Koliko je važan US open za Novaka: Rodžer i Rafa nisu bili ni blizu kalendarskog slema, a ostali?

Rod Lejver je poslednji koji je to učinio davne 1969. godine u muškoj konkurenciji

  • 6
Novak Đoković; Aleksander Zverev, Olimpijske igre 2020, Tokio 2020 Foto: Tanjug/AP

Tokom prošle godine u Melburnu, niko nije mogao ni da zamisli da bi se učinak Roda Lejvera iz 1962. i 1969. godine ikada mogao ponoviti. Međutim, legendarni teniser verovao je da je to moguće. Doduše, tek nakon što Rafael Nadal ode u penziju.

Naravno, ciljao je na to da bi Novak Đoković mogao da se upiše u tenisku istoriju, što bi vrlo lako na kraju i moglo da se desi, ukoliko srpski teniser uzme titulu na preostalom Grend slemu ove sezone - US openu.

Rod Lejver tipovao je ne samo da će Đoković preteći Rafaela Nadala i Rodžera Federera na večnoj listi, nego i da će uspeti da osvoji sva četiri Grend slema u jednoj kalendarskoj godini u narednih tri do pet godina.

Olimpijske igre 2020, Tokio, Novak Đoković, Karenjo Busta Foto: Tanjug/AP

- Đoković ima igru u kojoj ne pravi greške. Da, ostali su veoma dobri, ali samo povremeno. Koliko puta mogu da budu toliko dobri? - zapitao se Lejver.

Ove godine Novak je jednostavno previše dominantan. Jedino što ga je moglo poljuljati jeste poraz od Pabla Karenja-Buste u borbi za bronzanu medalju na Olimpijskim igrama, koji je bio odmah posle neuspeha protiv Aleksandera Zvereva u polufinalu. Polsednjepomenuti zajedno sa Danilom Medvedevim ima najviše šanse da ugrozi Đokovića u Njujorku.

Gorak ukus poraza u Tokiju nekako je došao do izražaja zbog velikog "besa" koji je Novak pokazao u meču protiv Karenja-Buste, kao i odustajanja od miks-dubla u kojem je sa Ninom Stojanović mogao da se izbori za olimpijsko odličje.

Đoković je nažalost na taj način propustio šansu da kompletira "zlatni slem". Lejver se pitao kako će se Novak uopšte snaći na prvom turniru posle Olimpijskih igara, bez ikakve pripreme. On ističe da jedan loš dan može da sruši sve snove - bilo da je u pitanju prehlada, povreda, bilo šta.

Novak Đoković, Danil Medvedev Foto: Tanjug/AP

Kada se priča o Rodu Lejveru i toj 1969. godini, novinari su uspeli da sve stave na papir i pronađu trenutke kada je njegovo mesto u istoriji bilo najugroženije, odnosno kada je mogao da izgubi, ispadne ili se povredi na jednom od četiri Grend slema. Papir je na kraju bio prepun.

Koliko je teško ostvariti "kalendarski slem" govori podatak da su ga do sada ostvarili samo Don Badž 1938. godine, Morin Konoli 1953. godine, Margaret Kort 1970. godine i Štefi Graf 1988. godine.

Što se tiče ostalih iz "velike trojke" - Federer je recimo 2009. godine uspeo da prekine Nadalovu dominaciju na Rolan Garosu, ali je već izgubio u Melburn Parku na Australijan openu. Kada je Nadal osvojio Australijan open, poražen je na Rolan Garosu prvi put posle devet godina. Samo je Đoković 2016. godine uspeo da uzme prva dva trofeja od četiri u toku godine.

Još malo manji put u prošlost - Sampras nikada nije osvojio Rolan Garos. Andre Agasi ima sva četiri osvojena Grend slema, ali nikada nije bio blizu da to uradi u toku jedne godine. Vilander je uzeo tri od četiri 1988. godine. Nisu mogli ni Borg, Konors... Što dovoljno govori pred koliko velikim podvigom je Novak Đoković.

Zbog toga će Rod Lejver i biti prisutan na terenima "Flašing Medousa" kako bi eventualno ispratio ponavljanje istorije koju je on ispisao pre dugačke 52 godine.

Olimpijske igre 2020, Tokio, Novak Đoković, Karenjo Busta Foto: Tanjug/AP

- Moj rekord. Samo ga tu treba i ostaviti. Šta god ljudi mislili. Osvajanje kalendarskog slema je sigurno bila kruna moje karijere - rekao je Lejver posle Australijan opena prošle godine.

Nadamo se da će Novak postati dostojan naslednik velikog Lejvera, već za tri nedelje. I da će podići US open.

Video: Nole nas podsetio svojih imitacija Šarapove: Igrao nožni tenis i vrištao kao Maša dok je igrala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    24. avgust 2021 | 20:56

    🤌u ime oca i sina i svetog duha,Novace puno srece i radosti kroz zivot

  • Losmi

    24. avgust 2021 | 22:56

    Ajmo nole bre pokazi posle olimpijade ko je najveci ikada

  • Jagodinska mafia Luka

    24. avgust 2021 | 21:35

    Open tour Djokovic 🏆🏆🏆🏆

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA