≫ 

Novakova rutina donela izjednačenje Srbiji, dubl igra za polufinale Dejvis kupa

Đoković odradio prvi deo posla, uskoro sa Ćaćićem igra za plasman među najbolja četiri tima prestižnog takmičenja

  • 11
Novak Đoković - Štruf Dejvis kup

Foto: Tanjug/AP

Rutinski i bez mnogo problema. Novak Đoković doneo je izjednačenje Srbiji protiv Kazahstana posle pobede protiv Aleksandera Bublika. Rival koji je sjajno servirao i kojem je to faktički jedino oružje, ipak je morao da se "pokloni" najboljem na svetu posle nešto više od sat i 15 vremena igre - 2:0 (6:3, 6:4).

Može da se kaže da je Novak odradio ovaj meč sa minimalnom potrošnjom energije, što je bilo jako važno, uzimajući u obzir da ga potom čeka i susret u dublu zajedno sa Nikolom Ćaćićem. Servis ga je sjajno služio i to mu je dodatno olakšalo posao.

Videlo se na startu da će Nole biti taj koji će dominirati. Mogao je već u drugom gemu da kazni Bublika, imao je dve brejk lopte, ali se Kazahstanac nekako izvukao, pošto je i njemu servis bio na visokom nivou. Međutim, samo dva gema kasnije spasa mu nije bilo, pošto je Nole tada uspeo da mu oduzme servis.

Mogao je Đoković već u osmom gemu da reši i završi posao u prvom setu, imao je pet set lopti, ali se Kazahstanac nije dao tek tako savladati. Međutim, u narednom, kada je Novak bio taj koji je bio na servisu mu spasa nije bilo i najbolji na svetu je poveo posle 37 minuta igre.

Sličan razvoj događaja videli smo i u drugom setu. Doduše, sada je Bublik imao dve brejk lopte na servis Đokovića, ali je Novak kada je to preživeo uspeo momentalno da oduzme servis Kazahstancu. Posle toga je bilo mnogo lakše, jer servis kao oružje nije napuštalo Srbina do samog kraja.

Može se reći da su se servisi samo ređali jedan za drugim za obojicu tenisera u završnici susreta. Trajali su svi gemovi po minut-dva, to je Đokoviću odgovaralo i učinilo je trijumf zaista laganim. Sada sledi onaj teži deo posla, pošto se već za pola časa sastaju dublovi.

TOK SUSRETA

 

Novak Đoković - Aleksander Bublik 2:0 (6:3, 6:4)

2. SET

6:4 - POBEDAAAAAAAAA! Nije lepo delovalo posle prvog poena, pošto ga je uzeo Bublik, ali je Đoković uspeo da "izravna" stvar u narednom. Sada je pogodio bekhend Bublik i našao se na 15:30. Ali tu je Đoković ponovo uhvatio zamah, došao je do 30:30, a potom i do meč lopte. Kraj, pobeda! Sada sledi teži deo posla.

5:4 - Novak je pokušao da već na servis Aleksandera Bublika završi posao na ovom meču. Došao je Đoković do đusa, a potom i do prve meč lopte, koju je Kazahstanac nekako uspeo da sačuva, naravno, servisom. Bublik potom dolazi do gem lopte, posle čega gledamo novi đus. Prednost je ponovo za Kazahstanca, koji ipak smanjuje na 5:4, ali u narednom gemu mora da uzme brejk Noletu, ako planira da preživi.

5:3 - Kako igra Đoković, rutinski, mirno, lepo. Tako je brzo stigao do 40:0, da Kazahstanac nije ni mogao da odreaguje. U narednom gemu, Kazahstanac servira za opstanak u meču.

4:3 - Kakva šteta... Novak je imao 0:30, mogao je ovaj meč možda još brže da privede kraju, ali je Bublik servisima došao do 40:30. I ponovo prilazi Novaku "iza leđa" Kazahstanac. Srećom, gemovi ne traju dugo i ne troši se mnogo energije.

4:2 - Prekratko traju gemovi sada. Servisi služe i jedne i druge, Đoković je sada prepustio samo jedan poen Kazahstancu i grabi ka izjednačenju.

3:2 - Preslikan gem na drugoj strani. Bublik servisima dolazi do osvojenog gema bez izgubljenog poena protiv Đokovića.

3:1 - Ne može lakše da se potvrdi brejk. Bez izgubljenog poena, sjajnim servisima Novak dolazi na tri gema od pobede protiv Kazahstanca.

2:1 - BREJK ZA ĐOKOVIĆA! Nakon što je stigao do teško osvojenog gema, Đoković je osvojio dva početna poena na servis Bublika. Međutim, Kazahstanac je još jednom, po ko zna koji put uspeo da veže dva nerealna servisa. Ali Nole se bori kao lav, evo brejk lopte. I koristi je, pada konačno Kazahstanac!

1:1 - Razigrao se Bublik. Delovalo je da sve ide na Đokovićevu vodenicu, ali se onda i Kazahstanac razgoropadio i došao je do brejk lopte. Srećom, nije uspeo da je iskoristi, pošto je smestio loptu pravo u sredinu mrežu. Strašno je šta pogađa sada kazahstanski teniser, koji stiže i do druge brejk lopte, koju Novak ponovo spašava i potom dolazi do gem-lopte, koju koristi. Jedan od dužih gemova na ovom susretu.

0:1 - Početak drugog seta pripada Bubliku, koji ponovo pokazuje da će kada ga služi prvi servis, Novak imati problema. Prišao je srpski teniser na 40:30, ali je potom usledio as.

1. SET

6:3 - Auh, kakav poen... Dobro je da je pripao Novaku. Đoković potom vezuje još dva poena za tri set lopte. Srbin koristi već prvu i to je to. Samo 37 minuta je ovo potrajalo, nadamo se da će i drugi biti dugačak čak i manje.

5:3 - Uzeo je Đoković prvi poen na ovom meču, ali je Kazahstanac potom uhvatio prvi servis i poravnao na 15:15. Međutim, on ga nije poslušao još jednom, pošto smo videli duplu grešku. Potom još jednu, za dve set lopte Novaka. Na sve to dolazi i jedan as, Novak sve to nemo posmatra. Ali Bublik se sada budi i spašava i drugu set loptu. No, imaće i treću, koju opet ne koristi posle dugačke razmene. Četvrta šansa da se ovaj set završi već u ovom gemu stiže samo poen kasnije... Ali Kazahstanac se bori i najbolje servira na brejk lopte.

Sada i peta set lopta za Đokovića, ali neverovatno zaista - as za Bublika. Kazahstanac se ne da, pa se ne da! A sada će imati i prednost na svojoj strani, pošto je ponovo odservirao as. Pustio je Novak ovaj gem niz vodu, ali će u narednom servirati za vođstvo u meču.

5:2 - Skraćuje Novak poene koliko je do njega i želi da što pre obavi posao pred, svi se nadamo, odlučujući dubl koji će igrati sa Ćaćićem, ako ovde slavi. Opet je furiozno došao do 40:0, a potom je iskoristio prvu gem loptu. Bublik će servirati za opstanak u prvom setu posle pauze.

4:2 - Tri brzinska servisa za Bublika koji lako stiže do 40:0, sada koristi oružje koje u svojim rukama inače ima Novak Đoković. Uspeo je srpski teniser da osvoji jedan poen, čisto da se ne kaže da je Kazahstanac odradio gem "sa nulom".

4:1 - Bublik se bori, daje sve od sebe, ali se jednostavno vidi na terenu da je Novak trenutno za klasu iznad. Đoković kontroliše servis i vrlo lako dolazi do 40:15, a potom i do trećeg vezanog gema. Još dva mu nedostaju da osvoji prvi set.

3:1 - BREJK ĐOKOVIĆA! Novak osvaja prvi poen na gem Bublika, potom dolazi i do 15:30. Đoković se razigrao, dugačak poen je uvek njegova šansa, što se sada i pokazalo kao tačno. Dve brejk lopte za najboljeg na svetu, prva je poništena as servisom. Ali drugu Đoković koristi, bravo!

2:1 - Ponovo kreće Novak sa izgubljenim poenom na svoj servis, ali potom vezuje tri sjajna poena. Kada ubaci prvi servis, Đokovića je jako teško zaustaviti. To potvrđuje i poslednji poen, koji dolazi iz servis-vinera za novu prednost Noleta.

1:1 - Valjalo bi da Novak što manje energije utroši na Bublika, kako bi bio odmoran i za dubl. Krenuo je sa 0:30, ali je Kazahstanac nekako uzvratio i izjednačio na 30:30, iako ga servis nije služio. Vrlo brzo je Đoković ugrabio svoju prvu brejk loptu, ali je Aleksander uspeo da je "iščupa". Potom Noletov rival dolazi i do gem lopte, ali je ne koristi. Nova gem lopta za Bublika, nema ništa ni od nje. Želi srpski teniser odmah da dođe do prednosti i to se može primetiti, pošto stiže i do brejk lopte.

Novi, četvrti đus imamo već u drugom gemu. Bublik sada ima prednost i posle dobrih sedam-osam minuta uspeva da osvoji ovaj dramatičan gem.

1:0 - Nije ovaj gem bio tako lak za Novaka, što ukazuje da neće moći tek tako lako da shvati Aleksandera Bublika. Poveo je Kazahstanac sa 15:30, ali je Đoković uz pomoć servisa uspeo da se iščupa i povede.

- Đoković je na podbacivanju sada već tradicionalno odlučio da on bude taj koji prvi servira.

KOMENTAR PRE MEČA

 

Odužila se borba Miše i Kukuškina, imao je naš teniser čak četiri meč lopte, ali nije imao ni sportske sreće da dođe do pobede. Iskusniji Kazahstanac je tako stavio najboljeg na svetu u nezogdan položaj, ali smo sigurni da će Novak dati sve od sebe da nas obraduje i ovog prvog decembarskog dana.

Nikada se Novak nije sastao pre sa Aleksanderom Bublikom, pa će ovo biti svojevrsna premijera. Naš teniser je u solidnoj formi i ima veliku želju da osvoji ovo takmičenje, zbog čega je veliki favorit za trijumf.

Aleksander Bublik trenutno je na 36. mestu na ATP listi, a do sada je u Dejvis kupu beležio pobede protiv Vaseka Pospišila, inače jednog od najboljih Đokovićevih prijatelja i suosnivača PTPA, a pre toga i protiv Mikaela Imera.

A šta vi kažete? Kakve su nam šanse da se nađemo u polufinalu posle one drame između Kecmanovića i Kukuškina?

Video: Novak Đoković o četvrtfinalnom duelu sa Kazahstanom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    1. decembar 2021 | 21:02

    Definitivno nemamo drugog igrača koji može bilo koga da pobedi

  • Zvezda

    1. decembar 2021 | 20:24

    Novače izgubi meč i idi na odmor. Vidiš da drugima nije stalo do pobede

  • Cure

    1. decembar 2021 | 21:21

    Jadaan on sve mora sam..sadbi u dublu mora da se kidaaa..Ostale sve neznaliceee..Svaka.cast Noleee

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA