≫ 

Đoković je šampion Tel Aviva: Bez izgubljenog seta do trofeja, Hrvat bez šansi u finalu!

Titula ide onome kod koga je titula već bila i viđena!

  • 19

Najbolji srpski teniser Novak Đoković uvrstio je još jedan trofej u svoju široku kolekciju - postao je šampion Tel Aviva! On je u finalu savladao Marina Čilića sa 6:3, 6:4 i tako bez izgubljenog seta stigao do titule u Izraelu.

Iako bi hteli da budemo skromni, ne bi mogli da izbegnemo misao da je pehar u Tel Avivu čekao samo Novaka otkad se Srbin i prijavio za učešće na tom turniru.

Po imenima i papiru, jedini koji je možda mogao da ga odvoji od tog uspeha bio je Čilić koji je bio postavljen za drugog kosturaša na turniru. Obojica su krčili put sa svoje strane i sastali se u finale gde skoro da nije bilo dvojbe ko će otići na najviši stepenik.

Đoković sada vodi sa 19-2 u međusobnim duelima, a ovaj niz će mu sigurno dobro doći kao dodatno gorivo za ono što već od ponedeljka predstoji - turnir iz serije 500 koji se igra u Astani.

Dva gema su odvela Novaka do titule i napravila veliku razliku koju je Čilić pokušavao da stigne (i imao je dosta vremena za to), ali nije uspeo.

U prvom setu je napravljen brejk u četvrtom gemu, a onda je usledila laka potvrda za 4:1. Nakon toga je Marin pokušavao da učini nešto kako bi sprečio taj prvi korak, ali je Đoković odaljio protivnika daleko od prilike za eventualni brejk.

Dobijeni set za Srbina nadovezan je bio novim izgubljenim servisom Hrvata - realno, već tada je bilo jasno da neće moći ništa da se desi suprotno Novakovoj pobedi.

Istina, Čilić je u naredna tri Đokovićeva servis gema žestoko pretio i pokušavao, a umalo se i vratio na 3:3 kada je sprečena komplikacija. Bio je tada srpski as ljut na sebe, a i pre tog gema jer je i sam propustio priliku da se ode 4:2 i dva brejka prednosti.

Ipak, poslednja četiri gema nije bilo previše igre, sve je rešavano skoro iz servisa, tako da je Đoković nastavio hod ka prvom trofeju od Vimbldona i 89. u čitavoj karijeri.

TOK MEČA

II SET

6:4 - KRAJ! ĐOKOVIĆ JE ŠAMPION TEL AVIVA!

5:4 - Sada je koncentracija samo na sledećem gemu kada bi sve moglo da bude rešeno. Đoković servira za titulu!

5:3 - E, sada lako i od strane Novaka. Neće dozvoliti, sigurno, ono što mu se desilo protiv Safiulina, a to je da servira za meč i sebi nakon toga napravi dodatni posao. Čilić će servirati za ostanak u ovom finalu!

4:3 - Ovo je išlo preglatko za Čilića. Četiri sigurna poena i opomena za Novaka da drži fokus makar još dva servis gema.

4:2 - Ponovo je bilo gusto i Novak je sprečio povratak protivnika u totalni egal. Sada je i jasno zašto se nervirao gem pre ovoga, jer suu propuštene prilike mogle da mu sruše već napravljenu kulu karata. As je odradio svoje na brejk lopti, a nakon toga se nastavilo sa prvim servisom i sada je taj segment na čak 91 odsto u drugom setu.

3:2 - U poslednjih pet poena, Novak je svaki put pogledao ka svojoj loži krajnje nezadovoljan onim šta radi. "Zašto?", razdrao se Đoković kada je iznad osnovne linije poslao jednu razmenu koja se dešavala na brejk lopti. Nakon toga, Čilić je uspeo da se izvuče i ostane u igri.

3:1 - Novak se suočio sa 0:30, a onda je plasirao jedan forhend koji je počistio liniju i ozvaničio niz poena koji je doneo novih +2 u gemovima.

2:1 - Još jedan poen se nastavila golgota za Čilića koji je sprečio totalni sunovrat asovima, pa ih sada ima ukupno devet (tri u ovom setu).

2:0 - Ma, ovo je više nego dobro. Kao što je to bio slučaj u prvoj deonici, Novak je bez izgubljenog poena potvrdio stečenu prednost. Uskoro će jedan sat igre, a Đoković je na 87 odsto osvojenih poena nakon ubačenog prvog servisa.

1:0 - ODMAH BREJK ZA ĐOKOVIĆA! Ni ubačeni prvi servis nije pomogao Čiliću da se bolje provede u ovom gemu. Samo je jednom morao na popravku iz prvog udarca, ali se suočio sa dve brejk lopte od kojih je već na prvu pao. Ako Marin sada odmah ne dobije šok terapiju, ovaj meč bi za njega uskoro mogao da bude gotov, iako smo na startu drugog seta.

Novak Đoković

Foto: Tanjug/AP

I SET

6:3 - SET ZA NOVAKA! PRVI KORAK KA TITULI JE NAPRAVLJEN!

5:3 - Eksperimentisao je Đoković i pokušavao da napravi koji poen i sa mreže. Prošao ga je dva puta Marin i tako napravio bazu za novi gem. Ipak, sada Srbin servira za prvi set.

5:2 - Iako je na 40:30 ušao prvi servis, Novak je dobio jedan ritern koji je samo ispratio pogledom, ali je on završio nekoliko centimetara pored leve aut linije. Mogle su da se dese manje komplikacije, ali nisu i sada je srpski teniser na samo gem od prvog seta.

4:2 - Ne ostaje ništa drugo Čiliću osim da rizikuje. Sakupio je već četiri duple servis greške, bio na klizavom terenu (30:30), ali je onda iznudio grešku sa druge strane i dobio jednu kratku loptu koju je realizovao i smanjio razliku.

4:1 - Rutinski potvrđen brejk od strane srpskog asa. Četiri brza poena i gem sa nulom. Čekao se momenat kada će Marinu da popusti koncentracija, a tu je Novak nemilosrdan. I dalje radi prvi servis, ali sada rastu procenti i popravnog.

3:1 - BREJK ZA ĐOKOVIĆA! Mirisalo je sve na ovaj momenat, a desio se brzopotezno, jer Čiliću ne radi forhend baš na najbolji način. Sa 40:15, Hrvat je spasao prvu Novakovu priliku, a onda je loptica u narednom poenu čak tri puta kačila sajlu, te posle poslednjeg puta završila u autu. 

2:1 - Malo sigurno, malo rizično. Đoković kada ubaci prvi servis, skoro da ne gubi poene (7/8), pa za sada ne dozvoljava prevelike trzavice.

1:1 - U jednoj mini deonici koja je trajala skoro 10 minuta, Đoković je dva puta imao priliku da oduzme servis protivniku. Oba puta su šanse otišle sa vetrom asa u režiji Čilića. Tri djusa su već prilično glasan alarm za Marina, možda neće naredni put tas otići u njegovu stranu vage.

1:0 - Uzima Novak prvi gem. U prva tri poena nije ubacio prvi servis, ali jeste u naredna tri, pa je sa 15:30 ipak otklonio pritisak i nakon pet minuta imamo prvu promenu rezultata.

PRE MEČA

Đoković je u Izrael, pre svega, došao da se vrati u formu, da sakupi nekoliko mečeva nakon pauze koja je usledila posle Vimbldona. Nije mogao da igra na američkoj turneji, propustio je čitav deo sezone posle trave, sve do egzibicionog Lejver kupa.

Tamo, u Londonu, oprostila se teniska svita od Rodžera Federera, a videlo se da Novak nije ništa izgubio na kvalitetu odsustvom sa US Opena i Masters turnira u Severnoj Americi.

Došao je u Tel Aviv i sva tri posla do finala odradio na najbolji mogući način.

Pablu Anduharu je dopustio samo tri gema, Vaseku Pospišilu ponovo nije dopustio ni set, dok je Roman Safiulin malo više produžio priču nego što se očekivalo, ali i on je pao.

Sa druge strane, Čilić je imao samo dva zadatka u Izraelu - posle teške borbe je izbacio Dominika Tima, Liam Broudi mu je predao meč, a onda je sprečio komplikacije protiv Konstana Lestijena.

Sada mu dolazi najteži mogući posao, mnogo teži od svakog do sada na turniru - igraće protiv Novaka od kojeg je izgubio čak 18 mečeva, a pobedio dva puta.

Video: Novak Đoković igrao tenis u invalidskim kolicima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA