Ovo je jedini čovek na svetu koji je Federera pobedio 6:0, 6:0

Poznata priča koja je ponovo aktuelizovana

  • 0
reto šmidli

Foto: youtube/chris4wealden

Sada kada je Rodžer Federer rekao "zbogom" tenisu, iz svakog mogućeg ugla se secira njegova karijera, otkriva se neki novi detalj, utkruju se mediji ko će mu ne lapši način odjaviti karijeru. "Mali milion" puta je, naravno, sve već rečeno o jednoj od najvećih sportskih priča koju je svet video, a zanimljivo da je baš u njenom povoju, baš kad je Rodžer bo dečak i tek prigrabio čvrsto reket - bio deo još jedne storije koja se iznova prepričava.

Reto Šmidli je čovek koji je potpuno nepoznat i u svojoj zemlji, da ne pričamo o Evropi, ali je njegov "uzlet" krenuo tamo negde kada je i Federer stekao status žive legende sporta i tenisa. Neko je svojevremeno uspeo da dođe do priče sa Šmidlijem, inače policajcem iz Bazela, i njegovim duelom sa Federerom dok je on imao 13, a kasniji šampion deset godina koji je i danas, sada kada je ponovo Rodžer u centru pažnje, aktuelizovan.

Razlika u godinama je tada presudila, Šmidl je bio fizički mnogo jači...

- Iskreno, nikada nisam obraćao mnogo pažnje na to u godinama koje su usledile - rekao je Šmidli za "Marku".

Šmidli je stekao "svetku slavu" zbog činjencie da je jedini čovek na svetu koji je savladao Federera 6:0, 6:0 - što je sam Federer pomenuo u jednom od svojih brojnih intervjua.

- Prijatelj mi je rekao da je Federer dao intervju jednom časopisu u Sjedinjenim Državama, u kojem su ga pitali da li je već izgubio 6:0 i 6:0. Odgovorio je da se to dogodilo samo jednom, na turniru u Pratelnu. Bilo je to protiv mene - prisetio se ovaj policajac.

Od pobede nad jednim od najboljih svetskih tenisera, pa makar i u tom dobu, Šmidli ne pravi priču, razume da je to bilo u najranijem dečačkom dobu velikog asa.

- To su bili počeci, ne znači mi mnogo, iako sam ponosan jer je na kraju Rodžer postao brend. Rodžer je igrao na jednom od svojih prvih turnira, imao je 10 godina, ja skoro 13. Nikada nisam čuo za njega. Neki su rekli da je veoma talentovan, da ima dobru ruku, ali ništa drugo - prisetio se on.

Njihovi putevi su se razdvojili, iako su jedno vreme i trenirali zajedno.

- Rodžer se pridružio nacionalnom teniskom centru i ja sam nastavio da napredujem, ali ne istim tempom. Kasnije sam ušao u njegov klub, Old Bojs, a onda sam otišao u Australiju, u klub Patrika Raftera. Ali, kasnije sam shvatio da nisam imao talenat da budem veliki igrač, samo sam voleo tenis. Odlučio sam da studiram bezbednost, znam da je Rodžer upisao psihologiju. Da sam morao da treniram dve nedelje zaredom, na kraju sam se zasitio - kaže Šmidli.

Reto Šmidli i Rodžer Federer su se ponovo sreli kasnije, van terena.

- Ponovo sam ga video na dvoranskom turniru u Bazelu. Prepoznao me je, ali nismo razgovarali o tom meču. Bio je sa majkom. Nisam znao da sam tada pobedio budućeg teniskog genija. Bio je suviše mali da bi se to videlo, lako sam pobedio jer je grešio, ali želeo je da igra, a nije mu bio važan rezultat - istakao je Šmidli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA