≫ 

Nateran da ide na US Open, burbon ga koštao istorije? Priča o čoveku zbog kog je nastao Grend slem

Vodio je sa 2:1 u finalu Njujorka, jurio je četvrti veliki trijumf u godini, ali se priča da je na pauzi u finalu sipao više burbona u čaj nego što je trebalo

  • 2
Džek Kroford Printskrin: Youtube/Timeline

Onog trenutka kada je Novak Đoković trijumfovao u finalu Vimbldona, bilo je jasno da će glavna teniska tema godine biti "kalendarski slem" koji je trenutno na četiri koraka za prvog reketa sveta!

Prva prepreka je 20-godišnji Amerikanac Dženson Bruksbi, meč je na programu od jedan sat posle ponoći, a ukoliko do kraja sedmice ostvari te četiri pobede postaće tek treći igrač u istoriji kom je to pošlo za rukom. Drugi u open eri.

To je ono što je i te kako poznato, međutim, ono što baš i nije jeste priča o nekadašnjem australijskom teniseru Džeko Krofordu koji je bio prvi igrač pred vratima "kalendarskog slema." Jedan set mu je falio za to, vodio je 2:1, da bi u četvrtom i petom pometlan sa terena. Neki kažu - možda i zbog burbona koji je pio na pauzi US opena koji nije ni želeo tada da igra.

Elem, Kroford je 1933. godine trijumfovao u Melburnu, Parizu i na Vimbldonu - gde je odigra neverovatan meč u pet setova protiv Elsvorta Vajnsa, tada najboljeg servisera sveta. To mu je bio 15. osvojeni turnir zaredom i čak pet meseci je bio odstutan od porodičnog doma u Alburiju.

Kada na to dodamo astmu i nesanicu od kojih je patio, jasno je zašto je Kroford samo želeo da se vrati kući - US Open ga nije interesovao. Tada nije ni bio svestan da je na pragu velikog dostignuća o kom će mnogi teniseri u budućnosti da sanjaju.

Međutim, Krofordu nije bilo dozvoljeno da se vrati kući. Australijska teniska asocijacija je već primila 1.500 dolara od Amerikanaca i pomenuti teniser je morao da se pojavi na US Openu gde stigao do finala 10. septembra. Rival je bio Britanac Fred Peri koji je poveo sa 1:0 u setovima.

Kroford je potom okrenuo na 2:1 (13:11, 6:4) i bio je na pragu istorije za šta mu je trebao samo taj još jedan set. Nakon tog trećeg seta koji je izgubio, Peri je odlučio da ode u svlačionicu da se istušira i promeni garderobu. Takvo nešto je tada bilo moguće, dok je Kroford ostao na terenu i držao se svog rituala - pio je topli čaj.

Ponekad bi u njega nasuo i malo burbona kako bi svoju astmu stavio pod kontrolu. Tokom svih ovih godina, doduše, kružili su tekstovi u kom su svedoci tog finala isticali da je pauza dugo trajala i da je Kroford pio puno čaja. Da li je u njemu na kraju bilo previše burbona, nikada nećemo saznati. Ali je jedno sigurno - Peri se svež vratio na teren, dok je Kroford izgledao kao da je bolestan. Epilog, Britanac je preostala dva seta dobio sa 6:0, 6:1.

Upravo tokom tog US Opena, za tenis se prvi put vezao termin Grend slem. I toposle izjave novinara Njujork Tajmsa Džona Kirana koji je "uključio" taj termin iz bridža.

Džek Kroford Printskrin: Youtube/British Pathé

- Ukoliko Kroford pobedi na Otvorenom prvenstvu Amerike, to će biti kao da je osvojio grend slem - izjavio je KIran tada.

Prvobitno, ovaj izraz se dakle koristio za osvajanje sva četiri turnira u jednoj kalendarskoj godini, a kasnije je prešlo u praksu i da se svaki pojedinačni turnir iz najznačajnije kategorije naziva tako. A Australija, Francuska, Velika Britanija i SAD su bile vlasnici ta četiri velika turnira, jer su pomenute zemlje tada bile pobednici Dejvis kupa.

Krofordov podvig i neočekivan gubitak u finalu US Opena zaboravljen je pet godina kasnije, i to nakon što je Don Badž 1938. uspeo da uzme prvi "kalendarski slem" u istoriji. Rod Lejver je drugi kom je tom pošlo za rukom 1962. godine, a onda i još jednom 1969. što se vodi kao prvi "kalendarski slem" u open eri.

Ovo dostignuće niko nije uspeo da ponovo čak 52 godine, nadamo se da će Đoković uspeti i na taj način definitivno zatvoriti priču o tome koje najbolji u istoriji tenisa.

Video: Trening šampiona u Velikoj jabuci: Endi Mari sprema Đokovića za istorijsku Gren slem titulu na US Openu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA