≫ 

Novakovi susreti sa najvišim crkvenim zvaničnicima: Posebno pamti posetu patrijarhu Pavlu

Najbolji teniser sveta je i veliki humanitarac koji je često pomagao Srpsku pravoslavnu crkvu

  • 12
Novak Đoković, Patrijarh Pavle  Mitropolit Amfilohije  Patrijarh Porfirije  Patrijarh Irinej  Mitropolit Joanikije

Foto: MN Press, Profimedia/AFP, Tanjug/Rade Prelić/Dragan Kujundžić/Predsednistvo Srbije, Printskrin: Youtube/Радио Светигора

Najbolji teniser sveta Novak Đoković značajno vreme posle deportacije iz Melburna posvetio je obilasku pravoslavnih svetinja u Srbiji i Crnoj Gori. Takođe, sastao se i sa najvažnijim zvaničnicima Srpske pravoslavne crkve, patrijarhom Porfirijem i mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem.

Novak je posetio manastir Ostrog, gde se susreo sa mitropolitom, dok je ručak sa patrijarhom imao posle liturgije u hramu svetog Save.

Ovi susreti nisu iznenađenje, jer je Novak i ranije imao susrete sa najvišim crkvenim zvaničnicima koji su bili mestu Porfirija i Joanikija pre njih.

Novak je imao čast da razgovara i dobije blagoslov najuticajnijih ljudi naše crkve u poslednjih 30 godina.

Sve je počelo još 2009. godine, kada je Novak s porodicom posetio patrijarha Pavla na VMA dok je on bio bolestan. Tada je Patrijarh dao blagoslov Đokoviću, koji on nikada nije zaboravio, a o tome je svojevremeno pričala i njegova majka Dijana.

- Novak uvek uz sebe ima krst koji mu je poklon sa Hilandara koji nosi kao svoju amajliju. Sećam se takođe, mi smo došli u posetu Patrijarhu Pavlu dok je ležao u bolnici, došli smo porodično, on je bio u polusnu. Đakon, koji je bio tu uz Patrijarha, rekao nam je da izađemo i taman kada smo krenuli, Patrijarh Pavle je otvorio oči koju su bile nebesko plave, pogledao je Novaka i dao mu je blagoslov koji nam mnogo znači. To je bio dar od Boga koji Novak nikada neće zaboraviti - rekla je Dijana tokom jednog intervjua.

Najbolji teniser sveta je takođe imao i susrete sa patrijarhom Irinejom, koji je svojevremeno lomio slavski kolač porodice Đoković na Aranđelovdan u Sabornoj crkvi, a takođe ga je i odlikovao ordenom Svetog Save prvog stepena zbog pomoći koju je iskazivao prema crkvi, posebno na Kosovu i Metohiji.

Novak je imao susrete i sa mitropolitom Amfilohijem, koji je osveštao i crkvu u Jasenovom polju u Crnoj Gori, odakle i potiču Đokovićevi preci, a tada je tom događaju prisustvovao i Novak lično.

On i mitropolit su imali više susreta i razgovora, a Novaku su izuzetno teško pali odlasci Amfilohija i Irineja u kratkom vremenskom roku.

- Stvarno je tužno što smo u roku od mesec dana izgubili dva velika čoveka koji su bili na čelu Srpske pravoslavne crkve, Amfilohija i sada patrijarha. Ne znam šta bih mogao tome da dodam osim da je uvek tužna vest kada neko izgubi život, tada se verovatno shvate neke stvari koje je čovek ostavio iza sebe - izjavio je Novak.

Novak i sa patrijarhom Porfirijem ima blizak odnos, što je moglo da se vidi kroz poruke podrške tokom zatočeništva u Melburnu, ali i kasnije tokom zajedničkog ručka na Savindan, gde ga je patrijarh lično i pričestio.

Takođe, osim što je u kontaktima sa najvažnijim ljudima srpske crkve, Novak godinama obilazi i mnoge pravoslavne svetinje širom Srbije, ali i izvan njenih granica. Spisak manastira i hramova koje je obišao je prilično visok.

Video: Patrijarh pričestio Đokovića u Hramu svetog Save: Novak uživao u druženju s decom za školsku slavu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србин

    9. februar 2022 | 16:54

    Један је био Патријарх Павле,нико не може са њим да се пореди!

  • Невена

    9. februar 2022 | 16:48

    Мој први и једини сусрет са блаженопочившим патријархом нашим Павлом био је у тешким ратним годинама у Кистањи - Манастир Крка ( рођак ми је тада био тамо на богословији ) и његова сама појава тамо "невјероватна"... МОЈ ЗАКЉУЧАК : Ни мањег човјека , ни већег у мом очињем виду анђела . Сви "велики" су се тада пред патријархом Павлом тада склањали ... искуство - невјероватно !!!

  • Podsetnik

    9. februar 2022 | 17:22

    Patrijarh Pavle je umro 15. novembra 2009.-te Posle blagoslova koji je dobio od Patrijarha, Novak je postao fantastican, a 2011 doslovce NEPOBEDIV.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA