren najbolji teniser svih vremena: Mečevi koji su definisali nepobedivog Đokovića

Na kraju saopštenja je naravno i otvorena kritika uperena protiv PTPA i Đokovića.

- Stvaranje posebnog entiteta igrača pruža jasno preklapanje, deli igrače i dalje fragmentira sport. Tu podeljenost su vodeći stručnjaci, iz sporta i van njega, identifikovali kao najveću pretnju za potencijalni rast tenisa. Ovaj problem ATP rešava kroz Strateški plan zajedno sa WTA, Grend slemovima i ITF-om“.

ATP je već nekoliko puta negodovao zbog PTPA i povlačio poteze koji su imali za cilj da umanje značaj ove asocijacije. Tako je Đoković ostao bez prilike da bude deo Saveta igrača ATP jer su pravila promenjena neposredno pre glasanja, a po novom pravilu Novak nije mogao da istovremeno bude član dva ovakva udruženja.

PTPA se zalaže za promene u teniskom svetu kako bi svi igrači i igračice imali jednaka prava, ali i veća primanja čak i u ranijim kolima. Oni žele da promene ustaljenu praksu da 50 odsto novca ide turnirima, a 50 igračima i igračicama. To se nikako ne dopada čelnicima ATP koji su odbili da sarađuju sa PTPA.

Video: Za bolje dane tragična: Ceca peva za Noleta i Jelenu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oppo

    24. jun 2021 | 17:40

    Sve je njima dozvoljeno, oni ipak ljuti a Srbinu mome suđeno da ćuti. E neće moći više prošla su vremena, nisu moji Srbi repa bez korena!

  • Marko

    24. jun 2021 | 17:36

    Lova, a????

  • Mihailović

    24. jun 2021 | 18:36

    Sad reforme uspeh ATP i povećanje primanja slabije rangiranih, a da nije bilo nove asocijacije i velike podrške tenisera koji se nisu mogli nositi sa troškovima igranja turnira nebi se ništa promenilo...a promenilo se i indirektni napadi na Novaka i to uvek pre GS i dizanje Federera i Nadala kao GOAT u muškom tenisu iako Novak u zadnjoj deceniji postigao više od ovog dvojca ATP zajedno, bog će dati i da ih prestigne u GS, neće im pomoći ni nepravedno izbacivanje sa US OPENA jer nije namjerno pogodio linijsku sudiju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA