≫ 

Đoković je imperator Rima! Novak slomio Cicipasa, bez izgubljenog seta do prve titule u sezoni!

Prvi reket sveta se šesti put krunisao u glavnom gradu Italije

Evo i prvog trofeja ove godine! Najbolji teniser sveta Novak Đoković stigao je do titule na Mastersu u Rimu pošto je sa 6:0, 7:6 savladao petog tenisera sveta Stefanosa Cicipasa i napravio sjajnu podlogu za predstojeći Rolan Garos.

U jednom momentu se činilo da Cicipas neće osvojiti ni gem, u drugom da će Grk uspeti da uvuče priču u treći set, a u trećem je bilo jasno da Novak posle svih mečeva bez izgubljenog seta mora osvojiti trofej u Rimu.

Sve je bilo gotovo za sat i po vremena, a mnogo toga je doprinelo epilogu u večnom gradu. Servis je taj koji je za jednog bio majka, a za drugog maćeha.

Đoković je odservirao više asova u jednom susretu nego tokom čitavog turnira, dok je Cicipas od prvog kola sakupio 33 asa - samo jedan u finalu!

Ovo je šesti put da Novak slavi u Rimu i ne postoji bolji uvod za ono što bi moglo da se desi u Parizu.

Novak Đoković je ponovo šampion Rima, Stefanos Cicipas je pao u finalu Foto: Tanjug/AP

Grčki teniser je dao sebi dah života, impuls se dogodio u drugom setu, ali nije uspeo da izgura kamen preko litice, te mu se direktno vratio u facu.

Prvi set je izgledalo kao da mašina igra protiv solidnim igračem, jer su pucali brejk za brejkom. Stefanos nije mogao da se oporavi, upadao je u sve veće dubioze, a na kraju je seo na klupicu pokraj sudije i polomio reket.

Nula na semaforu je bila zaključana sve do drugog seta, a onda je Novak počeo polako da gubi taj ubitačni ritam.

U četvrtom gemu je izgubio servis (1:3), a onda nije uspeo da spreči potvrdu. Što je najgore, došao je do momenta da brani lopticu za 1:5 i da se to desilo, verovatno bi se igrao i trećei set.

Ipak, spasao se, postepeno dodavao gas i u devetom setu ponovo ušao u ritam koji mu je i obezbedio niz od četiri gema za 5:5.

Servis je još neko vreme održavao Cicipasa, obezbedio mu je i taj-brejk, ali još ono malo eliksira mu je ostalo da vrati mini brejk za 5:5.

Ipak, usledila su dva sjajna poena od Đokovića koji je sa njima postao najstariji osvajač turnira u Rimu.

Novak Đoković je ponovo šampion Rima Foto: Tanjug/AP

II SET

7:6 - KRAJ! NOVAK ĐOKOVIĆ JE ŠAMPION ROLAN GAROSA!

6:6 - Igraće se taj-brejk! Tu će biti jasno da li ćemo za nekoliko minuta videti slavlje Novaka ili će Cicipas izgurati ono što nije uspeo kod rezultata 5:3 i svog bledog servisa.

5:6 - Dozvao se Stefanos i prekinuo niz koji je mogao da ga odvede direktno u poraz. Servis je odradio svoje, četiri poena su vezana i taj-brejk je za Grka sada obezbeđena stvar.

5:5 - Situacija je sada skroz spašena i Novak je definitivno u drugom setu. Naređao je četiri gema, pojačao ponovo ritam i sada će biti zanimljivo videti kako će Cicipas da reaguje na ovaj, po njega, negativni niz.

4:5 - BREJK ZA ĐOKOVIĆA, I TO U NAJBOLJE VREME! Sprečio je srpski as poravnanje u setovima, oduzeo servis protivniku koji je konstantno u razmenama ovog gema bio u podređenom položaju. Našao se Cicipas u situaciju 15:40, servis nije radio, a i taj forhend je otišao u aut. Igraće se još u drugom setu.

3:5 - Bilo je prilično gusto, 15:30 i inicijativa protivnika, ali je Novak uspeo da izađe iz ovog čvora i gema. I dalje je u setu, ali sada sledi najteži posao, a to je da vrati brejk i tako se potpuno vrati u deonicu.

2:5 - Iako je bilo 15:30, previše je lako stigao Grk do tri poena i doveo stvar pred svršen čin u ovom setu. Novak će servirati za ostanak u ovoj deonici.

2:4 - Zaustavljen je nalet Cicipasa, iako je Stefanos imao priliku da ode na velikih 5:1 i servira za izjednačenje. Ipak, as je posle prednosti pozvao publiku da podrži Novaka, tako da se sada ori "Nole, Nole".

1:4 - Skupoceni Novakov benzin je nestao u trenu oka i Grk sada uspeva da potvrdi stečeno u prošlom brejku, i to na veoma lak način.

1:3 - BREJK ZA CICIPASA... Iznenadni pad Đokovića. Do ovog momenta je imao jedan ubitačan ritam koji je bio potpomognut servisom, ali je upravo prvi udarac zatajio. Publika se stavila na stranu Cicipasa i pogurala ga da iskoristi prvu od dve brejk lopte.

1:2 - Možda se vidi neki pozitivni pomak u igri grčkog tenisera. Jeste izgubio prvi poen u kojem je bio totalno nemoćan, ali mu je proradio servis i podigao je procente ubačenog prvog, ali i drugog servisa.

1:1 - Novak nastavlja da nemilosrdno udara. Sa nulom je poravnao, a po viđenoj statistici, udara mnogo jače forhend neko uobičajeno i servis mu je mnogo brži nego što je to bio slučaj u dosadašnjem delu takmičenja u Rimu.

0:1 - Posle skoro 40 minuta igre, Cicipas je dobio svoj prvi gem. I ovde je imao problema da realizuje neke lake smečeve, izgubio je dva poena, ali je servisima izgradio gem loptu koju je odmah i iskoristio. Gromoglasan aplauz u Rimu je usledio nakon što se nula sklonila sa semafora.

I SET

Stefanos Cicipas je uništen u prvom setu finala u Rimu Foto: Tanjug/AP

6:0 - SET ZA NOLETA! Kakva dominacija... Ni pola sata se nije igralo, a peti igrač sveta je na kolenima. Kakav hod ka tituli Rima, pa neka se nastavi!

5:0 - IDE JOŠ JEDAN BREJK ZA NOVAKA! Ovo je rapsodija tenisa i cicipas je samo posmatrač. Šta posmatra? Pa, gleda totalni uspon šampiona koji je potpuno ušao u ritam. Samo greške Đokovića su mogle da ga spasu, ali ovde nema spasa. Serviraće Srbin za set.

4:0 - Bije Novak iz svih oružja, a pogotovo iz servisa koji mu je pripomogao da izgubi samo jedan poen u gemu, te pruži korak ka osvajanju prvog seta. Samo jedan poen je u dosadašnjem delu meča izgubio srpski predstavnik na prvom servisu. Fenomenalno.

3:0 - PONOVO ĐOKOVIĆ ODUZIMA SERBIS GRKU! Očajna igra Cicipasa na drugom servisu dovela ga je ponovo u problem i umalo pred svršen čin u prvom setu. Novak je koristio svaki sporiji početak poena i kažnjavao, dva puta "vrteo" protivnika na djusu, a onda ga zavrteo do duplog brejka. Igra Srbina je na krajnje visokom nivou.

2:0 - Đoković je prvi poen izgubio tek na 30:0, a poslao je lopticu u mrežu nakon nešto kraće razmene. Osim toga, sve ide po planu i prilično autoritetno potvrđuje stečeni brejk.

1:0 - ODMAH BREJK ZA NOVAKA! Kakva četiri poena srpskog asa. Na 0:40, Cicipas je imao priliku da jednim lakim volejom očuva prilike u ovom gemu, ali je gadno i nejasno pogrešio, tako da je u minusu od samog starta meča.

PRE MEČA

Čini se da smo dobili onog pravog Novaka. Bilo je potrebno vreme i on je to na najbolji mogući način iskoristio tako što je pojačao taman pred Rolan Garos.

Dobre igre su donele i dobru priliku da se okiti prvom titulom ove sezone, i to na Mastersu u Rimu gde je već više puta trijumfovao.

Do samog finala je stigao pobedama protiv Aslana Karaceva, Stana Vavrinke, Feliksa Ože Aliasima i Kaspera Ruda, sve bez izgubljenog seta.

Sa druge strane, Cicipas je imao veoma težak raspored i to se se može videti po rezultatima. Grigor Dimitrov, Karen Hačanov i Aleksandar Zverev su mu uzeli po set, dok je sa 2:0 pao samo Janik Siner, ali i tu je bio potreban taj-brejk da se reše problemi.

U poslednje dve godine, Novak i Stefanos su odigrali četiri duel i sva četiri su pripala srpskom asu.

Verovatno da je najteži poraz za Grka bio upravo onaj poslednji na Rolan Garosu kada je imao 0:2, a onda je pao pod noge Đokovića koji je na fantastičan način preokrenuo i stigao do 19 Grend slem titula u tom momentu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tatjana Deutschland

    15. maj 2022 | 17:55

    Pratim ga od početka karijere. Ostao je sam da se bori sa nekim novim klincima koji su stigli. Federera nema više, od Nadala ne može mnogo da se očekuje. Novače sretno u Parizu i nadam se i verujem da ćeš pokoriti i Pariz. 💞

  • Aca

    15. maj 2022 | 17:54

    Svoh 5 Meceva u RIM-u Nole ih je Razvalio sa po 2:0 bez Izgubljenog Seta I to sa 35 godina. Eejjjjj

  • Mister bin

    15. maj 2022 | 16:32

    To je onaj stari Nole Dunuće mu Nadal pod prozor Idemo Šampione za Srbiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA