≫ 

Đoković u polufinalu Tel Aviva: Novak teško ostavio prijatelja bez seta, Rus mu stoji na putu ka tituli!

Teže nego što je moglo i teže nego što se mislilo, ali nova pobeda je tu

  • 2
Novak Đoković

Foto: Tanjug/AP

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale turnira u Tel Avivu pošto je sa 7:6(5), 6:3 savladao kanadskog predstavnika i svog velikog prijatelja, Vaseka Pospišila.

Pospišil je bio naoštren i davao je prilično veliki otpor Novaku koji je uspeo da ga slomi u prvom setu bez brejk lopte, a za finale će igrati protiv ruskog tenisera Romana Safiulina, 108. igrača sveta, koji je bio bolji od Artura Rinderneha sa 2:0 u setovima.

Đoković je sada, i šesti međusobni meč u nizu, ostavio prijatelja bez osvojenog seta, ali nije bilo nimalo lako. Skoro dva sata su njih dvojica provela na terenu, taj-brejk je rešio prvi, a u drugom setu je Pospišil uspeo da se vrati sa 3:0 na 3:3 i tako zakomplikuje čitavu situaciju.

Zaista Novak nije imao recept za protivnika u prvoj deonici, a to se ogleda u momentu da je samo u sedmom gemu stigao do do djusa, ali ne i do brejk lopte. Moralo je da se lomi, a taj-brejk je bio borilište za to.

Tamo je Đoković lako došao do 5:1, ali je i tu morao da da nešto više, jer se Vasek "dogurao" do 5:5. Ipak, naredna dva poena su pripala Noletu i tako se rešio veoma bitan korak.

Sve je ličilo na ono što svi znamo - kada vam Đoković oduzme prvi set, onda je u brzini koja mu omogućava laku kretnju i ka drugom.

To se i dešavalo, jer je stigao do 3:0 i kada su svi pomislili da je gotovo, stigao je brejk za 3:2, a onda i poravnanje na 3:3.

Poslednji udarac koji je Novak morao da zada desio se u osmom gemu kada se klackalo na djusu, ali je posle jedne gem lopte otišlo u suprotnom smeru i u korist Đokovića koji je zaključio svu priču.

U drugom polufinalu se nalaze Marin Čilić i Konstan Lestijen, pa ćemo videti ko će se naći u borbi za trofej.

ĐOKOVIĆ - POSPIŠIL 7:6(5), 6:3

II SET

6:3 - KRAJ! NOVAK JE U POLUFINALU!

5:3 - EVO NOVOG BREJKA ZA NOVAKA! Veoma je bilo bitno da se ovo "slomi" sada. Vagalo se dva puta na djusu, jednom je i gem lopta bila, ali je otišlo nakon toga do brejk lopte koja je i konvertovala.

4:3 - Preknuta je opasna serija Kanađanina, ali tek nakon 0:15. Novakov govor tela kaže da je krajnje nezadovoljan situacijom, jer je mogao mnogo brže da jurne ka pobedi.

3:3 - Iako je pretio Srbin da će do brzog ribrejka, jer je imao 0:30, servis je proradio Pospišilu koji se vratgio od 3:0 na 3:3 u gemovima. Ovo buđenje zaista niko nije očekivao.

3:2 - ĐOKOVIĆ GUBI SERVIS! Ovo nije niko očekivao, pogotovo imajući u vidu poznatu činjenicu da Novak, kada uhvati nekoga u mašinu, poraz je neminovnost. Ovde je Pospišil došao do dve brejk lopte od kojih je drugu iskoristio. Vidimo evidentan problem Srbina sa reketima, jer je zamenio čak tri u jednom gemu.

3:1 - Opuštanje sada srpskog tenisera i lak gem sa nulom za Vaseka zaključen je jednim servis vinerom.

3:0 - Prebrzo sada idu poeni i Novak je u minuti bio na 40:0, ali onda je čestitao protivniku! Zašto? Jer je visoki Pospišil uspeo da stigne jednu lopticu na mreži koju možda ni Novak ne bi stigao. Osmesi i dobra atmosfera u Tel Avivu.

2:0 - BREJK ZA NOVAKA! Velika se bitka vodila u ovom gemu, a Đoković je najbliže prišao brejk od starta susreta. Došlo se do 30:30, a onda je srpski teniser iz totalne defanzive uzvratio, a onda još jednom sprečio poen sa mreže, što je totalno zbunilo Pospišila koji je pogrešio i omogućio loptu za 2:0. Ovo je sada već velika prednost i pitanje je može li Kanađanin da se vrati iz ovoga, iako je dobro igrao do ovog momenta.

1:0 - Na startu drugog seta videli smo prvu brejk loptu na meču. Nije Novak imao baš najsrećniji izbor udaraca, a onda je na 30:30 dobio jednu strahovitu forhend paralelu koja ga je suočila sa mogućim gubitkom servisa. Ipak, nakon dva djusa i brzih solucija, prednost ide Đokoviću.

Novak Đoković

Foto: Tanjug/AP

I SET

7:6 - SET ZA ĐOKOVIĆA! Možda je bilo tvrdo i neizvesno tokom trajanja seta, ali taj-brejk je sa lakoćom krenuo Novaku. Sa 5:1 je Pospišil uspeo da uzme četiri poena (5:5) i možda samo dodatno trzne Srbina da pojača, pa je sada na dobrom i onom pravom putu ka polufinalu turnira.

6:6 - Biće taj-brejk. Novak će morati u odlučujućoj borbi da prelomi ovde. Pospišil je prilično žilav od samog starta i preti da komplikuje situaciju u Tel Avivu.

5:6 - Gejm sa nulom i Pospišil se nada da će uraditi  nešto što nikada nije uradio u karijeri - da uzme set Novaku. Pet okršaja međusobnih se desilo i set do sada nije izgubljen od strane Đokovića.

5:5 - Dva puta je Srbin odapeo iz forhenda u dijagonalu i ulepšao ovo novo izjednačenje. Do 5:5 se ozvaničilo nakon asa iz drugog servisa.

4:5 - Sada je već 40 minuta igre iza nas i Novak već treći servis gem protivnika osvoji prvi poen, ali onda izgubi svaku narednu bitku, zasluženo ili nesrećno. Pospišil, na kakav god način, uspeva da se održi konstantno na površini i sada će Đoković servirati za ostanak u prvom setu.

4:4 - Manje od dva minuta je bilo potrebno da vidimo novo izjednačenje. Novak je sa još četiri vezana poena zaključio novu mini deonicu i ponovo je pritisak na protivnika. Oseća se da se odnos snaga rapidno menja u korist Đokovića.

3:4 - Prvi problemi za Pospišila i Đoković je bio jako blizu da prelomi do prvog brejka. Na djus je Nole odlično izgradio poen, prišao mreži, a onda volej milimetarski poslato pored leve linije. Procenti ubačenog prvog servisa za protivnika nastavljaju da padaju, pa se još jednom došlo do djusa, ali u nastavak meča idemo sa sačuvanim prvim udarcem kanadskog predstavnika.

3:3 - E, ovo je već bilo brzo i efikasno. Novak je sa četiri brza poena pokazao da je već u većoj brzini u odnosu na početak meča. Procenti se sada već povećavaju (78  odsto dobijenih poena na prvom i 83 na drugom servisu).

2:3 - Prvi izgubljeni poeni za Kanađanina u ovom susretu, ali nije ulazio u djus bitku. Prvo je njegova greška donela 40:30, a onda je servis vinerom zaključio novi gem.

2:2 - Đoković, čini se, još taksativno pali pogone. Više je u defanzivi i odatle uspeva da tera protivnika na agresivniju igru i greške. Doduše, izgubio je samo jedan poen, ali je Vasek kod 30:15 promašio jedan lagan volej i tako pomogao da se ponovo dođe do egala.

1:2 - Ili servis-volej igra ili servis viner. Pospišil još uvek nije izgubio ni poen, svi parametri su mu na sto odsto, dok mu je ubačeni prvi servis na sjajnih 88 odsto.

1:1 - Moglo od gotovog da nastane veresija, ali je Đoković na 40:30 demonstrirao odličnu odbranu i iz bekhend bloka na osnovnoj liniji plasirao jedan lob koji je na fenomenalan način ozvaničio poravnanje.

0:1 - Ubedljiv prvi gem Pospišila bez izgubljenog poena. Nišanio je dobro iz servisa, koji mu je najjače oružje i ima uvodno vođstvo.

PRE MEČA

Novak je nakon Lejver kupa prijavio dva turnira, Tel Aviv i Astanu, a takmičenje u Izraelu je započeo jednom ubedljivom pobedom protiv Pabla Anduhara kojem je dozvolio tek nekoliko gemova.

Veliko interesovanje vlada za njegove mečeve, u roku od pola sata su sve karte rasprodate, a naredni protivnik mu je veliki prijatelj, Pospišil.

Od 2013. godine su njih dvojica odigrali pet duela i Kanađanin nije uspeo da mu uzme ni set. Ipak, odavno se snage nisu odmeravale između njih dvojice, jer je poslednji susret odigran još 2017. godine u Istborn kada je bilo 6:4, 6:3.

Video: Novak nakon pobede u Tel Avivu: Mislim da je to bio jedan od najdužih gemova koje sam igrao u životu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA