≫ 

Zbog Novakovog teniskog oca najbolji igrači su bojkotovali Vimbldon: Gde je sada nestala petlja teniserima?

Današnja situacija kroz koju prolazi Novak Đoković, podsetila je na 1973. godinu, kada je kroz sličnu nepravdu prošao i Nikola Pilić, ali je tada teniski svet pokazao neverovatnu solidarnost, za razliku od današnjih tenisera

  • 8
Nikola Pilić Foto: MN Press

Velika nepravda učinjena je Nikoli Piliću 1973. godine, kada mu je zabranjeno da učestvuje na Vimbldonu. Ta zabrana je na kraju donela veliku promenu u svetskom tenisu, a sve zahvaljujući solidarnosti kolega.

Jugoslovenski teniski savez zabranio je svom predstavniku Piliću takmičenje na devet meseci, a sve zbog toga što nije nastupio za reprezentaciju u meču Dejvis Kupa protiv Novog Zelanda. Iako je nekada šesti teniser sveta na vreme najavio da neće nastupiti zbog Mastersa dublova koji se odigravao iste sedmice, a savez je to prihvatio, situacija se promenila nakon što je Jugoslavija izgubila duel meč u kom je nastupio par Franulović-Jovanović.

Poraz u meču dublova u Dejvis Kupu toliko je zaboleo čelnike saveza, da su Piliću izrekli devetomesečnu zabranu nastupa na turnirima. To je značilo i da neće moći da nastupi na Vimbldonu, koji je čekao u odličnoj formi pošto je na Rolan Garosu igrao finale u kom je poražen od Ilije Nastasea.

Pilić je propustio Vimbldon, ali uz njega su stale i kolege. Čak 13 od najboljih 16 tenisera sveta, a ukupno njih 81, nije se pojavilo na trećem Grend slemu sezone, a sve u znak podrške jugoslovenskom teniseru. Pojavili su se samo oni teniseri koji nisu smeli da bojkotuju zbog svojih teniskih saveza, odnosno država, kao i oni koji su izostajanje velikog broja vrhunskih tenisera želeli da iskoriste i da dođu do titule. Titulu je na kraju osvojio čehoslovački teniser Jan Kodeš, kome je to bila i jedina titula na Vimbldonu. Ipak, kako kaže Pilić, ni Kodeš se ne bi pojavio, da je to mogao da učini.

Nikola Pilić Foto: MN Press

- Do trećeg kola stigla su dvojica Engleza, koji nisu znali ni da igraju tenis. I Kodeš bi otkazao turnir, ali nije smeo, dolazio je iz Čehoslovačke, a ona je kao i ostale socijalističke zemlje, bila solidarna sa Jugoslavijom. Britanac Rodžer Tejlor (stigao do polufinala) nastupio je samo zbog toga, jer je mislio da će osvojiti turnir. Posle mi se izvinjavao zbog toga - rekao je Pilić.

Upravo bojkot Vimbldona 1973. godine doveo je do velikih promena u svetskom tenisu, pošto je glavnu reč preuzelo Udruženje profesionalnih tenisera (ATP), pa savezi nisu imali toliku moć kao ranije.

A kakva je situacija danas?

Podršku Novaku Đokoviću, koji je blizu toga da ostane uskraćen za učešće na Australijan openu, stigla je od malobrojnih kolega, i to samo putem društvenih mreža. Podršku srpskom teniseru pružili su Felisijano Lopez, Sergej Stahovski, Tenis Sandgren, Džon Izner, Nik Kirjos, Vasek Pospišil, Marin Čilić, Mate Pavić, te srpski teniseri.

Deluje da su najbolji teniseri sveta pali na ispitu podrške svom kolegi. Baš kao što se nepravda učinjen prema Piliću ispostavila kao velika greška nakon bojkota, tako bi i eventualni glasni protest najboljih tenisera sveta mogao da donese nešto dobro tenisu i položaju tenisera u narednom periodu.

Video: Medvedev se okuražio: Bez Novaka će žreb biti lakši

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DrMr

    7. januar 2022 | 12:44

    I tada je to bila politička igra izmedju istoka i zapada. Igrači su bili pod kontrolom svojih federacija i radili su kako im se kaže. Danas su kao samostalni ali su opet pod kontrolom ATP-a i rade onako kako im se zapoveda. Njihova igra, njihova pravila . . . To se vidi sad, niko da podigne glas, a Novak je napravio udruženje da bi svi teniseri mogli da žive od tog sporta a ne samo pojedinci. Čak se i prošle godine izborio i to na svoju štetu, da se igračima povećaju zarade na turniru tako što bi finalistima smanjili premije. Tada im je bilo dobro a sada ćute. Miševi . . .

  • Lepi

    7. januar 2022 | 12:27

    Samo bojkot.Nole bi to Sigurno uradio da se ovako ponasaju Prema drugom teniseru,ali???🤔🤔🤔

  • Dejan

    7. januar 2022 | 12:24

    Tada se gledao ČOVEK,danas toga nema,na žalost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA