Telegraf u Valensiji (1): Alkaraz je svoje rekao, a šta li su mi deda i golub hteli reći?

Polovi su znantno radikalniji, iako na papiru i na terenu nisu i ne bi trebalo da budu. To je taj mentalni deo i strah koji su ostali imali kada izlaze protiv Novaka. Oni su ubeđeni da je on bolji, a i on je ubeđen da je bolji od njih. To, jasno, utiče na ishod

  • 0
La Fonteta, dvorana u kojoj će se sudariti Srbija i Španija Foto: Telegraf.rs

Jedva punoletni mladić je postao vladar svetskog tenisa. Ljudi se polako okupljaju ispred La Fontete da pozdrave novokrunisanog kralja. Svi su znali da će doći taj dan, ali nisu znali da će se to baš ovoliko brzo ukazati. Rad, red, disciplina i srećne okolnosti u kojima se Karlos Alkaraz snašao i u Valensiju došao kao broj 1, sve na jednom mestu po kratkom postupku. Jednostavno, niko mu ne može sada oduzeti ovaj momenat sve i da hoće. Novak i Rafa su trenutno zaokupljeni nekim drugim, privatnim stvarima, a klinac trenutno stoji na terenu pod svim neonskim svetlima. Ovo je njegov momenat.

Najgora stvar kod presedenja mi je to što se često dešava da onaj prvi let ostavi taman toliko vremenskog prostora da se polomiš kako bi stigao na konekciju i drugi avion.. Stres, brate, krajnje bespotreban. Lakše mi je da mi sedim dodatnih pet sati na nekom random aerodromu nego da se znojim kao glumac u filmovima za odrasle.

Ništa strašno, samo obzervacija. Uglavnom posle dva aviona i dve metro linije, stigao sam u Ulicu Gaspara Agilara, hostel na samom uglu pribijen u pekaru. Prilično frekventan kraj, što na džadi, što u pešačkoj zoni. Iz ulaza se izlazi direktno u narod, pa sam tako, ni kriv ni dužan, saslušao nekog starijeg španskog čikicu koji je imao evidentan problem.

Valensija Foto: Telegraf.rs

Šteta po njega je što ga apsolutno ništa nisam razumeo. Čovek je izašao iz pekare pričajući sam sa sobom, onda je podelio muku sa prolaznikom, da bi nakon desetak koraka naleteo na mene koji uživam u nikotinskom štapiću pored ulaza. Jedino sam shvatio da pominje mačku. Samo je nastavio svoga puta, ništa mu nisam rekao.

Uglavnom, otišao sam do grada da iskoristim makar malo vremena što mi se ukazuje pred veliki spektakl Španije i Srbije i mogu vam reći, pivo je prilično kvalitetno. Kruzkampo se zove. Ukoliko želite da idete na siguricu, onda je tu Estrelja, ali bih preporučio ovu tekućinu sa nešto više posto alkohola nego naše domaće pivo.

Beli golub se nije odvajao od mene, ili od mog stola. Konstantno je gledao u mene, iako nisam imao hrane. Ptičji prijatelj je, možda, samo hteo da se druži, ne moram da ga odmah ovako prokazujem da je došao radi neke koristi. Ali, lepo od njega, svakako.

Valensija Foto: Telegraf.rs

Šteta što i Novaka nema u Valensiji, mogao je možda i da dokaže da prvi nije prvi za sve, već je drugi kada ovaj nepisano prvi izlazi na teren. Mora se pomenuti to da Đokoviću nije dozvoljeno da brani i igra za preko 10 hiljada bodova.... Da jeste, teško bi Španci sada mogli da se raduju i prave feštu u La Fonteti.

Ipak, to je realnost. Alkaraz je zvezda, oseća se u ovom gradu ta naklonost. Konobar koji mi je i preporučio Kruzkampo kaže da je "mali bomba", a njegova koleginica da je sladak. Dva različita gledišta Karlitosovog uspeha. No, dobro...

Tu su Laci, Miša i ostali da pokušaju da razbiju ove feštađune ovde. Sreća je što Alkaraz, ovako pun sebe ne igra protiv nas. Taman je stigao i odmoriće uz po koji intervju sa španskim kolegama iz većih tv stanica.

Njegovo samopouzdanje je sada na maksimumu. Jednostavno, kada igrač koji zaista ima kvalitet ubedi sebe da ga niko ne može pobediti, da rezultati stoje iza njega i da su svi ostali slabiji od njega, to je najopasnije. Psihički utiče na protivnika, ali i na sebe. Polovi su znantno radikalniji, iako na papiru i na terenu nisu i ne bi trebalo da budu. To je taj mentalni deo i strah koji su ostali imali kada izlaze protiv Novaka. Oni su ubeđeni da je on bolji, a i on je ubeđen da je bolji od njih. To, jasno, utiče na ishod.

E, zbog toga je dobro da ne igra protiv nas. Bitno je da Srbija izbori jedno od prva dva mesta kako bi otišla na završni turnir koji se igra u Malagi. Odavno nema salatare, a ukoliko prebrodimo Valensiju, Đoković će predvoditi povorku u završnici. 

Videćemo šta dan nosi, a moraćemo da ispratimo i noć. Realno, imamo naše šanse protiv Kanade i Južne Koreje, nešto manje protiv Španije, ali i tu imamo sada u okolnostima gde je Alkaraz pošteđen.

Jasna je poruka Alkaraza da će se na njega gledati kao na veliku tenisku silu. Ne na najveću ukoliko je Đoković tu, ali sigurno jednu od tri. Jasna je poruka Karlitosa, ali me i dalje kopka šta je čiču mučilo...

Video: Alkaraz osvojio US Open i postao broj 1!

(Miloš Bećagović, specijalni izveštač iz Valensije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA